Stoke-Sunderland 2-0

Säsongens första seger! Stoke kunde till slut ganska enkelt besegra Sunderland efter två mål av fantastiska Joe Allen.

Då var det dags för den där måste-vinna-matchen. Efter ännu en dålig säsongsöppning är Stoke pressade att ta poäng. Sunderland har börjat ännu sämre än Stoke och är ett lag i kris. Låt oss hoppas att den krisen förvärras idag! Om inte är i alla falla deras bortaställ katastrofalt, en rosa-lila röra.

Stoke startar med en förväntad uppställning där Joe Alen trots skaderykten är med från start. Imbula och Sobhi är utanför truppen. Två värvningar som inte har blivit helt lyckade.

Sunderland får matchens första hörna redan efter en minut, en hörna som rinner ut i sanden. Men det är Sunderland som tar tag i spelet och Stoke öppnar lite nervöst och har svårt att hålla boll.

Mål! Stoke får sin första farlighet efter 7 minuter när Arnautovic kommer fram på sin kant och han försöker nå Bony i mitten utan att lyckas. I andravågen slår Shaqiri ut bollen till Arnautovic igen som den här gången elegant lyfter in den till en framåtångande Joe Allen som enkelt kan nicka in den. 1-0 till Stoke som gör mål på första chansen som dyker upp. Otroligt skönt! Och viktigt att Shaqiri och Arnautovic får till de där passningarna.

Sunderland fortsätter att försöka styra spelet men de har svårt att komma fram längre än till mitten av Stokes planhalva. Efter en kvart får Sunderland till en vass omställning där Shawcross gör en snygg brytning när bollen slås in snett inåt bakåt.

Efter halva halvleken börjar Stoke ta över allt mer av spelet. Cameron har öppnar bra på mitten, Arnautovic verkar fokuserad och Joe Allen har ett stort leende på läpparna. Whelan och Pieters har i sin tur öppnat stabilt defensivt men de lyckas inte med det offensiva hittills idag. Flera onödigt bortslagna bollar.

Stoke behöver fortsätta hålla uppe farten och variationen i spelet för att komma igenom Sunderland. Tappar Stoke speeden kommer det bli långsamt spel sidledes som öppnar upp för kontringar. Men det är tydligt att Stoke i grunden är ett bättre lag än Sunderland. Nu gäller det bara att bevisa det i målprotokollet också.

Farligt! Defoe kommer fram bra mellan Stokes mittbackar, men han skjuter strax över. Där får Stoke se upp. Får han fler chanser kommer målen.

Bony får en halvchans, han vänder snabbt runt sin försvarare men skottet går strax utanför. Trots att han inte gjort mål än ser han ut att allt mer komma in i laget. I 36 minuten samspelar han och Arnautovic och så när lyckas Arnautovic peta in en utökad ledning.

Så nära! Cameron får ett jätteläge i mitten av straffområdet, men han får bollen på målvakten. Men på hörnan efter blir det 2-0! Och det är Allen igen. Han får ett skottläge strax innanför straffområdet efter hörnan. Ett läge han förvaltar genom att dunka in bollen lågt ned i hörnet. Stoke har akut behövt en målgörare och nu har vi en. Tack Joe Allen!

Skönt med en ledning i paus och Stoke har sett bra ut stundtals. Joe Allen, Bony och Arnautovic har varit starka samtidigt som backlinjen med Pieters, Barnsley, Shawcross och Indi har sett stabila ut mot ett svagt Sunderland.

Andra halvlek

Stoke öppnar starkt. Ledningen verkar ha gett laget självförtroende och energi. Och det är nära 3-0 och hattrick för Allen, men en bra räddning av Pickford håller Sunderland kvar i matchen.

Stoke pressar på och Bony får ett halvt friläge som han missar, Arnautovic får på ett skott från nära håll som går på en back. Stoke är nära att utöka. Det vore snöpligt om Sunderland fick till en reducering nu när Stoke har matchen i sin hand.

Snyggt av Arnautovic! Han drar en spelare, glider in mot straffområdet, spelar in den snett nedåt åt Shaqiri som inte kommer runt den sista spelaren utan bollen blir täckt ut till hörna. Arnautovic gör precis samma sak några minuter senare,  bollen kommer till Bony och han spelar tillbaka till Arnautovic som får skottläge i samma läge som Charlie Adam gjorde mål på förra året mot just Sunderland. Men det finns uppenbarligen bara en Adam. Arnautovics skott går en bra bit över och utanför.

Sunderland är trots att de är svaga inte ofarliga. En kvart in i halvleken studsar bollen oroväckande fritt vid Stokes målområdeslinje innan den rensas undan.

Charlie Adam kommer in i stället för Bardsley i 65 minuten. Stoke ser stabila ut och  Sunderland börjar bli tröttkörda. Ett mål till nu Stoke för att avgöra matchen.

Mark Hughes gör ett dubbelbyte i 75 minuten och tar ut Allen och Bony och in kommer Muniesa och Walters. Få se om Stoke kan fortsätta hålla uppe spelet efter bytena. Hughes byten har inte alltid varit klockrena. Och vare sig Walters eller Adam får till det så bra. Det märks att båda är lite ringrostiga.

Åtta minuter kvar. Stoke småpressar Sunderland, men det säger inte så mycket då Sunderlandspelarna ser ut att vara ganska uppgivna. Som tur är, för Stoke imponerar inte efter bytena. Fast Adam är Adam och han rycker till sig några meter och dundrar ett skott i ribban.

Och där blåser domaren i pipan! En stabil seger, den första av många hoppas vi, och Stoke har äntligen tagit sin första trepoängare den här säsongen.

Avslutningsvis

Med tanke på det utsatta läget genomförde Stoke den här matchen på ett utmärkt sätt. Stabilt bakåt och i mitten, kreativt framåt med Shaqiri och Arnautovic och så Joe Allen som är i kanonform. Det bådar gott framöver. Om nu bara Bony börjar göra mål kan det bli en rolig höst.