Intervju med Chloe Jones

Foto: Phil Greig, Stoke City FC

Chloe Jones kom som assisterande tränare till Stoke 2018 och blev under 2019 utsedd till huvudtränare för damlaget. Inför säsongen 2020-21 lyftes hon till “Technical Manager” (översätts nog bäst med Sportchef) då klubben anställde Alena Moulton som ny tränare. Moulton avgick i augusti i år och Jones trädde åter in som (tillfällig?) huvudtränare.
– Alena är briljant, men hon har en ny karriär vid sidan om fotbollen och eftersom hon alltid vill ge 100% valde hon att kliva undan, kommenterar Jones till Swedish Stokies. Vi har en större tränarstab (bland andra tidigare spelarna Lucy Ridgway och Lou Roberts) i år så vi kan dela på ansvaret medan vi i lugn och ro rekryterar en ny huvudtränare.
Säsongsinledningen har varit skakig resultatmässigt, vad var målsättningen inför starten efter pandemin?
– Det har varit svårt att sätta mål, men med med en del nya erfarna spelare kändes en topp 3-placering realistisk. Det tar dock tid att spela ihop ett nytt lag och vi har haft en tuff start (laget ligger nu nia, reds anm). Vi får utvärdera kring jul och kanske sätta nya mål. På längre sikt har vi många ambitiösa spelare och ledare som vill klättra uppåt. Det ger oss förutsättningar att vara strukturerade i vad vi gör på och utanför planen och konkurrera i ligan varje vecka. Att nå Championship och Super League tar tid och kräver att vi har stark koppling till resten av klubben.
Jones basar över A-laget och reservlaget, på ungdomssidan som kallas RTC (Regional Talent Club) återfinner vi bland andra Lucy Ridgway.
– Vi arbetar tätare med RTC än tidigare, och jag fokuserar på övergången till seniorlagen. Vi är starka i ungdomslagen och ser spelare som utvecklas så bra att de går hela vägen till A-laget. Det finns också ett ökande intresse bland yngre flickor att börja spela. Där pågår många aktiviter inom Stoke City FC Community Trust.
Hur tycker du intresset för damfotbollen utvecklas?
– Med de nya TV-avtalen med Sky och BBC blir fotbollen tillgänglig för fler. Vi vill utnyttja det för att få mer publik. Bland annat erbjuder vi fri entré för säsongskortinnehavare till Bet365 och vi försöker få ungdomslagen att komma och stötta sitt lokala lag. Vi behöver öka intresset nu efter förra årets totala publiktapp.
Du har sedan tidigare angivit Manchester United som favoritklubb, föddes du eller växte upp där?
– Nej, jag föddes i Walsall (förstad till Birmingham, granne med Wolverhampton, reds anm) så det kunde ha förväntats att bli Walsall FC eller Wolves för min del, men pappa och familjen är helhjärtade United-supportrar och jag hade inte tillåtits heja på något annat lag. Vi var på Old Trafford hela tiden och ManU är fortfarande mitt lag.
Några ord om din karriär som spelare och steget till Stoke?
– Jag spelade professionellt i Liverpool men studerade samtidigt till lärare. Det blev sedan ett år i Åland United i Mariehamn, även då läste jag vid sidan om. Spelarkarriären avslutades i Aston Villa 2018 och sedan gick det snabbt. Jag kom till Stoke på hösten och blev sedan snabbt huvudtränare. Det var inte planerat och det blev en brant inlärningskurva, men jag lär mig bäst när jag kastas in i något!

Damlaget vid intervjutillfället

Målvakt
Lizzie Craven

Försvarare
Meg Bowyer (lagkapten), Nic Hudson, Beth Roberts, Naomi Bedeau, Sophie Thompson, Levi Chambers-Cook, Jess Smith, Kelsey Richardson

Mittfältare
Shannon Garner, Ali Hall, Callan Barber, Sarah Woodbyrne, Lauren Wilshaw, Sophie Garratt, Molly Holder

Forwards
Lizzie Steele, Rebecca Knight, Roisin Kivel, Mya Lewis-Powell, Manny Delle, Nuala Miszkiel

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.