Nya regler/regeltolkningar 23/24

EFL (English Football League) har gått ut med information om lite nya regeltolkningar inför den kommande säsongen. Här följer dessa förändringar i korthet:

Tidstillägg

Tidigare har domarna haft ”schablontillägg” för en del händelser på planen. Nu ska den exakta tiden som förloras läggas till för målfirande, byten, skadeavbrott, straffar, utvisningar.

Flerbollssystem

EFL kommer att använda sig av samma ”multiball system” som Premier League. Det innebär sju-åtta matchbollar.

Maskning

Domarteamet ska ha en ”more robust approach” till ageranden som tydlig syftar till att fördröja spelet. Spelare ska varnas för maskning eller då de tar för kort avstånd till motståndarfrispark.

Behandling av skadade spelare

Spelare som behöver en medicinsk bedömning ska nu vårdas utanför planen. Undantag för detta är målvaktsskador, kollisioner mellan målvakt och utespelare, krockar mellan medspelare, allvarliga skador, skador till följd av situationer där motståndare varnats/utvisats (under förutsättning att bedömningen/behandlingen går snabbt) eller när en straff utdömts och den skadade spelaren ska lägga straffen.

Om en spelare behandlats utanför planen, får han tidigast komma in 30 sekunder efter att spelet återstartats efter tillåtelse av huvuddomaren.

Om en spelare uppenbart fördröjer återupptagande spelet efter en skada på en medspelare så ska han varnas.

Uppenbara målchanser

Om en spelare ojuste hindrar en motståndare från en klar målchans i eget straffområde och straff utdöms, så ska spelaren bestraffas enligt följande:

  • Varning om spelaren försökte spela på bollen eller tacklade för att nå bollen.
  • Utvisning vid övriga förseelser, så som hands, fasthållning, tröjdragning eller om man uppenbart inte hade en chans att nå bollen.  

Offside

Ang offside så har IFAB (International Football Association Board) och FIFA gått ut med ett klargörande vad gäller avsiktligt spel av en försvarare. Avsiktligt spel är när spelaren har kontroll över bollen och passar den till medspelare, vinner bollen eller rensar bort bollen. Hamnar bollen hos en motståndarespelare i offsideposition, så ska offside ej utdömas vid avsiktligt spel.

Strafftröskel

För att hålla spelet mer flytande, så ska det fortsatt vara en hög tröskel för straffbedömningar. Inga s k soft penalties.

Uppförande

Precis som när det gäller maskning, kommer domarteamet att ta ”a more robust approach” till spelare och ledares uppförande, såväl på planen som i det tekniska området.

Det är många bra nyheter, men det återstår att se hur väl domarna kommer att efterleva detta. Gör de det, så kommer det verkligen att gynna fotbollen. Den effektiva speltiden kommer att öka enormt och äntligen kanske vi kan få lite bukt med det eviga maskandet. Mer fotboll för pengarna!

Källa: efl.com 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.