Norwich-Stoke 1-1

Xherdan Shaqiri är med i startelvan när Stoke tar sig an nykomlingen Norwich på bortaplan. Norwich har börjar säsongen bra och kommer nog att vara starka på hemmaplan. Men i matchens tio första minuter är det bara Stoke. En pigg början. Och när Stoke får en frispark i bra läge på högerkanten slår Shaqiri in den distinkt till Diouf som sprungit sig fri och det blir mål! Diouf kastar sig ned och nickar snyggt in 1-0 längs marken. En härlig och rättvis start!

Norwich försöker få igång sitt spel, men Stoke försvarar med en hög backlinje och pressar Norwich tidigt. Och så fort Norwich slarvar det minsta lilla är Diouf, Arnautovic och andra där och hugger. Efter 25 minuter är det vattenpaus, det är varmt, och det ser stabilt ut för Stoke. Men ett mål är bara ett mål. Stoke behöver behålla pressen och inte ge Norwich utrymme att få igång sin fotboll.

Tyvärr slarvar Stoke i försvaret ett par gånger om direkt efter vattenpausen och Norwich kvitterar. Olyckligt. Butland gör en strålande räddning på första chansen, men bollen blir kvar nära straffområdet och nästa skott går mellan benen på honom och det är kvitterat.

Nu gäller det för Stoke att behålla lugnet och fortsätta att spela som de har börjat. Stoke är det bättre laget och chanserna kommer att komma. Shaqiri har imponerat både i sitt passningsspel och i sina löpningar. En riktig klasspelare. Kan han bli macthavgörande?

I 38 minuten får Norwich en billig frispark i bra läge, men skottet går som tur är precis utanför. En Norwichledning här hade känts orättvist även om de kommit in mer och mer i matchen.

En spelare som Mark Hughes ser ut att tro på är Marco van Ginkel, men Ginkel övertygar inte helt. Han varvar bra spel med att vara lite tafatt och försiktig. Vi får se om van Ginkel växer in i rollen under säsongen. Även Afellay är ojämn och stundtals lite klumpig. Faktiskt är det nog så att den kanske mest tveksamma värvningen är den som i den här matchen imponerar mest under första halvlek, högerbacken Glen Johnson. Stabil defensivt och vass offensivt.

1-1 i paus och undrar om inte Stephen Ireland kommer in tidigt under andra halvlek istället för Afellay. Inte heller Arnautovic ser ut att ha en bra dag så varför inte samtidigt ta in Joselu för att skapa mer tyngd i anfallet.

Andra halvlek

Andra halvlek börjar oroväckande med ett taggat Norwich som missar ett par tre rejäla chanser under de första tio minuterna. Det ser plötsligt väldigt oroligt ut i Stokeförsvaret. Norwich dominerar spelet totalt. Det vore väldigt skönt med en kontring och mål just nu så att luften gick ur Norwich. Och precis när det ser ut att behövas som mest får Glen Johnson utrymme i straffområdet men han kommer inte till skott utan gör ett par dragningar för mycket istället för att försöka dundra in den.

I 57 minuten kommer Joselu och Ireland in. Precis som vi hoppades på i halvlek! Och Stoke lyfter spelet en aning, men nästa jättechans går igen till Norwich där Butlands kompis Redmond missar ett friläge. Pust. Norwich fortsätter att spela i ett högt tempo och Stoke är klart pressade.

Diouf missar en jättechans efter en fint inspel från Ireland precis innan andra halvleks vattenpaus. Kanske kan den här pausen ge Stoke några minuters tid att fundera över hur de ska kunna tämja Norwich och vända spelet till sin fördel.

Värmen påverkar spelarna. Kvalitén har sjunkit och det känns väldigt nyckfullt vem som kommer få nästa chans. Stoke försöker bygga upp spelet på klassiskt Barcelonasätt med kortpassningsspel, men det går oftast för långsamt och Norwich har inga större bekymmer med att försvara sig. Kanske kan Charlie Adam bli dagens matchhjälte? I 79 minuten byts Marco van Ginkel ut och Adam kliver in.

Men Norwich har tagit över matchen totalt nu. Mot slutet räddar Butland åter kvar Stoke i matchen med ett par riktigt svettiga räddningar. Butland är helt klart matchens Stokelirare. Joselu kunde ha blivit matchvinnare alldeles i slutet, men han lyckas med att skjuta bollen högt högt över i ett utmärkt läge i sista ordinarie matchminuten. Å andra sidan missar Norwich ett ännu bättre läge strax efter. Hur många målchanser har Norwich sumpat? Stoke har haft tur och Norwich behöver värva målgörare.

Stoke har under matchen visat glimtar av att de kan bli riktigt bra. Den första kvarten dominerade Stoke. Och Shaqiri kommer helt klart bli en förstärkning, men fortfarande sitter inte alla delarna ihop riktigt. Det är fortfarande någon pusselbit som saknas. Förhoppningsvis kommer Bojan Krkic bli den förlösande faktorn senare under hösten.

Men än så länge, efter tre matcher, väntar vi på Stoke första seger för säsongen. Även om 1-1 borta mot Norwich nästan känns som en vinst med tanke på hur matchbilden utvecklades. Norwich hade sju skott på mål mot ett för Stoke, Norwich vann hörnstatistiken med 9-0! Trots det hade Stoke mest boll, 58% mot Norwich 42%, vilket visar att det inte räcker att passa bollen i backlinjen.