Luton-Stoke 1-1 (7-8 efter straffar)

Stoke har fått bredd i truppen. I ligacupmatchen mot Luton startade Stoke med Stephen Ireland, Jon Walters och Peter Crouch. Spelare som alla skulle varit ordinarie förra säsongen, men som nu har fått se sig som inhoppare. Men det mest intressanta i den här matchen var att Bojan Krkic spelade från början, första gången efter sin olyckliga skada i FA-cupen mot Rochdale i januari 2015.

Stoke dominerade första kvarten och skapade en del halvchanser. Men det var inget finlir. Många passningar som rann ut i sanden, det märktes att den aktuella truppen inte spelat tillsammans och att de inte haft mycket speltid då tempot var lågt. Det känns som om det är ett bekymmer som Stoke har rent allmänt för tillfället. Många nya spelare. Det kommer ta ett tag innan de börjar känna varandra och spela som ett lag. Det närmaste hittills den här säsongen var andra halvleken mot Tottenham.

Första halvlek är inget att skriva hem om. Bojan var tämligen osynlig. Crouchs timing var usel. Fast samtidigt användes Crouch dåligt, första riktiga inlägget mot honom kom i slutet av halvleken. Sidwell och Ireland, spelade de ens? De enda spelaren som märktes i början var Jon Walters. Han är fortfarande nyttig för Stoke. Stark, envis och hungrig. Men även han tappade i tempo ju längre halvleken gick.

Luton spelade väldisciplinerat. Stabilt försvar, snabba omställningar. Skulle Stoke ha slarvat det minsta lilla, och försvaret kändes inte särskilt stabilt, kunde Luton mycket väl ha gått till halvtidsvila med ett mål i ryggen. Som tur var blev det inte så.

Målvakten Shay Givens behövde inte anstränga sig speciellt mycket i första halvlek, men han kändes väldigt trygg. Målvaktsläget i Stoke är nog den lagdel som fungerar allra bäst i Stoke.

Störst intryck i första halvlek gjorde faktiskt Stokeklacken. Högt, kraftfullt och vackert manade de fram laget.

Fast i ärlighetens namn är det inte helt lätt att spela i de engelska cuperna. Lagen i de lägre divisionerna kan luta sig tillbaka mot årtionden av rejäl engelsk kämpafotboll. Troligen skulle ett gammaldags Stoke med långbollar haft lättare mot Luton än ett kortspelspassande Stoke som inte lyckas hålla bolltempot uppe.

Stoke öppnade andra halvlek lite piggare. Mark Hughes hade nog sagt ett och annat i pausvilan. Spelet var rakare, snabbare. Crouch fick fler bollar mot sig på de första fem minuterna än vad han fick i hela första.  Där Luton spelade tight och disciplinerat i första var de mer framåt i andra, de kände nog att möjligheten till en rejäl cupsmäll var inom räckhåll. Samtidigt gav Lutons offensiv Stoke mer ytor. I 57 minuten nickade Crouch från nära håll, men målvakten lyckades boxa ut till hörna.

Tyvärr tappade Stoke tempo igen efter en kvart av andra halvlek. Arnautovic var den som försökte sätta fart, men han var väldigt ensam. I 63 minuten gick Crouch ut och Joselu tog hans plats. Tyvärr var Joselu ännu mer anonym än Crouch.

Matchen höll på att bli en stor gäspning när Arnuatovic spelade fram till Ireland som elegant lyfte bollen in till Walters som behärskat lyfte bollen över målvakten. 1-0 Stoke i 67:e. Tack Walters!

Luton pressade på bra i slutet, flera bra skott som Shay Givens fick jobba hårt för att mota bort. Återigen ett slappt Stokeförsvar som efter småslarv i uppspelen släppte fram Luton till chanserna. Och på tilläggstid fick Stoke böta för att de gick och väntade på slutsignalen. Luton kvitterade genom ett inlägg från höger som McGeehan stötte in. Bra kämpat av Luton. Svagt av Stoke.

Luton fortsatte trycka på i förlängningens början. Stoke såg vilsna ut, även om de spelade upp sig lite under första förlängningskvartens gång.  Walters fick på ett bra skott som Arnautovic var framme vid på returen men då var han offside. Efter den chansen fick Marko gå av banan och Hughes bytte in Diouf för att få tyngd och fart i Stokes anfall. Men med Cameron på Bojans position saknades det någon som kunde hålla i bollen.

I andra förlängningskvarten kändes Stoke helt lamslagna. De var inte ens i närheten av en målchans. När de någon gång kom i närheten av mål var de som ofta ofta under matchen offside. Slarvigt och nonchalant. I sista spelminuten fick Stoke en frispark i bra läge, men Pieters inspel var dåligt. Inget avgörande på tilläggstid.

Straffsparkar är ett lotteri. Lagen följdes åt fram till 7-7. Osannolikt! Men, till slut missade Luton med ett skott i ribban och Geoff Cameron fick bli matchhjälte. Pust! Bra straffar av båda lagen.

Stoke imponerande inte på något sätt mot Luton. Bästa spelaren var Jon Walters, mest för hans inställning i första halvlek och hans mål. Det mest positiva med den här matchen är att flera spelare fick matchträning, att Bojan spelade i 85 minuter, men han har en lång väg kvar tills han kommer dominera spelet som han gjorde förra hösten, och att Jon Walters visade att han fortfarande är en väldigt nyttig spelare för Stoke.

I nästa ligacupomgång ställs Stoke mot Fulham borta. Definitivt en tuff match till. Hoppas Stoke spelar betydligt bättre då!