Flygplan

UPPDATERAD 23-10-08

Hör gärna av dig om du har några ytterligare restips och/eller hittat något på sidan som bör uppdateras. Skicka mejl till info@swedishstokies.se

Förr i tiden gick det att ta sig till England med båt. Turen gick från Göteborg till Harwich och tog ca 24 timmar. Denna rutt finns dock inte längre och enligt uppgift kan man numera inte heller ta sig till Newcastle från norska Bergen. Då återstår alltså, förutom en alldeles för lång bil- eller tågresa genom Europa som vi inte tar upp här, flygresan.

Stoke-on-Trent ligger som bekant i Staffordshire i North West Midlands som översatt till svenska innebär västra mellersta England. Staden är belägen ungefär mittemellan Birmingham och Manchester. Dessa städer är det därför mest fördelaktigt att flyga till när man ska till Stoke. Det tredje alternativet vi kommer ta upp här är London, dit det är enklast att ta sig till från Sverige. Från London tar man sig sedan med tåg till Stoke.

Alla flygbolag måste skicka in APIS-information (APIS = Advance Passenger Information System) för passagerare som reser mellan Skandinavien och Storbritannien, vilket innebär du behöver uppge dina passuppgifter när du bokar biljett hos flygbolaget.

Manchester
Manchester ligger cirka 53 km norr om Stoke. Flygplatsen ligger lite närmare Stoke, då den är belägen söder om Manchester. Hit tar du dig från de flesta större flygplatserna i Sverige med något av de större flygbolagen i Europa, däribland givetvis SAS. Det är inte ovanligt med en mellanlandning i en europeisk storstad när du vill ta dig till Manchester. Vill du flyga lite mer prisvänligt och utan mellanlandning kan vi rekommendera Easyjet från Köpenhamn om du bor i södra Sverige. Förutom SAS trafikerar även Norwegian sträckan Arlanda-Manchester. Från Landvetter trafikerar Ryanair sträckan Göteborg-Manchester med avgångar på onsdagar och söndagar.

Birmingham
Englands näst största stad Birmingham ligger cirka 60 kilometer från Stoke och flygplatsen lite längre bort eftersom den ligger sydväst om Birmingham. Hit flyger du med många europeiska flygbolag, ofta med en mellanlandning. Ett tips är att alltid jämföra din eventuella resa till Manchester med resor till Birmingham. En resa med mellanlandning i Köpenhamn kan vara betydligt billigare till Birmingham än Manchester och tvärtom.

London
Till London reser många svenskar åtminstone en gång i livet. Hit tar man sig givetvis enkelt från de större flygplatserna i Sverige med många direktflyg. Vad gäller London är det alltid läge att kolla vad SAS eller Norwegian har att erbjuda då resorna dit ofta är prisvärda. Bor du på västkusten kan det även vara läge att kolla Ryanairs avgångar från Landvetter. Med Ryanair tar du dig också billigt till London från Skavsta utanför Nyköping och från Västerås.

Övrigt flyg
Utöver informationen ovan kan du resa till Manchester från Linköping med KLM. Detta sker med mellanlandning i Amsterdam. Du kan också flyga till Luton Airport med både Easyjet och Ryanair från Köpenhamn. Från Luton tar du dig till Milton Keynes där de flesta tåg från London till Stoke stannar. Vet du vilket flygbolag du ska åka med eller vilka du ska jämföra mellan olika bolag så är tipset att gå in på respektive flygbolags hemsida och jämföra tider och pris. Är du osäker på vilka flygrutter som passar dig bäst rekommenderar vi att du letar upp en av flertalet sökmotorer för flygresor som finns. Här är några förslag på sökmotorer Ni kan titta vidare på. Det finns fler och av dom vi räknar upp har vi egentligen ingen uppfattning om vilken sökmotor som är bättre eller sämre än de andra.

mrjet.com
seat24.com
flygresor.se
allaflygbiljetter.se
momondo.se
skyscanner.se
travelmarket.se
destination.se
reseguiden.se
bokasmart.se
luftgrop.se

Transporten från flygplatsen till Stoke
När du landar på en flygplats I England har du alltid en bit kvar till Stoke-on-Trent. Hur du ska ta dig till Stoke från flygplatsen till Stoke har du förmodligen kollat upp innan resan. Flyger Ni till Manchester eller Birmingham och är minst två resenärer rekommenderar vi er att boka taxi från flygplatsen till Ert hotell i Stoke. Det är relativt billigt att åka taxi i England och priset från Manchester ligger på cirka 50-60 pund enkel resa. Tågresan tar ungefär en timme med byte på Manchester Piccadilly.

