Stoke och Europa del tre

STOKE OCH EUROPA DEL TRE

Stoke Citys kamp för att nå Europa fortsätter. Efter endast fyra poäng på de fyra senaste (Southampton, Watford, Swansea och Liverpool) så har chanserna försämrats radikalt. Stoke har det tyvärr inte längre i egna händer.

Man City vann som bekant Ligacupen och är därmed klara för Europaspel. Det innebär i att plats sex räcker för att nå Europa, eftersom Man City kommer att hamna topp sex. Dessutom återstår det att dela ut en plats i Europa till FA-cupvinnarna. Semifinalerna är Crystal Palace-Watford samt Everton-West Ham/Man United. Här måste man, om än högst motvilligt, hålla tummarna för i första hand Man Utd, i andra hand för West Ham, för att även sjundeplatsen ska leda till Europa.

Tabellen just nu:

pl10

Med tanke på det återstående programmet så verkar Manchester United inte vara inom räckhåll. De har fyra matcher hemma och möter bl a Aston Villa (h), Crystal Palace (h), Norwich (b) och Bournemouth (h). Det skulle i så fall innebära att West Ham, Southampton, Liverpool, Stoke och Chelsea gör upp om platserna sex och sju.

Stoke har i tur och ordning Spurs (h), Man City (b), Sunderland (h), Palace (b) och West Ham (h). Om vi lite försiktigt optimistiskt antar att Stoke tar fyra trepoängare och förlorar en match (Man City), så skulle det innebära att Stoke når 59 poäng. Vi har detta som ett grundantagande när vi kikar på konkurrenterna.

West Ham har på programmet Leicester (b), Watford (h), Man Utd (h), West Brom (b), Swansea (h) innan de möter Stoke borta i ligaepilogen. Eftesom West Ham har en klart bättre målskillnad än Stoke, så får de max ta sex poäng på sina sex återstående matcher. Med tanke på West Hams goda form och några relativt lätta hemmamatcher, så bör de rimligtvis ta mer än sex poäng på dessa matcher.

Southamptons återstående motståndare är Everton (b), Villa (b), Man City (h), Spurs (b) och Palace (h).  Med vårt antagande om att Stoke når 59 poäng, så får Southampton (som också har en klart vassare målskillnad än Stoke) maximalt ta åtta poäng på sina resterande fem matcher. Villa och Palace bör resultera i sex poäng och i så fall får The Saints max ta två pinnar på matcherna mot Everton, Man City och Spurs. Här finns det en liten möjlighet för Stoke att kunna passera.

Liverpool har hela sju matcher kvar att spela. Liverpools program är följande: Bournemouth (b), Everton (h), Newcastle (h), Swansea (b), Watford (h), Chelsea (h) och West Brom (b). Liverpool har också en klart bättre målskillnad än Stoke, vilket innebär att de max får ta tio poäng på dessa matcher. Förhoppningen här för Stokes del ligger i att Liverpool, tack vare att de har fler matcher kvar och dessutom spelar i Europa League, ska tröttna lite i sluttampen av ligan. Det kan vara möjligt. De enda riktigt lätta matcherna som Liverpool har kvar är Newcastle och Watford hemma.

Chelsea ligger tre pinnar efter Stoke och har en match till godo. De möter Man City (h), Bournemouth (b), Spurs (h), Sunderland (b), Liverpool (b) och Leicester (h). Chelsea får, enligt vårt exempel, ta max 14 poäng på sina återstående matcher, vilket jag inte tror att de gör.

Summa summarum, om Stoke tar de tolv poäng vi har räknat med så finns det en liten, liten möjlighet att hamna på en sjundeplats. Om Stoke däremot skulle överraska och gå fullt på de fem sista matcherna, så förbättras oddsen ganska rejält.

Det mest troliga är tyvärr att vi får sikta in oss på Europa 2017/18 i stället, men bollen är rund, i fotboll kan allt hända och det är inte slut förrän den feta kärringen har sjungit…

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.