Född på en söndag

En roman med doft av Stoke City

Det hör inte till vanligheterna att svenska romaner handlar om utländska fotbollslag. Men det finns ett undantag. Naturligtvis är det Stoke City, The Potters, vi pratar om. Uppväxtromanen Född på en söndag utkom 2015 på Norstedts och blev en storsäljare tillika kritikersuccé.

Författare är PeKå Englund som naturligtvis är medlem i Swedish Stokies. Han håller dessutom på Örebro, men det visar bara att det inte finns några perfekta människor. Pekå är född 1968 och bor numera i Stockholm. Han är utbildad journalist och har främst arbetat på Aftonbladet. Som ung lovade han sig själv att aldrig skriva en bok, hans morfar blev aldrig klar med sin. Ni ser hur det gick. Hans andra bok heter Några rader till Svartåns finaste krokodil. Där nämns inte Stoke. Trist är det. Men han har hotat med att skriva en uppföljare till Född på en söndag. Vi längtar.

Alltnog och emedan. Den här varma, roliga och mycket underhållande romanen borde vara alla svenska Stokefans bibel. Den handlar om Jalle som växer upp i en småstad på 70-talet. Han blir starkt påverkad av Tintin, Maria Callas och Stoke City. Mer ska inte avslöjas. Läs själv för tusan.

Boken kommer inom kort att kunna köpas som pocket i Swedish Stokies webbshop för facila 30 kronor.

Nisse Scherman

För att ni ska förstå lite mer följer här ett antal citat från boken:

”Rutinen är alltid densamma inför ett sådant här möte: ut genom den vänstra ingången, ett snabbt stopp i spelbutiken och en titt i oddsetlistan för att se om Stoke City ska spela.  Det vet han att de ska. Newcastle hemma på Britannia imorgon. Om mötet nu på förmiddagen går bra ska han spela en femhundring. Så när han memorerar i vilken ordning bilderna i presentationen ligger kommer han ihåg dem lite för The Potters skull också. Det ser ut att bli ett bra år både i ligan och cupen och kunde man frysa säsongen precis här och nu vore det den bästa sedan 1972.”

”Äsch. Det finns bara ett himmelrike och det är Stoke City. Och där är Stanley Matthews Gud, Gordon Banks är Jesus och fan vet om inte John Ritchie ändå inte har kvalificerat sig som den helige ande! Och högmässan börjar exakt klockan tre.”

”Putte Kock är djävulen själv. Stoke förlorar alltid när det är han som kommenterar matcherna. Men nu är det en ny förmåga, Arne Hegerfors som är på plats i England för Tipsextras räkning. Hans röst är lika len som Stens, så han måste väl vara en ängel. Det bådar i alla fall gott för Stoke.”

”Det kommer alltid att gå åt helvete för Stoke. Och det är helt ofattbart att olycksfågeln Mahoney både kan bränna ett friläge och ta med handen i sista minuten så att det blir straff och 2-2. Nu blir det nog ingen final, men det är inte målvakten Gordon Banks fel.”

”En Hans Hopper-soffa ringlar sig efter väggen i Jarl Engmans vardagsrum och om det inte vore för att Stoke City finns där inne i hans fyrtiotummare från Bang & Olufsen skulle hela laget få plats runt honom, managern Tony Pulis och avbytarna också.”

”Och på bordet till höger står hans laptop och han har sidan 377 med de tretton stryktipsmatcherna på text-tv uppe på en flik och Stokes hemsida på en annan. Han har Spotify igång i datorn med den spellista han kör före match: ett stycke ur alla fyra akterna i Carmen och Tom Jones Delilah med en samman lagd speltid på 21.52.”

”Stoke slår Chelsea med 2-1 i cupfinalen den 22 mars. Det är The Potters första titel på 109 år och Sten och Albertina är så glada att de firar med champagne och bjuder mig också. Det smakar som rutten sockerdricka, men jag är glad i alla fall.”

”Byggarna har ändå börjat supa nu och Albertina är upprörd över att Stoke inte grejade ett avancemang till högsta ligan förrän det var två minuter kvar av matchen mot Notts County.”

”Jag måste vara en av mycket få svenskar som ser fler än trettio hemmamatcher för Stoke City under nittiotalet. Det är en erbarmlig period och vi ligger oftast i mitten av andradivisionen men är nere i tredje två gånger och vänder och jag får en del ytliga bekanta i Stoke-on-Trent. Joe Smith, som tycks bli av med en tand varje säsong, nickar och byter några ord och jag brukar stå bredvid honom i klacken och vråla ut mitt missnöje. Det är skönt.”

”Jag vågar knappt tro det. Men mycket tyder på att jag kommer att bli far en söndag. En söndag då Stoke City har match.”

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.