Jack Butland #1

#1 Jack Butland, målvakt

Född: Den 10:e mars 1993 i Bristol, England.
Längd: 1.96 m
 Vikt: 95 kg
Tidigare klubbar: Birmingham City (2010-2013), Cheltenham Town (LÅN, 2011-2012), Birmingham City (LÅN, 2013), Barnsley (LÅN, 2013), Leeds United (LÅN, 2014) och Derby County (LÅN, 2014).

A-lags matcher (mål) för Stoke City innan säsongen 2016-17: 47 (0)

A-landskamper (mål) för England: 4 (0)

Kontrakterad fram till: 2021

Jack Butland föddes i staden Bristol, England, den 10:e mars 1993. Han växte upp med sin familj, där rugby var sporten nummer ett, i den mindre tätorten Clevedon som ligger en liten bit utanför Bristol. Både Jacks far och farfar utövade rugby och det tog inte lång tid innan sonen och barnbarnet gick i deras fotspår. Han har vid flera tillfällen förklarat hur rugbyn var en stor del i hur hans utveckling som fotbollsmålvakt tog sådan hastig fart i tonåren – men det var inte förrän Jack var 16 år gammal, när Birmingham City knackade på dörren, som han var tvungen att välja mellan rugbyn och fotbollen.

När Jack först började spela för Birmingham åkte han upp med tåget från Bristol för att träna två gånger i veckan. Hans förebild, som då spelade för Englands U21-lag, var Joe Hart som var utlånad från Manchester City till just BCFC. En förebild, endast en sex år äldre sådan, som Jack Butland fortfarande ser upp till något oerhört – de båda som nu är mycket goda vänner parallellt med att de slåss om platsen som Englands #1.

Jack Butland värvades till Stoke City för £3.300.000 den 31:a januari 2013 av Tony Pulis. Butland, som då verkligen hade börjat blommat ut på riktigt och sågs som en av de största fotbollstalangerna i England, lånades dock direkt tillbaka till Birmingham för att spela klart säsongen där som en del av affären. När han väl fick ansluta till sin nya röd-vita klubb tog det inte lång tid innan han blev utlånad för andra gången – den här gången till Barnsley och under året 2014 så lånades Jack ut både till Leeds United och Derby County där han spelade sexton respektive sex matcher för de båda Championship-klubbarna.

Den 12:e januari 2014 gjorde Jack sin första Premier League-match från start för Stoke City, en match som dessvärre förlorades hemma mot Liverpool med 3-5.
Det var dock inte förrän säsongen 2015-16 som Mark Hughes, efter det att han sålt Asmir Begovic till Chelsea, gav Jack tröja nummer ett och offentligt tillkännagav honom som vår förstemålvakt.
 Butland startade varje omgång i Premier League förra året, där han match efter match utlystes till den bästa spelaren på planen, ända fram tills det att han skadade sin vrist i landskampen mot Tyskland den 26:e mars – bara någon vecka efter det att han skrivit på ett nytt kontrakt för Stoke. Trots den olyckliga skadan så fick vår målvakt äran att ta emot klubbens pris ”Player of the Year Award” i somras.
 Dessvärre så höll Jacks skada i sig längre än vad man först befarade och i september 2016 så genomgick han sin förhoppningsvis sista operation.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.