Glenn Whelan #6

#6 Glenn David Whelan, defensiv innermittfältare
Född: Den 13:e januari 1984 i Dublin, Irland.
Längd: 1.80 m
Vikt: 79 kg
Tidigare klubbar: Manchester City (2001-2004), Bury (LÅN, 2003-2004) och Sheffield Wednesday (2004-2008).
A-lags matcher (mål) för Stoke City innan säsongen 2016-17: 307 (8)
A-landskamper (mål) för Irland: 77 (2)
Kontrakterad fram till: 2018

Vår vice-kapten, Glenn Whelan, växte upp som Liverpool-supporter i Palmerstown – en förort till Dublin, Irland.

Glenn spelade fotboll i Cherry Orchard på Irland, en mindre samarbetsklubb till Manchester City, och det var just till Manchester City som Whelan begav sig 17 år ung, 2001. Han fick endast chansen att göra intryck i den ljusblåa tröjan en gång, i en match i UEFA-cupen år 2003, men utöver dem tjugo minutrarna så kunde Glenn hittas ett dussin kilometer bort i Bury dit han lånades ut två gånger under sin tid som Manchester City-spelare.
År 2003 spelade Glenn Whelan FIFA World Youth Championships i Förenade Arabemiraten med sitt Irland, en turnering som först tvingades att flyttas fram på grund av Irakkriget som då pågick.

Efter att ha imponerat på tränaren Chris Turner under sina två sejourer i Bury anslöt Whelo till Sheffield Wednesday 2004 på en free transfer.
Sheffield Wednesday som då spelade i division två, nuvarande League One, hade hamnat på en 16:e plats året innan – 29:e platser under oss (11:e plats i division ett/The Championship).
Han kom snabbt in i laget och redan i sin andra match, en vinst i Ligacupen mot Luton Town, stod han för en fantastisk assist. Jag citerar Chris Turner:
”That’s the sort of pass he can see and execute.”
“He is feeling his way into the team. He had patches of brilliance and others where he didn’t do the simple thing.”
“But the ball was worthy of any top class midfield player and the finish from Peacock was excellent.”

Efter ett mål mot Walsall i ligan och en utvisning i Ligacup-matchen som följde vinsten mot Luton så började Whelan och Sheffield Wednesday verkligen att tuffa på. De hamnade till slut på en femte plats och fick möta Brentford i sin första kvalspelsmatch mot division ett – ett lag de slog med 3-1 över två matcher. Finalen spelades på Millenium Stadium framför 59.808 åskådare och Glenn Whelan röstades fram till matchens lirare. Han gjorde ett av fyra mål i en 4-2 vinst mot Hartlepool United och The Owls var därmed klara för spel i ”The Championship”.

Säsongen som följde gav den nye tränaren Paul Sturrock honom kaptensbindeln och Whelan spelade 43 av 46 matcher i ligan. Sheffield Wednesday klarade sig kvar med tio poäng ifrån strecket medan vi hamnade på en 13:e plats med sex fler poäng.
Endast några få veckor efter säsongens slut placerades Whelan på transferlistan av samma tränare som tidigare gett honom rollen som kapten, Paul Sturrock. Sheffield Wednesday startade inte säsongen alltför väl med tio vunna poäng på de tolv första matcherna och Sturrock fick således sparken och tränaren Brian Laws tillsattes i november. Laws gjorde Glenn till en av sina nyckelspelare och spelaren tackade sin nye tränare för förtroendet genom att göra åtta mål säsongen 2006-2007.
Whelan tilldelades två priser i slutet av spelåret: Player of the Season samt Wise Old Owls Club’s Player of the Year Award.
Glenn fortsatte på samma spår och i januari så avslogs det två bud på honom – ett från Burnley och ett från Plymouth Argyle. Ett bud stod dock ut från mängden och det observerades den 30:e januari, på transfer deadline-day.

Glenn Whelan skrev på ett treårskontrakt med Stoke City efter det att Sheffield Wednesday accepterat ett bud på £500.000.
Whelan spelade 14 av 17 matcher under sitt debuthalvår och är tillsammans med Ryan Shawcross den enda spelaren som var med och tog upp oss till Premier League och som nu fortfarande är kvar i klubben.

Whelan bar på en nyckelroll under Pulis’ tid i Stoke såväl som han både bar och fortfarande bär en nyckelroll i Irlands landslag trots det att Martin O’Neill tog över efter Giovanni Trapattoni 2013.
Något annat kan väl inte heller yttras vad det gäller hans roll i Stoke under Mark Hughes och han har beskrivits, inte bara av tränarna, utan även av spelarna som lagets obesjungna hjälte vid flertalet tillfällen.Jag citerar The Boothen End:
“Everybody needs a Whelan in the middle”.

Bild: Av Tomasz Przechlewski (Flickr: plgh12_0605532) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.