Those were the days 24

Konsten att vända ett 3-0-underläge till seger.

En av de mest remarkabla vändningar som Stoke City gjort ägde rum i oktober 1967.

Upton Park var skådeplatsen för matchen mellan West Ham och Stoke. Hammers gick till halvtidsledning med hela 3-0 efter mål av föregående års VM-finalmålskyttar Geoff Hurst (2) och Martin Peters. Knappast någon på arenan kunde föreställa sig vad som skulle komma att ske i den andra halvleken.

Att döma av några av spelarnas kommentarer så tycks Tony Waddington ha kört en “hårtork” i halvtidsvilan.

Tony Allen: “It’s fair to say that Tony Waddington gave us a deserved dressing down at the break.”

Gordon Banks: “Tony Waddington had a go at us at half-time, saying that we had some chances in the first half and that if we played the same style we could still get something out of the game.”

Med halvtimmen kvar att spela var ställningen oförändrad, 3-0 till West Ham. Stokes inledde sin “Great escape” i matchminut 63, när Hammers keeper Ferguson släppte retur på ett skott av George Eastham varpå Harry Burrows höll sig framme och satte returen i nättaket.

Två minuters senare reducerade Peter Dobing till 3-2 efter en elegant lyftning av Roy Vernon och initiativet i matchen var nu helt klart hos The Potters.

I den 72:a minuten kunde Burrows kvittera till 3-3 på en lite billig retur efter ett Dobingskott. Och bara minuten senare spelade Burrows fram Dobing i djupled. Ett distinkt avslut och plötsligt var Stoke i ledning med 4-3! Från 0-3 till 4-3 på ca tio minuter! Stoke lyckades sedan behålla ledningen matchen ut och en klassisk Stokematch var till ända.

Notabelt var att hela fem spelare från Englands VM-segrande lag ställdes på planen denna eftermiddag. Bobby Moore, Hurst och Peters i West Ham och Banks och Eastham i Stoke.

Stokes uppställning: Banks – Skeels, Bentley, Palmer, Bloor – Allen, Bridgwood, Eastham, Dobing – Vernon, Burrows. Avbytare: Bernard.