Stephen Ireland #7

#7 Stephen Ireland, offensiv innermittfältare

Stephen James Ireland
Född: Den 22:a augusti 1986 i Cork, Irland.
Längd: 1.73 m
Vikt: 67 kg
Tidigare klubbar: Manchester City (2005-2010), Aston Villa (2010-2014), Newcastle United (LÅN, 2011) och Stoke City (LÅN, 2013-2014).
A-lags matcher (mål) för Stoke City innan säsongen 2016-17: 65 (6)
A-landskamper (mål) för Irland: 6 (4)
Kontrakterad fram till: 2017

Stephen Ireland föddes i Cork, Irland den 22:a augusti 1986. Han började spela fotboll i Cobh Ramblers, en klubb hans far Michael tidigare hade spelat för.

Omgivningen runt Stephen insåg snabbt att han bar på en gåva redan i ung ålder och det tog inte lång tid innan han kastades runt bland de större fotbollsklubbarna i Storbritannien för diverse provträningar och uttagningar. Trots sin Schlatters sjukdom som upptäcktes i de tidiga tonåren valde Manchester City att ta Ireland under sina vingar år 2001.

Ireland representerade vid den här tiden kanske framförallt sitt land på U15, U16 och U17 nivå och gjorde detta på ett strålande sätt. Men när han tog steget upp till U18 hamnade han i gräl med Irland’s dåvarande tränare Brian Kerr. Kerr sa, efter att ha skickat hem Stephen, att spelaren aldrig skulle få chansen att representera sitt land så länge han var tränare. Jag citerar en rubrik från 2005, tidning Independent:
“’The new Roy Keane’ won’t play for Republic as long as Brian Kerr remains as team manager”.

Just år 2005, vid arton års ålder, spelade Ireland i ett antal försäsongsmatcher för Manchester City’s A-lag. Hans första start för klubben i tävlingssammanhang kom under hösten samma år mot Doncaster Rovers och han utnämndes till matchens lirare i hans Premier League-debut mot Everton den 2:a oktober 2005, endast nitton år ung.

Han startade därefter sex matcher för The Citizens och skrev strax efter det på ett kontrakt som band honom till klubben fram till sommaren 2009. I slutet av säsongen 2005-2006 hade han startat sexton matcher och hoppat in från bänken i tolv stycken andra.

De två säsongerna som följde spelade Ireland 68 matcher och gjorde sju mål, ett av de mot Sunderland – den gången han drog ned sina fotbollsshorts och visade upp sina Supermankalsonger som så fiffigt gömde sig under. Han klarade sig undan med en varning från FA.

Det var dock säsongen 2008-2009, med Mark Hughes som tränare för Manchester City, som Ireland verkligen blommade ut i sin fulla potential. Den säsongen är utan tvekan den bästa i sin karriär och han utsågs i slutet av spelåret till årets spelare av klubben med 50 spelade matcher och 13 gjorda mål. Som en av Premier Leagues absolut bästa spelare det året skrev han välförtjänt på ett nytt kontrakt som sträckte sig fram till 2014.

Mark Hughes fick säsongen efter sparken i december och han ersattes av italienaren Roberto Mancini. Innan tränarbytet gjorde Ireland tre stycken mål men irländaren skulle snart placeras på bänken av Mancini och hoppade endast in som avbytare resten av året för spelare som Nigel De Jong, Vincent Kompany och Patrick Vieira.

Jag citerar tränaren Mancini i ett uttalande efter säsongen:
“I spoke to Stephen two weeks ago but we must speak again soon. I don’t know what he is thinking about his future but, for me, Stephen is a fantastic player and if he can change his head I think he can start to play like in the season of 2008-2009 again.”

Det blev aldrig så. Sommaren 2010 bytte Manchester City och Aston Villa Stephen Ireland mot James Milner plus att The Citizens betalade Villa en summa på £18.000.000. Tanken var först att låna ut Stephen till Villa men då irländaren krävde £2.000.000 av Manchester City för att gå med på det så var klubben tvungna att tänka om.

