Stoke

UPPDATERAD 2023-10-08

För en utomstående kan Stoke-on-Trent framstå som förvirrande. Mer än en gång har besökande supportrar befunnit sig i Stoke Town Centre och undrar hur detta lilla ställe kan ha två fotbollslag. Problemet är då att man har befunnit sig i Stoke-upon-Trents centrum och inte Stoke-on-Trents.

Staden Stoke-on-Trent består först och främst av sex mindre städer – Stoke-upon-Trent, Longton, Fenton, Hanley, Tunstall & Burslem. Städerna blev en federation 1910. 1925, vid ett besök av Kung George V och Drottning Mary, förenades dessa till the City of Stoke-on-Trent och året efter bytte områdets största och bästa fotbollsklubb Stoke FC namn till Stoke City FC. Som på så många andra ställen är det geografin som avgör vilket lag man håller på. Här görs en snabbkoll i de olika städerna för att se vilket lags supportrar som dominerar, Stoke City eller Port Vale.

Tunstall

Detta är den äldsta av städerna och hette tidigare Turnhill. Enligt historiker producerades järn här redan så långt tillbaka som 1280. Eftersom den ligger längst norrut är detta ett bra upptagningsområde för Port Vale. Här är även deras mest kände supporter Robbie Willams född. Då Vale har befunnit sig i de lägre divisionerna genom åren och inte lyckats vinna något av värde finns det även en del Stokefans som bor eller kommer härifrån. På det stora hela är dock Tunstall överrepresenterat av Valefans. Man behöver inte ta sig långt söderut förrän man befinner sig i…

Burslem

Härifrån kommer Port Vale och detta är självklart deras område. Klubben hette tidigare Burslem Port Vale. Här ser man inte många Stokesupportrar men det finns trots allt en del som har valt att bo här. De är dock lätträknade. I Burslem finns många historiska byggnader och staden anses vara ”The Mother Town of the Potteries”. Här föddes även den kände krukmakaren Josiah Wedgwood 1730. Ett steg söderut och vi hamnar i…

Hanley

Hanley är numera Stoke-on-Trents centrum. Här föddes den första februari 1915 en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, Sir Stanley Matthews (Stoke City, Blackpool och England). Som om inte det vore nog, här föddes också EJ Smith, kaptenen på The Titanic! Hanley var under många år Port Vales hem. På samma plats som parkeringsplatsen utanför Potteries Shopping Centre är belägen fanns tidigare deras arena The Recreation Ground. På grund av detta finns det därför en hel del Port Vale-fans här. Men de får trängas med många Stokesupportrar så staden är ganska neutral. Men om man går ut här en kväll för och dricka lite bärs märker man snart att pubarna och klubbarna är dominerade av Stokefans. Nu närmar vi oss fotbollens Mekka för söder om Hanley ligger…

Stoke-upon-Trent

Nu befinner vi oss i kärnan av Stoke Citys hem. Här låg tidigare den klassiska arenan The Victoria Ground som var en av världens äldsta innan den revs (1878-1997). Charles Dickens beskrev en gång Stoke som ”a picturesque heap of houses, kilns, smoke, wharfs, canals and river lying as was most appropriate, in a basin.” Trots att centrumet finns i Hanley så är Stoke den styrande staden då både stadshuset med kommunledning och kyrkan finns här. Här finns inte många Port Valesupportrar alls utan Stoke domineras av naturliga skäl av rött och vitt. Här ligger också stadsdelen Penkhull med några populära pubar bland Swedish Stokies. Pubrundan Famous Five kunde man tidigare genomföra här, vilken bestod av besök på pubarna Beehive, White Lion, Marquis of Granby, Greyhound och Terrace under en och samma kväll. Tyvärr är White Lion stängd sedan några år, men det har å andra sidan tillkommit ett nytt ställe intill Greyhound: Manor Court Alehouse. Penkhull ligger uppe på en kulle och här har man vid ett par platser fin utsikt ner mot bet365 Stadium.

Fenton

Fenton är till ytan den största av städerna. Mest känd är den för att författaren Arnold Bennett glömde bort staden i sin bok ”Anna of the Five Towns”. Ryktena säger att hans svärmor kom härifrån. Fenton ligger söder om Stoke och vi befinner hos därmed djupare in i Stoke Citys revir. Här ser man inga Port Vale-tröjor en lördagskväll.

