Från Hyltebruk till The Potteries: Sead Hakšabanović

(Svenskar i Stoke 1)

I Halmstad BK:s hemmapremiär mot IFK Norrköping i april 2015 bytte tränaren Janne Jönsson in Sead Hakšabanović i den 79:e minuten, Hakšabanović var då inte ens sexton år fyllda och blev en av de yngsta allsvenska debutanterna någonsin. 

Ynglingen från Hyltebruk hade året innan hunnit debutera i pojklandslaget och sågs som en av svensk fotbolls största framtidslöften.

Hakšabanović föddes 1999 i Hyltebruk i Halland och fick sin tidiga fotbollsskolning i Halmstad BK. Han har efter åren i svenska ungdomslandslag som senior spelat över trettio landskamper för Montenegro där hans pappa har sitt ursprung.

Sedan debuten på Örjans Vall har åren gått och Hakšabanović är mitt uppe i en proffskarriär som ännu inte riktigt utvecklats som man hade hoppats på. 2017 värvades han till West Ham där det på seniornivå endast blev spel i en ligacupmatch. 2018 lånades Hakšabanović ut till Malaga i spanska andraligan. Inte heller där blev det något genombrott; han vände i stället åter till Sverige och IFK Norrköping, på ett lån vårsäsongen 2019 som sedan blev en övergång. Efter en och halv säsong och uppåt sextio spelade matcher i allsvenskan blev det en övergång till ryska Rubin Kazan och tjugo starter i den ryska förstaligan. Rysslands invasion av Ukraina föranledde att Hakšabanović lånades ut till Djurgården för vårsäsongen 2022, med elva allsvenska matcher och två mål. Kosan styrdes sedan till Glasgow för ett femårskontrakt med Celtic. Där spelade han i och för sig i ganska många matcher förra säsongen men hade svårt att ta en ordinarie plats i startelvan. I stället blev det i höstas ännu ett lånekontrakt, den här gången som bekant till vårt kära Stoke City FC för hela säsongen. Hittills har vi fått se ett mål och två målgivande passningar. Det såg ett tag ut som att något riktigt bra var på gång, men på sistone har han inte ens varit med i matchtrupperna, delvis på grund av en ljumskskada

Vi får se vad som händer när väl en ny manager är på plats. Hakšabanović är fortfarande ganska ung och det vore kul om karriären kunde få ett lyft i The Potteries!

Vi återkommer framöver med artiklar om de ganska fåtaliga kopplingarna mellan svenska fotbollsspelare och Stoke som historien bjuder.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.