Ireland skrev på ett fyraårskontrakt med Villa men han tvekade inte med att kritisera sin gamla klubb – en klubb som enligt honom då blivit besatt av pengar och Stephen Ireland lämnade även James Milner ett meddelande och förklarade att ”gräset inte alltid är grönare på andra sidan”. Ireland debuterade för Villa på sin 24-årsdag i en match borta mot Newcastle United, en match han och hans nya lag förlorade med 6-0. Det tog knappt två månader innan innermittfältaren satt på bänken även för Aston Villa. Den 31:a januari lånades Ireland ut till just Newcastle, trots att han dragit på sig en skada – men det blev en kort sejour hos The Magpies. Han hamnade i blåsväder med dåvarande Newcastle-tränaren Alan Pardew när han tillsammans med anfallaren Leon Best fastnade på bild poserandes i bar överkropp på en nattklubb en fredag – dagen efter skulle de spela en match mot oss. Efter att endast ha spelat 49 minuter för The Toon skickades Ireland tillbaka till Aston Villa.

Alex McLeish anställdes som tränare av Aston Villa sommaren 2011. McLeish varnade Ireland att han från och med nu ville se andra sorters rubriker involverande Ireland varpå spelaren själv gick ut i media och bad om ursäkt för hela sin debutsäsong och att han nu skulle jobba hårt för ett nytt förtroende.
I slutet av säsongen 2011-2012 röstades Stephen Ireland fram till årets Aston Villa-spelare av fansen bl.a. tack vare sin bländade prestation på Stamford Bridge där laget besegrade Chelsea, som senare kom att slutplaceras som tvåa, efter att mittfältaren gjort ett mål och en assist. Aston Villa slutade på nionde plats.
Ireland började säsongen 2012-2013 positivt under den femte tränaren på knappt tre år, Paul Lambert – men den 22:a september bröt Stephen ett ben i sin vrist, en skada som enligt Lambert skulle hålla Ireland borta ifrån spel ett par veckor. I december 2012 plockade Paul Lambert bort Stephen Ireland ifrån A-lags truppen. Ireland tränade efter det endast med ungdomslagen under sin resterande tid i Aston Villa. Anledningen är än idag fortfarande något oklar.

Spelarens tid i Irland’s landslag kan vi nästan ta för sig som i ett eget slags kapitel.
Vi vet vid det här laget vad den tidigare U18 samt seniorlags-tränaren Brian Kerr hade talat om för Ireland.
Brian Kerr ersattes i januari 2006 av Steve Staunton som Irland’s förbundskapten och Staunton kallade nästan direkt den nitton år unge Stephen till truppen. Han debuterade för Irland’s herrlandslag för första gången mot Sverige i ett inhopp och efter det så gjorde han fyra mål på fem matcher. Men sedan hände det något.

I september 2007, dagarna innan en mycket viktig kvalmatch mot Tjeckien, bad förbundskapten Staunton om att få prata med Ireland. Staunton berättade att Ireland’s flickvän hade ringt honom och sagt att Ireland’s mormor just hade gått bort. Förbundet ordnade ett privat jet åt innermittfältaren och Stephen Ireland åkte hem till Irland. Media började snabbt luska i det hela och kom fram till att spelarens mormor var vid liv och inte alls död. Ireland förklarade då att det var hans farmor och inte mormor som hade gått bort men media, som även hade kollat upp det, kontrade lika lättfotat – hon var i allra högsta grad vid liv, hon hade nämligen hotat att stämma en utav tidningarna som hade förklarat henne död. Ireland ändrade sin historia för en tredje gång – det var nu hans ”plastfarmor” som hade dött. Även det konstaterades vara en lögn.

Stephen Ireland gick sedan ut med det som tros vara sanningen. Han var tvungen att träffa sin flickvän i Cork då hon, enligt paret själva, fått ett missfall.

Ireland har inte representerat sitt land sedan dess och framtiden att en gång till få göra det verkar motsatsen till ljus. Han gjorde fyra mål på sex matcher för sitt land.

Den 2:a september 2013 återförenades Stephen Ireland och Mark Hughes då han lånades ut från Aston Villa till Stoke City under en säsong. Ireland spelade 29 gånger för oss under säsongen 2013-2014 och vi hamnade på en nionde plats. Han skrev på ett permanent kontrakt med oss i april 2014.

I februari 2015 smällde mittfältaren rejält ihop med Maynor Figueroa i en match mot Hull och han tvingades att sy sin vad med femton stygn.

Förra säsongen startade Ireland endast tre matcher, en i FA-cupen och två i Ligacupen, och den 10:e maj 2016 bröt han benet under ett träningspass.

Stephen Ireland bor med sin fru och deras tre barn tillsammans med hans många specialtillverkade åkdon i Prestbury, Cheshire.

Bild: By @cfcunofficial (Chelsea Debs) London (Chelsea 2 Stoke 1 4 April 2015) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.