Swedish Stokies’ throw-in – Stokesupporter

Under rubriken ”Swedish Stokies’ throw-in” kommer vi, med ojämna mellanrum, att publicera krönikor, betraktelser, berättelser och annat smått och gott. Denna gång en krönika författad av Magnus Krantz (ursprungligen publicerad på sportstatistic.se). Ni får ta i beaktande att den skrevs när läget var lite annat än i dag för Stoke City. Den skrevs i februari 2016 strax efter att Stokealona hade blivit ett begrepp efter att vi bl a totalt spelat ut båda Manchesterklubbarna på hemmaplan i december 2015, slagit Everton borta med 4-3 i mellandagarna och avancerat till semifinal i Ligacupen. Facit för säsongen 15/16 blev till slut en niondeplats för tredje året i rad. Håll till godo med Magnus krönika!

STOKESUPPORTER

Varför Stokesupporter?

Jag har alltid undrat vad det var som gjorde att jag i mycket tidig ålder började gilla engelsk fotboll. Jag är sportintresserad i allmänhet och tittar och följer givetvis annan idrott men jag kan aldrig komma ifrån att det är när PL börjar som det verkligen pirrar till lite extra. Man kan säkert härleda en stor del till min far som satt framför Tipsextra, på den tiden med legender som Lars-Gunnar Björklund, Ingvar Oldsberg, Leif Larsson med flera i tv-rutan.

Tipsextragänget

Året var ju -69, Wolves-Sunderland, då allt startade, faktiskt hela 14 år innan man kunde se fotboll på tv i England. Själv är jag född -68 vilket gör att jag inte på något sätt visste vad detta fenomen var förrän många år senare men att höra farsan gapa väckte mitt intresse och framförallt när det var ett rödvit randigt gäng som kallades för Stoke City, eller The Potters som smeknamnet är, var farsan alltid lite extra engagerad. 

 

När jag var 11 år åkte vi över och bilade i England och som av en händelse så hamnade vi i Stoke-on-Trent som namnet på staden är. En sliten industristad med tillverkning av krukor som den stora sysselsättningen. Vi besökte Victoria Ground, som hemmaarenan hette, och sedan den dagen är jag hopplöst fast. Jag har nog införskaffat det mesta man kan i form av jerseys, halsdukar, kepsar m m för att kunna “klä upp” mig när det är dags för match.

När det gäller mina egna söner så kan man väl påstå att uppfostran inte varit lika lyckosam. Tills de var runt 7-8-årsåldern var det inga problem att dressa upp dom i de rödvit randiga tröjorna, givetvis nya för varje säsong, men på senare tid så håller “den lille” på Man United och den äldre på The Blues, Chelsea. Han påstår att så fort som de började få en egen vilja var det lätt att välja ett annat lag, till pappas stora förtret, och i synnerhet när man väljer dessa två lag!! Men visst det är väl mer glamour att hålla på så kallade storlag och jag är tacksam för att de fastnat för Engelsk fotboll, räkna med hårda duster i soffan. Faktum är att vi i skrivande stund slagit Chelsea 2 gånger och United 1 gång hittills denna säsong.

Butlands straffräddning när Chelsea eliminerades i Ligacupen.

Vi är inte många som håller på detta klassiska gäng från Midlands. Detta blev ju tydligt när vi för några år sedan var i FA-cupfinal, 2011, när vi åkte in till O’Learys och möttes av ganska många fler Shitty fans (Mancester City red. anm), vi var väl ca 5 totalt! Men det är väl det som är en del av tjusningen antar jag , att vara en av de utvalda som inte går i mammons ledband som de stora lagen med trupper och spelare som köps in och med löner som inte vi i Stoke kan drömma om. Denna final är en de stora framgångarna vi haft, vi har en titel i Ligacupen från -72, men för övrigt inget att skryta med. Det ska möjligtvis vara att vi var med och startade seriesystemet i England i senare delen av 1800-talet då vi är det näst äldsta gänget i England, vi bildades 1863, det första var Notts County, 1862. Men det är kanske lite dåtid………….

Vi är ganska luttrade men har väl på senare år börjat att känna att vi kan utmana vilket lag som helst och känner oss väl etablerade i PL. De “större” lagen åker numera inte bara upp och plockar en 3:a. Det myntades ju ett väldigt roligt uttryck med tanke på atmosfären på våran nya arena, Britannia Stadium, sedan 2000. Visst dom är bra men “can they make it on a rainy day in Stoke”. Ett bevis på att alla idag pratar med respekt om oss.

A wet and windy night in Stoke

Jag skulle kunna sitta och skriva hur mycket som helst om detta fenomen kallat Engelsk fotboll och Stoke i synnerhet men måste väl börja runda av, nu ser jag fram emot att vi går mot våran bästa säsong någonsin, jag har tippat 8, och detta får jag kanske äta upp när vi gör bokslut i vår men det är den luttrade optimismen som vi Stokesupportrar alltid bär med oss.

Soon we`re in Champions League!

Be Loyal Be Proud Be Stoke

Magnus Krantz

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.