Fotbollsresa till Stoke 2-7/3 2004

2 mars

Äntligen är det dags för min del att få komma till England och se mitt älskade Stoke City. Det här har man längtat efter sedan 70-talet då jag fastnade för detta lag. Det har varit tufft många gånger att hålla på Stoke, men just för tillfället så ser det positivare ut. Man kan aldrig slappna av och känna sig säker på detta lag, det har varit mycket upp och ner under årens lopp.

Väckarklockan ringer 05:00 hemma i Halmstad. Packar ner de sista prylarna innan jag ger mig av för att hämta Nick o Tommy. Nick är född i Stoke men flyttade till Bromsgrove (strax utanför Birmingham) i tonårsåldern. Jag träffade Nick på en fest i Halmstad i början på 80-talet och sedan dess har vi snackat mycket Stoke genom åren. Vi har pratat många gånger om att åka över, nu blir det äntligen av. Vi ska bo hos hans bror Dave i Bromsgrove. Tommy har varit med Nick och kollat Stoke tidigare, han har sett två matcher och det har blivit seger bägge gångerna.

Vi åker med Ryan Air från Säve flygplats strax utanför Göteborg. Planet går 10:20 svensk tid och vi landar på Stansted flygplats strax efter kl 11 engelsk tid. Hämtade ut bilen som vi hyrt och gav oss iväg norrut. Strax efter kl 16 var vi framme i Bromsgrove. Hem till Dave, packade ur bilen snabbt och sedan gav vi oss iväg mot Stoke dit vi hade ca 1 timmas körning.

Dave och hans kompisar brukar gå till en pub som heter The Gardeners, den ligger i närheten av gamla Victoria Ground och ca 10 minuters promenad från Britannia Stadium. Träffade Dave’s kompisar och vi tog några pint där.

Dave hade köpt biljetter till matchen idag, vi skulle köpa biljetter till Watford-matchen efter dagens match. Det var bra att han inte gjort det tidigare för på puben köpte vi några lotter och då vann vi 2 biljetter till lördagens match.

Nog om det för nu var det dags att ge sig av till matchen. Det var starka känslor för mig när vi närmade oss arenan, jag som hållit på detta lag så många år och aldrig sett dem spela live. Det blev en runda till shoppen, jag var bara tvungen att skaffa mig en mössa. Det var lite småkallt i kväll och man måste ju vara snyggt klädd när man ska se Stoke.

När vi gick mot Boothen End så stod det en ambulans utanför John Smith Stand, vid sidan om låg det en äldre herre på marken. Ambulansmännen jobbade frenetiskt med hjärt- och lungräddning på honom, det såg inte alls bra ut. Fick reda på när vi kom hem att mannen tyvärr inte klarade sig, han hade fått en hjärtinfarkt och trillat ihop utanför arenan.

Stoke startade matchen bra men inga chanser skapades. Efter 10 minuter tog Ipswich över spelet mer och mer. Stoke hade en del problem på inre mittfältet, tappade ofta bollen där och det såg farligt ut när Ipswich kom i snabba anfall. Ipswich skapade dock inte några direkt heta chanser, DeGoey gjorde en fin fotparad på ett skott utifrån.

Mitt i Ipswich-pressen får Ade ett friläge i den 37: minuten efter en dålig bakåtpassning från en Ipswich-försvarare. Ade skjuter rakt på målvakten, bollen går ut till Svärd som ska sätta dit den men han blir kapad. Solklar straff och jublet stiger på The Brit. Hela Boothen står upp när det är dags. Hoekstra springer fram, målvakten till vänster och bollen placeras säkert till höger. Ett fruktansvärt jubel bryter ut på Boothen End och det var en härlig känsla. Resten av halvleken kontrollerar Stoke spelet och det är dags för paus. Bra stämning under första halvlek men jag väntar på att Delilah ska komma.

I början på andra halvlek började Stoke bra igen, spelade lugnt och sansat men Ipswich kom mer och mer efter hand. Samma tendens som första halvlek men Ipswich hade väldigt svårt att skapa några heta chanser.