Taxipriset från Birmingham är vanligtvis lite dyrare, runt 60-70 pund. Från Birminghams flygplats går det direkttåg till Stoke som tar drygt en timme.

Föredrar du att få hjälp med taxibokningen så stäm av med hotellet du ska bo på om de kan hjälpa er. Notera att vårt samarbetshotell, Best Western, inte har denna service.

Vill du själva boka taxin så kommer här ett antal förslag på taxifirmor i Stoke-on-Trent som du kan kolla upp.

http://www.advancedjourneychauffeuring.co.uk/
https://a1embassy.com/

https://citycentrecentral.com/
www.luckyseventaxis.co.uk
magnumtaxistoke.co.uk

Det går givetvis bra att åka tåg till Stoke från flygplatserna i Manchester och Birmingham. Från Manchester Airport är det oftast byte på tågstationen Manchester Piccadilly i centrala Manchester. En enkel tågresa betalar du vanligtvis runt 20 pund för och resan tar drygt en timme. Det går flera tåg varje timme.

Från flygplatsen i Birmingham går det också tåg till Stoke. Direkttåg går en gång i timmen. Resan tar drygt en timme och priset ligger på 10 pund och uppåt.

När du landar i London har du en längre resa framför dig innan du kan sätta ner foten på marken i Stoke-on-Trent. Om du reser med Ryanair landar du i regel på Stansted norr om London. Härifrån tar du Stansted Express till Tottenham Hale där du byter till tunnelbanan för avfärd mot Euston Station. Resan tar cirka en timme och kostar från 21 pund och uppåt. Du kan också åka in till Liverpool Street Station i London. Den biljetten kostar runt 20 pund och resan tar drygt 50 minuter. Från Liverpool Street Station ska du sedan ta dig till Euston Station. Det gör du med tunnelbanan från Liverpool Street Station eller med taxi. Beroende på trafiken med mera så får du räkna med att den resan tar cirka en timme.

Landar du på Gatwick tar du dig till Euston Station på cirka 45 minuter. Först tar du Gatwick Express till Victoria Station och därefter tunnelbanan (Victoria Line) till Euston. För detta betalar du ca 20 pund. Landar du på Heathrow tar du tunnelbanan till Euston Station. Detta sker utan byten och tågen går i princip oavbrutet. Enkel biljett kostar sex pund.

Väl framme på Euston Station ska du ta dig till Stoke-on-Trent. Direkttåg (tar ca 1,5 timme) går vid normala tider ca två gånger i timmen och biljettpriset för enkel resa ligger på ca 35 pund och uppåt. Det kan vara idé att boka tågbiljetten i god tid för att få ett fördelaktigt pris. Ca 12 veckor före avgång brukar tågbolagen erbjuda lite lägre priser. För att få till en billig resa, se länken till splitticketing nedan.

England trafikeras flera tågbolag och samtliga tågresor vi nämnt här hittar du på någon av följande länkar:

http://www.nationalrail.co.uk/

https://www.crosscountrytrains.co.uk/

https://www.thetrainline.com/

OBS! Om man vill hitta en billigare förbindelse från London till Stoke så är denna länk till stor hjälp:

https://book.splitticketing.com/default.aspx

Resor via denna länk tar oftast ca 2,5 timme med byte i Stafford (oftast). Lite längre tid, men ofta till ett betydligare billigare pris.

Avslutningsvis kan sägas att det är populärt bland många att bo i London några dagar i samband med att man besöker Stoke för fotboll. Detta är dock ingen artikel om London men vi kan i alla fall tipsa om att du hittar hotell på www.booking.com eller www.hotels.com.