Intervju med Angela Smith

Stokes damlag är inne i en förändringsprocess efter att klubben bestämt att man från och med denna säsong ska ha status som halvprofessionella. Det är en formell förutsättning för att kunna spela i den näst högsta nivån i seriepyramiden, Barclay´s Women’s Championship. Stoke spelar för närvarande i en av de två tredjeligorna, FA Women’s National League, Northern Premier Division. I skrivande stund ligger man sexa av tolv lag med resultatraden 4-1-4.  

Det har hänt mycket i både spelar- och ledarleden; vi har fått några ord med Angela Smith, som nyligen lämnat posten som General Manager. Angela föddes 1953 i Bucknall öster om Hanley och gjorde sin idrottsliga karriär som professionell squashspelare. Hon blev lagvärldsmästare 1979 och hade senare en viktig roll i utvecklingen av den professionella damsquashen. Hon har också arbetat som lärare och har i många år haft ett stort engagemang i Stoke City FC.

– Jag var ordförande i Supporter´s Council i tio år och fick i maj 2022 rollen som General Manager. Rollen innebar att leda i princip all verksamhet i laget, utom själva coachandet och att skriva kontrakt med spelarna. Jag tycker att min främsta gärning var att få klubben att ta steget till halvprofessionell status.

Vad betyder det i praktiken?
– Nu får alla spelare lön och utläggsersättning och full utrustning som hanteras av vårt ”kit team”. Även spelare i juniorlaget får viss ersättning, vilket är ovanligt på vår nivå.

Rotationen på spelare och ledare den senaste tiden har gjort att man som supporter kan bli lite orolig. Kan du kommentera?
– En sådan här satsning och det faktum att mer pengar kommer in gör det oundvikligt det blir förändringar. Fler spelare utifrån blir även intresserade av att spela i Stoke. Det är en utmaning att balansera mot att ha lokala spelare, precis som i herrlaget.

Tror du klubben menar allvar med den nya satsningen på damlaget? Det är till exempel fortfarande ganska liten exponering på hemsidan, även om det blivit något bättre på senare år.
– Jo, vi tror att man verkligen vill se damlaget göra framsteg och vi är tacksamma för Coates-familjens ökade ekonomiska stöd. Förhoppningsvis kommer mediateamet också att kunna öka bevakningen.

 

Nu tillträder Stephanie Wakelin som ”Performance Director”, vet du vad den rollen kommer att innebära jämfört med din och i relation till ”Technical Director” Ricky Martin?
– Nej, det jag vet inte. För mig har det varit en stor ära att arbeta med laget och jag vill tacka alla nuvarande och tidigare spelare för deras hängivenhet och det stöd jag fick som General Manager. Jag önskar dem all lycka i framtiden! Även formen för diskussioner med supportrarna genomgår förändringar just nu, men jag kommer alltid att finnas tillgänglig för att hjälpa både klubben och fansen.

Jag vill också tacka Swedish Stokies för allt stöd och sponsring jag och laget har fått genom åren. Ni kommer alltid ha en plats i mitt hjärta!

Bild: Stoke City FC

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.