Stoke satsar på damerna

På den internationella kvinnodagen, 8 mars, kom Stoke City med ett minst sagt efterlängtat besked.

Fr o m säsongen 2023-24 kommer Stoke City Women att vara halvprofessionella och klubben kommer utöver detta att investera ordentligt i ”infrastrukturen” kring damlaget. Man hoppas kunna bygga vidare på de stora framsteg som damfotbollen under senare år gjort i England och få ännu fler unga tjejer i Stoke-on-Trent och Staffordshire att börja spela fotboll. Damlaget kommer precis som herrlaget att vara underställt Ricky Martin, teknisk direktör i Stoke City.

Manuela Delle, John Coates, Lou Roberts, Ricky Martin & Meg Bowyer

Ordförande John Coates: ”Förändringarna som vi meddelar i dag har planerats under ett antal månader och den internationella kvinnodagen var ett perfekt tillfälle att till slut tillkännage detta. Förändringarna innebär en högst signifikant ökning av det ekonomiska stödet till damlaget med bl a förbättringar av infrastruktur och supportfunktioner. Vi tror att dessa förändringar kommer att ge damlaget de nödvändiga förutsättningarna för att uppnå framgång över tid, med ett avancemang till Championship till att börja med.”

Den tekniske direktören Ricky Martin lade till: “Det är spännande tider för kvinnlig fotboll i landet och vi har en tydlig plan för vart vi vill komma med vårt damlag. Ägarna delar den visionen och jag har inga tvivel om att deras ekonomiska åtaganden kommer att förse oss med en stabil grund för att uppnå våra mål, både på kort och lång sikt.”

Lagkapten Meg Bowyer, som spelat för Stoke i 20 år och varit kapten de senaste tio: “Jag tror att ordet som jag vill använda är glad. Lättad men glad. Jag trodde inte att det skulle ske så snart, men det har det och som lag, inklusive jag själv, är vi själaglada. Detta är det största steget i vår historia.”

Det finns inga FFP-restriktioner för detta så egentligen är det, och har alltid varit, upp till ägarna vilka förutsättningar man väljer att ge damlaget.

Beskedet från klubben är mycket glädjande. Damlaget har under många år bjudits in lite med armbågen och förhållandena på deras hemmaplan Emerys har lämnat mycket i övrigt att önska på många sätt. Stoke har legat lite i bakvattnet när det gäller att satsa på damfotboll och förhoppningsvis är detta det bara det första steget. Det blir förhoppningsvis en ganska stor skillnad när man går från ynka två träningar per vecka till en betydligt mer seriös satsning.

Swedish Stokies kommer naturligtvis att fortsätta med sin sponsring av damerna.

Up The Potters!

Läs mer här:

https://www.stokecityfc.com/news/2023/march/08/club-outlines-ambitious-plans-for-women-s-team/

https://www.stokesentinel.co.uk/sport/football/football-news/stoke-city-women-bet365-investment-8225653

Foton: Stoke City FC

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.