Those were the days 65

Efter tio raka säsonger i Premier League, tittar vi tillbaka till den på sätt och vis roligaste säsongen hittills: den första. En säsong då varje inkast på offensiv planhalva kändes som en målchans och då vi faktiskt också var farliga på hörnor.

I stort sett alla s k experter tippade att Stoke inte skulle lyckas med att förnya kontraktet. Efter en bra period under oktober-november då man tog fyra raka hemmasegrar (Spurs 2-1, Sunderland 1-0, Arsenal 2-1 och West Brom 1-0), kom en svit på över två månader utan vinst. Nio matcher gav endast fyra poäng och Stoke var nere på nedflyttningsplats. Därefter kom en viktig seger mot Manchester City med 1-0 efter att Stoke spelat med tio man från den 38:e minuten då Rory Delap fick marschorder. James Beattie nickade in 1-0 i den första halvlekens sista minut.

Det avgörande för Stokes del var insatserna under slutdelen av säsongen. De sista elva matcherna resulterade i 19 poäng: sex vinster, ett kryss och fyra förluster. Det var framför allt forwardsduon Ricardo Fuller och James Beattie (värvades in under januarifönstret) som visade vägen med många viktiga mål.

Till slut blev det en stabil tolfte plats med 45 inspelade poäng och en marginal på elva poäng ner till Newcastle som tillsammans med Middlesbrough och West Bromwich fick respass från högsta ligan.

Ricardo Fuller blev bäste målskytt med elva mål följd av James Beattie på sju mål på 16 matcher.