Stoke – Burnley 1-0

En stabil och säker seger mot ett svagt Burnley. En arbetsseger en ruggig decemberdag där både Jon Walters och Marc Muniesa visade prov på fin bollkontroll när de gjorde sina mål.

Skadeläget börjar lätta för Stoke med flera spelare på väg tillbaka, men ännu är vi inte där när Hughes kan välja spelare från en helt frisk trupp. Idag står Shawcross och Whelan utanför truppen efter skador och Stoke  ställer då upp med med Imbula och Adam i mitten och Muniesa får kliva in som mittback igen.

Burnley får en farlig frispark direkt efter avspark, men bollen studsar på muren och ut till hörna som visar sig bli resultatlös. Men Burnley är mer taggade i matchens allra första minuter och de pressar högt. Stoke tappar boll och verkar lite loja. Burnley kommer så när igenom flera gånger, men Stokebackarna lyckas kliva upp och ställa Burnleyspelarna offside. En taktik som inte känns kassaskåpssäker direkt.

Stoke får sin första hörna i tionde minuten och det blir en jättechans! Indi kommer helt ren med fart och ska bara nicka in den, men den tar på en back och studsar ut. Otroligt nära ett ledningsmål. Stoke har börjat styra spelet mer och med lite skärpa i avslutningarna borde Stoke kunna vinna komfortabelt idag. Men det är skillnad på teori och praktik.

Efter den första kvarten ser Imbula stabil ut på mitten, även om han och Adam lämnar en lucka mellan mittfält och försvar, Arnautovic har haft ett par bra löpningar medan Shaqiri inte fått till det. Spelet går hittills en aning för långsamt när Stoke kommer långt upp på Burnleys planhalva och förutom hörnan har Stoke inte skapat några större farligheter. Burnley spelar tight och kontrollerat, det behövs någon i Stoke som gör något extra för att komma igenom.

Och i 20 minuten är det just det som händer! Diouf kommer loss på högerkanten och Walters som många varit tveksamma till slår en kontrollerad volley i svårt läge som tar sig in i målvaktens bortre hörn. Snyggt! 1-0 Stoke. En rättvis ledning då Stoke dominerat matchen efter Burnleys första fem minuter.

Stoke fortsätter att föra spelet. Bollen rullar snabbare mellan spelarna och Burnley hinner inte med. Vore skönt med en utökad ledning innan halvlek. Arnautovic kommer nästan igenom efter en dribblingsräd i straffområdet, men avslutningen tar på en back och rinner iväg till en hörna. Stoke är nära flera gånger att komma loss från Burnleyförsvaret, men bollen hittar inte riktigt fram i den sista passningen.

Efter en halvtimme mattas tempot en aning. Spelet rör sig på mittplan, men plötsligt sätter Arnautovic fart på kanten, drar sin back och spelar in den snett inåt bakåt till Marc Muniesa som precis som Walters slår in den på volley. Muniesas första mål i Premier Leauge! Båda dagens mål har kommit till på liknande sätt, inspel från kanten som distinkt och elegant har placerats in på volley. 2-0 Stoke.

Snyggt spel av Stoke! Stoke väggspelar sig fram från mittlinjen till en hörna. Så ska det se ut. Ett tillslag, snabba rörelser och Burnley blir helt bortspelade.

Nära för Burnley. Burnley sätter rejäl  press i Stokes straffområde, men bollen studsar i Burnleyögon inte rätt. Pust. Ett baklängesmål i slutminuterna av halvleken hade varit en besvikelse. Stoke får inte tappa tempot och initiativet. Får Burnley ett mål kan vad som helst hända. Men halvleken slutar med en välförtjänt Stokeledning.

Andra halvlek

Med en stabil 2-0 ledning i ryggen sparkar Stoke igång andra halvleken. Kom igen nu. Håll spelet och tempot uppe i 45 minuter till. Burnley börjar dock bäst även denna halvlek och de sätter press på Stoke. De måste gå framåt, vilket borde kunna öppna upp för kontringar.

Stoke har ännu efter tio minuter in i halvleken haft något ordnat spel. Muniesa tar en varning för att undvika att Burnley får friläge. Den efterföljande frisparken leder till en ofarlig hörna. Stoke behöver lyfta spelet innan baklängesmålet kommer. Arnautovic försöker. Han springer och sliter, kanske får han med sig de övriga Stokespelarna. Redan i den sextionde minuten gör Hughes sitt första byte. Shaqiri går ut och ersätts av Joe Allen. Kan vara ett bra drag att öka intensiteten på mittfältet.

Bruno Martins Indi får en ful armbåge i ansiktet som den annars utmärkta domaren Clattenburg missar. Där kunde det varit rött kort om han hade fått syn på det. Indi har förresten varit ett riktigt fynd. Lugn och stabil har han varit Stokes bästa back sedan han kom. Skönt med någon som gör få misstag och som står rätt.

Burnley fortsätter att pressa. Det är tur att de är riktigt svaga i avslutningarna. Samtidigt börjar det öppnas glipor mellan Burnleys lagdelar som Stoke kan utnyttja. Joe Allen får ett bra läge i 67 minuten efter ännu ett inspel snett inåt bakåt från Arnautovic, men den här gången fångar målvakten den enkelt. 3-0 hade varit skönt!

Arnautovic går ut i 71 minuten efter att han blivit fälld och kanske lite småskadad och in kommer Peter Crouch. Synd att Arnautovic gick ut då han bidrog med fart och kreativitet. Men Crouch har varit Hughes favorit att byta in då han är stark både defensivt som offensivt med sitt starka huvudspel.

Nära 3-0! Stoke sätter press i Burnleys straffområde och Joe Allen letar och letar efter någon att frispela, men bollen fastnar på Burnleyspelare. Matchen har efter 75 minuten varit lite avslagen, Burnley orkar inte pressa lika mycket längre och Stoke får ytor att spela sig framåt på. Men Burnley är inte ofarliga. I 84 minuten får det ett bra läge i straffområdet. Men skottet som inte är dåligt vållar inte stabile Grant några större bekymmer utan han kan styra undan bollen till hörna. Fem minuter kvar av ordinarie tid.

Charlie Adam har gjort sitt i 87 minuten och Glenn Whelan får komma in. Skönt att se at han är tillbaka efter sin lårskada. Stoke väntar nu på slutsignalen. Och det blir inga fler mål. Stoke vinner med 2-0.

Avslutningsvis

En bra första halvlek med två snygga volleymål lade grunden till den här till slut ganska enkla segern. Burnley var helt enkelt för dåliga för att hota Stoke, även när Stoke backade hem i andra halvlek. En stabil insats av Stoke som höjde tempot när det behövdes för att rycka till sig en ledning som de sedan kunde hålla matchen ut. Extra stabila idag var Lee Grant, Bruno Martins Indi och Giannelli Imbula. Framåt var Arnautovic den som stod för mest.