Longton

Till sist hamnar vi längst söderut, i Longton. Staden är till antal invånare räknat den största av de sex städerna. Området kallas för ”The Neck End” på grund av de flaskhalsliknande ugnarna som användes under krukmakeriernas storhetstid. Precis som Fenton är Longton ett gediget Stoke City-område. De Valefans som finns här håller en väldigt låg profil. Här kan man även gå en annan pubrunda som dessutom är instiftad av Swedish Stokies, The Longton Ten. Vilka tio pubar som utgör pubrundan är dock inte helt klart.

Fakta om Stoke-on-Trent

Geografi: Staden ligger i Staffordshire i nordvästra Midlands ungefär mitt emellan Manchester och Birmingham. Tillsammans med Staffordshire Moorlands och Newcastle-under-Lyme utgör staden North Staffordshire som också kallas för The Potteries. I området bor cirka 470 000 personer.

Invånarantal: 258 366 (2021)

Stadens motto: Vis Unita Fortior – United Strength is Stronger – Förenad Styrka är Starkare

Kort historia: De sex städerna bildade en federation 1910. 1925 blev federationen en stad och Stoke-on-Trent. Självaste kungen George V var på plats och delade ut stadsrättigheterna den 4 juni 1925. 1919 och 1930 fördes det fram förslag på att Newcastle-under-Lyme skulle slås ihop med Stoke men Newcastles invånare vägrade. Stoke är mest känt för sin krukmakarindustri och anses vara ett världscentrum för keramik. Många välkända företag i branschen kommer från Stoke. Här kan nämnas Royal Doulton, Dudson, Spode, Wedgwood, Minton och Baker & Co. North Staffordshire var också ett centrum för den engelska gruvindustrin. De äldsta gruvorna i området är från 1200-talet. Den engelska generalstrejken 1842 sägs ha startat i Hanley och Longton under namnet The Pottery Riot. Europas djupaste gruva är Wolstanton Colliery med ett djup på 974 meter. Idag är alla gruvor i området stängda. Järn- och stålindustrin spelade också en viktig roll under många år.

Klimat: Högst uppmätta temperatur är 36,1 grader från 1 juli 2022. Lägst uppmätta temperatur ligger på -13,3 grader från januari 1963.

Ekonomi: Keramikindustrin har funnits i området sedan 100-talet och Stoke är som sagt världskänt krukmakarcentrum. Staden drabbades dock hårt av ett par ordentliga lågkonjunkturer på 80- och 90-talen. Ett flertal fabriker, stålverk och krukmakerier fick lägga ner sina verksamheter med en utbredd arbetslöshet som följd. En stor del av företagens verksamheter bedrivs idag från utlandet. Det finns cirka 9 000 företag i Stoke idag och det mest framgångsrika ansers Bet365 vara. Bet365 ägs som bekant av Stoke Citys ordförande Peter Coates. Därutöver har Michelin sitt administrativa huvudkontor i Stoke samtidigt som affärskedjan Sainsbury och apoteket The Co-operative har stora lager i stan. De största arbetsgivarna är kommunen och universitetssjukhuset.

Shopping: Intu Potteries Shopping Centre ligger i Hanley vars centrum också är hela Stoke-on-Trents centrum. Shoppingcentret har 87 olika affärer i ett flertal våningsplan. De övriga städerna har sina egna mindre centrum med sitt eget utbud av pubar och affärer.

Turism: För att få en översikt över vad som finns i Stoke-on-Trent: gå till http://www.visitstoke.co.uk/. Det finns ett flertal museum med anknytning till keramik och krukmakeri. Det mest kända är The Potteries Museum & Art Gallery i Hanley. Etruria Industrial Museum vid Caldon Canal tillägnat Stokes industriella historia är också populärt. Keramikföretagen i Stoke har också sina egna fabriksaffärer och besökscenter och bland dessa bör det fina Gladstone Pottery Museum nämnas. Englands största nöjesfält, Alton Towers, ligger ca 15 km utanför Stoke. Dit tar man sig enkelt och billigt med taxi. Åker man med familjen är det helt klart värt att stanna en dag extra för ett besök här. I Hanley finns även ett vattenland som är populärt bland barn. Trentham Gardens ligger söder om stan och är ett större parkområde som också kan rekommenderas. För den fotbollsintresserade är Stoke-upon-Trents centrum, Stoke Town Centre, väl värt ett besök. Här låg Victoria Ground och i det bostadsområde som byggts där, finns ett antal plaketter som bl a visar var Victoria Grounds mittpunkt låg. Trots detta är det stort, näst intill magiskt, att stå här i tystnad och känna historiens vingslag av Stanley Matthews och Gordon Banks.

