Att åka till England under hösten 2021

UPPDATERING 2022-02-02

Storbritannien lättar fr o m 11 februari på kraven för inresor. Läs mer i denna artikel:

Ljuset i tunneln för resor till England?

Senaste uppdateringarna i rött.

Med anledning av Covid 19-varianten omikron, så skärps inresereglerna till England från och med 7 december. Detta gäller nu om du är fullvaccinerad:

 1. Du måste ta ett Covid 19-test inom 48 timmar före avresa till England.
 2. Du måste fylla i en ”passenger locator form” inom 48 timmar före ankomst.
 3. Du måste boka och betala ett PCR-test i England som ska göras senast dag två efter ankomst.
 4. Självisolera i väntan på negativt svar på PCR-test.

Läs mer här: Länk till Sweden abroad

UPPDATERING 2021-10-04

När det gäller resor till England från och med 4 oktober, så behöver följande göras innan resan:

 1. Du måste ha intyg på att du är fullvaccinerad (sedan minst 14 dagar).
 2. Du måste fylla i en ”passenger locator form”.
 3. Du måste boka och betala ett covidtest i England som ska göras senast dag två efter ankomst.

Förändringen består i att du inte längre behöver göra något covidtest innan resan. Dessutom kommer testet i England att kunna vara ett antigentest (åtminstone från slutet av oktober), vilket är betydligt billigare än ett PCR-test.

Dessa regler förväntas gälla åtminstone fram till årsskiftet. För mer detaljer, läs längre ner i denna artikel.

Utöver detta kommer Storbritannien fr o m 4 oktober att överge sin “trafikljusindelning” av andra länder och ersätta den med att bara ha en “red list”.

 

UPPDATERING 2021-07-30

Swedish Stokies försöker bringa lite klarhet i vad som krävs för att kunna åka till England under hösten 2021. Från och med 2 augusti så slipper vaccinerade svenskar att självisolera vid ankomst till Storbritannien. Det blir ändå lite bökigt och lite dyrare jämfört med “normalläget”, så får vi hoppas att det kommer lite fler lättnader i restriktionerna under hösten.

Skicka ett mejl till info@swedishstokies.se om det är något i denna text som saknas, något som är fel eller om något behöver uppdateras eller förtydligas.

SWEDEN ABROAD

En utmärkt start inför resor är att börja med att kolla Sweden Abroad, som är den officiella webbplatsen för Sveriges ambassader och konsulat. På denna sida finns uppdaterad information om vad som gäller för resor till Storbritannien:

https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/storbritannien/

Utdrag från Sweden Abroad:

”Från den 2 augusti omfattar undantaget (från självisolering, red anm) fullvaccinerade resenärer från vissa amber-länder (inklusive Sverige), som vaccinerats inom Europa med vaccin som godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Resenärer som omfattas av ovan nämnda undantag behöver:

– testa negativt för covid-19 inom tre dagar före avresa till England

– fylla i en ”passenger locator form”

– testa sig senast dag 2 efter ankomst

För dessa resenärer tas det tidigare obligatoriska testet på dag 8 bort.

Se brittiska regeringens hemsida för mer information:

https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england#amber-list-rules

Vänligen observera att det är resenärens ansvar att se till att alla krav för resande uppfylls. Ambassaden kan inte bistå att tolka brittiska myndigheters regler. Ambassaden utfärdar inga intyg för resor och kan heller inte svara på vilka dokument som brittiska myndigheter godkänner.

VAD BEHÖVER DU GÖRA?

När det gäller resor till England från och med 2 augusti, så ska följande göras innan resan:

 1. Du ska vara fullvaccinerad och ha intyg på det.
 2. Du ska testa negativt för covid-19 inom tre dagar före avresa och ha ett intyg med dig.
 3. Du ska fylla i en ”passenger locator form”.
 4. Du ska boka och betala ett covidtest i England som ska göras senast dag två efter ankomst.

Nedan går vi igenom dessa steg lite mer utförligt.

*1. Det svenska vaccinationsbeviset duger som intyg på att du är vaccinerad. Tänk på att beviset är giltigt i 90 dagar från att du laddat ner det. Vaccinationsbeviset kan uppvisas antingen digitalt eller i pappersformat. Beviset beställer du här: https://covidbevis.se/vaccinationsbevis-web/

*2. Du ska göra ett covidtest inom tre dagar före avresa. Det kan antingen vara ett antigentest eller ett PCR-test. Testinrättningen behöver utfärda ett reseintyg som ska vara på engelska samt innehålla namn (samma som i passet), födelsedatum/ålder, resultat, datum för testet, vem som utförde testet, kontaktuppgifter till de som utförde testet, vilken utrustning som användes för testet eller om det var ett PCR-test. Mer information finns på denna länk: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england

*3. Du måste fylla i en ”passenger locator form” innan avresa. Mer information finns på denna sida: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

Länk till formuläret: https://provide-journey-contact-details.homeoffice.gov.uk/passengerLocatorFormUserAccountHolderQuestion

Formuläret får tidigast fyllas i 48 timmar före avresan. Det måste fyllas i online, men kan uppvisas antingen som en utskrift eller i telefonen.

*4. Du måste boka och betala ett PCR-test som utförs senast dag två i England. OBS! Notera att ett referensnummer för den bokningen ska anges i ”passenger locator form”.

 På gov.uk finns mer information: https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type/green

 På den sidan kan man under rubriken ”List of providers” välja testtyp samt region för att sedan få fram vilka kliniker som kan utföra testet.

Här skulle man önska att det var lite mer precist. Man kan t ex välja ”West Midlands” och få fram vilka kliniker som finns i West Midlands, men man får tyvärr ingen närmare information om var klinikerna är belägna. Det skulle vara önskvärt att man åtminstone kunde välja stad.

Skicka ett mejl till info@swedishstokies.se om det är något som saknas, något som är fel eller om det är något som behöver uppdateras eller förtydligas.

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.