Marc Muniesa #5

#5 Marc Muniesa, vänsterback/mittback/defensiv innermittfältare
Marc Mube Muniesa Martínez
Född: Den 27:e mars 1992 i Lloret de Mar, (Katalonien) Spanien.
Längd: 1.79 m
Vikt: 72 kg
Tidigare klubbar: Barcelona (2009-2013).
A-lags matcher (mål) för Stoke City innan säsongen 2016-17: 56 (2)
A-landskamper (mål) för Katalonien: 1 (0)
Kontrakterad fram till: 2019

”He plays for City with Bojan and Moha…”

Marc Muniesa föddes I Lloret de Mar, en välbekant turistort belägen ca 70 kilometer från Barcelona, i mars månad 1992. Muniesa slussades i väldigt ung ålder in i La Masia, ”The Farmhouse” – FC Barcelona’s världskända ungdomsakademi som öppnade 1979 med initiativ av Johan Cruyff.
Där bodde och levde Marc, precis som alla andra s.k. ”elever”, under större delen av sin uppväxt och ungdom. För att citera Pep Guardiola: “The player who has passed through La Masia has something different to the rest, it’s a plus that only comes from having competed in a Barcelona shirt from the time you were a child”.

Just Pep Guardiola gjorde Marc Muniesa till den näst yngste spelaren någonsin att spela för Barcelona då den uppskattade tränaren spelade Marc i en match mot Osasuna när han endast var 17 år och 57 dagar ung (blott 35 dagar äldre än giganternas yngste debutant genom tiderna: Bojan Krkić). Onsdagen som följde satt Muniesa redo på bänken i Champions League-finalen mot Manchester United, en match där Samuel Eto’o och Lionel Messi säkrade titeln med ett mål vardera.
Samma år som Barcelona och Muni vann trippeln (La Liga, Champions League och den inhemska cupen Copa del Rey), 2009, så tog dessutom försvararen ett VM-brons med Spaniens U17-lag.
2013 vann han Europamästerskapen för U21 med Spanien i Israel.

Den 15:e februari 2011 skrev Muniesa på ett nytt kontrakt med Barcelona där den evigt trendsättande världsklubben för elitfotbollens utveckling markant höjde Marc’s utköpsklausul till €30.000.000, något som fick bl.a. Chelsea att ta ett steg tillbaka – ett storlag som hade haft ögonen på Muniesa redan vid femton års ålder.

Efter att ha imponerat säsong efter säsong, gång på gång, i Barcelona B så fick Marc Muniesa äntligen nodden av A-laget 2012-13. Den mycket lovande backen var med förstalaget hela sommaren på försäsongen – men det var just där som den långa jämte vackra sagan om Marc Muniesa och Barcelona fick sig något av ett abrupt slut. Marc skadade sitt knä i en träningsmatch mot Hamburg sent i juli och han var på grund av detta borta lagom till det att nästa år gått i rum.

Efter svårigheter att komma tillbaka efter sin långtidsskada så värvades Muniesa av Stoke City den 2:a juli 2013, en free transfer. Muni blev därmed Mark Hughes’ andra värvning som Stoke-tränare och enligt vår VD Tony Scholes så var Sparky’s mycket goda relation med Barca en stor anledning att affären gick i hamn på ett sådant smidigt och bra sätt som den faktiskt gjorde.
Muniesa skrev på ett fyraårskontrakt som i augusti förra året förlängdes ytterligare två år.

Muniesa har under sina hittills tre år långa tid hos oss spelat 56 stycken A-lags matcher – däribland Ligacup semi-finalen mot Liverpool där han tyvärr missade sin straffspark i straffläggningen som senare kom att bli avgörande i vår förlust.

Marc Muniesa har i intervjuer yttrat sig gällande vilka positioner han föredrar att spela i och har i dessa förklarat att rollen som mittback är den han känner sig som tryggast i – men att han också kan göra ett jobb både som defensiv innermittfältare och vänsterback.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.