Teater och bio: Stans största teater, Regent Theatre, ligger i Hanley och kan ta emot 1 603 personer. Här ligger också konserthuset Victoria Hall. Vic Theatre ligger på gränsen till  Newcastle och i Stoke Town Centre finns Kings Hall där bland annat boxningsmatcher anordnas. I Hanley ligger också Mitchell Arts Centre, tillägnat en av Stokes mest kända personer, Reginald Mitchell som uppfann andra världskrigets engelska stridsplan The Spitfire. Vill du gå på bio finns ett större biokomplex vid Festival Park i Hanley som kallas Odeon. Ett nytt biocentrum öppnades i Hanley i slutet av 2015. Stoke-on-Trent Film Theatre ligger vid järnvägsstationen och här visas bland annat utländska och lite mer ovanliga filmer.

Media: Lokaltidningen heter The Sentinel och BBC Radio Stoke är en av de lokala radiokanalerna. Six Towns Radio är en annan.

Kommunikationer: Stokes tågstation ligger i Stoke Town Centre och det finns två busstationer, en i Longton och en i Hanley. Väl i Stoke är det dock taxi det enklaste färdsättet. Det är relativt billigt att åka taxi i England. Man når också rätt långt till fots. För att hitta bussresor på ett smidigt sätt rekommenderar vi att du laddar ner First Bus-appen

Mat: Den lokala specialiteten är Oatcakes. Den kan i det närmaste beskrivas som en typ av crepes bakad på havregryn, mjöl och jäst. Den äts med valfri fyllning bestående av engelska specialiteter som vita bönor, stekt ägg, bacon, tomat, lök och korv. Till detta dricker man gärna en pilsner.

Duck: Stoke har en egen lokal dialekt med ord som inte finns någon annanstans. Läs mer här:

https://en.wikipedia.org/wiki/Potteries_dialect

Det mest kända är ordet duck som inte betyder anka utan det hamnar i slutet av meningarna och används i positivt ordalag när man pratar med någon. How are you doing duck? Thank you duck. Cheers duck. See you later duck. Ja, ni förstår nog vad vi menar.

Ordet duck har troligen sitt ursprung från det anglosaxiska ordet “ducas” (ledare) och är även besläktat med “duke”.

Kändisar från Stoke

Stanley Matthews Stoke City

Neil Franklin Stoke City

Freddie Steele Stoke City

Denis Smith Stoke City

Josiah Wedgewood Krukmakare

Josiah Spode Krukmakare

Thomas Minton Krukmakare

William Moorcroft Krukmakare

Slash Guns N´Roses

Lemmy Motörhead

Robbie Williams Musiker (Take That)

John Caudwell Affärsman

Peter Coates Affärsman och ägare Stoke City

John Madejski Affärsman och ägare Reading FC

Arnold Bennett Författare

Edward Smith Kapten på Titanic

Reginald Mitchell Uppfann stridsplanet The Spitfire

Phil Taylor Världsmästare 16 gånger i Dart

Freddie Jones Skådespelare

Neil Morrissey Skådespelare

Jeff Kent Författare och musiker

Nick Hancock Komiker och programledare

Angela Smith Världsmästare i Squash

Kända Stokefans:

Nick Hancock Komiker och programledare

Dominic Cork Cricket

Slash Guns N´Roses

The Quireboys Rockgrupp

A-ha Popgrupp

Jeremy Paul Författare (Morden i Midsumer)

Neil Baldwin Fd materialförvaltare i Stoke

Jeremy Bates Tennisspelare

Angela Smith Världsmästare i Squash

Stephen Flemming Cricket Nya Zeeland

Ted Hankey Dart

Adrian Lewis Dart

Dave Harold Snooker

Andy Robinson Rugby

Busta Rhymes Musiker

Sugar Ray Leonard Boxare

Morgan Spurlock Dokumentärfilmare

Anthony LaPaglia Skådespelare

Dennis Quaid Skådespelare

Information och bilder:

Wikipedia/turistbyrå/information på plats

Bild längst upp från Wikimedia av Mike Shields 

Kartbild från Wikimedia av TUBS

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.