Stoke kontrade bra, Ade var på väg igenom ett par gånger på GNW:s fina nickskarvningar men linjemannen vinkade oftast för offside (felaktigt ett par gånger). I 68:e minuten kom ytterligare en fin skarvning från GNW till Ade och nu kom han helt fri med målvakten. Hela Boothen reser sig upp när Ade närmar sig målvakten, fintar och rundar honom och rullar sedan bollen i tomt mål. Oj, oj, oj, nu är det liv på läktaren och strax efter bryter Delilah ut. Det är det här man har längtat efter att få uppleva.
Ipswich pressar på bra och har några bra skott men DeGoey släpper inget förbi sig idag.
Stoke var nära 3-0 när Wilson slår ett fint inlägg till Ade men han lyckas få den utanför målet.
Matchen slutar 2-0 inför 11435 åskådare, härligt att börja med en seger.

Sammanfattning: Ipswich hade bäst spel, men Stoke såg mycket vassare ut i anfallet. De bästa i Stoke tyckte jag var Thomas och Svärd. Härligt att se Taggart tillbaka i laget, kan vi förlora med honom i laget? Synd att vi inte fick se Eustace och Commons hade jag gärna velat se i aktion.

Efter matchen fixade vi biljetter till lördagens match mot Watford och sedan körde vi hem till Bromsgrove igen. Hemma hos Dave så kollade vi sammandrag från Norwich-WBA och alla målen från division1-matcherna ihop med lite whisky och öl. Gick och la oss vid 1-tiden, man somnade gott efter en lång och underbar dag.

3 mars

Hyfsat väder idag, solen tittade fram ibland, ca 12 grader. Sovit gott i natt efter den underbara segern mot Ipswich. Tog det lite lugnt på morgonen, ganska sliten efter en intensiv dag igår. Idag blev det vandring runt Bromsgrove, det finns en del vandringsstigar där. Gick igenom lite småbyar och då kunde vi slinka in på några pubar emellanåt.

Vi fixade biljetter till Birmingham-Middlesbrough som spelar i kväll. Var svårt att få tag på biljetter men det löste sig. Bra tempo i matchen som Birmingham vann med 3-1. Kul att se en premier leauge-match, jag hade tidigare bara sett matcher från gamla division 1.

Vi hamnade i en rejäl bilkö efter matchen så det tog en stund innan vi var hemma igen. Tog några whisky hos Dave och kollade lite på Sky Sport innan vi gick och la oss.

4 mars

Härligt väder idag, solen tittade fram och det var säkert upp mot 14 grader. Vi bestämde oss för ytterligare en vandringsdag, nu tog vi en annan rutt runt Bromsgrove. Det blev nog en runda på ca 2 mil och precis som igår så slank vi in på några pubar.

På kvällen gick vi till puben, käkade och tog några pints. Vi hamnade så småningom på en pub där det var livemusik. Dave och en kompis till honom (Charlie) var med. Det blev ett antal pints på puben i kväll så man kände sig lite go när vi gick hem. Dave hade denna säsongens mål på video så vi gick igenom det tillsammans med lite whisky och öl när vi var hemma. Gick och la oss vid 2-tiden.

5 mars

Dave var ledig idag, vi skulle hitta på något ihop med honom. Vi bestämde oss för att åka till Stratford-Upon-Avon, Shakespear’s födelsestad.

Det blev en trevlig utfykt, Stratford var ett mysigt ställe. Kan tänka mig att där är mycket turister på sommaren, nu var det ganska lugnt.

Gjorde ett besök på turistinformationen innan vi vandrade längs kanalen i Stratford. Vi gick in på den kända (enligt Dave) puben The Dirty Duck och käkade lite tillsammans med en pint såklart. Var även inne i kyrkan där Shakespear’s grav finns innan vi gick och shoppade lite i affärerna. Jag köpte bl a boken ”She stood there laughing” av Stephen Foster, som nyligen kommit ut. Den får jag ta mig igenom när vi kommer hem.

På kvällen blev det pubbesök igen, käkade och tog några pints men vi blev inte så långvariga idag. Tittade på Stoke-videos när vi kom hem. Dave hade lånat videon med playoff-matcherna mot Cardiff, det var kul att se. Det var riktigt bra matcher mellan dessa lagen, andra matchen var otroligt spännande.
Nu börjar laddningen för matchen imorgon mot Watford!

6 mars

Solen tittar fram idag, lite blåsigt men hyfsat väder.Vi gick till centrum för lite shopping. När vi kom hem hade Dave fixat en rejäl brunch med lite av varje. Färden till Stoke gick bra och väl framme där så hamnade vi på The Gardeners igen. Tog några pints innan jag och Nick gav oss iväg mot shopen. Hittade lite grejer som jag la undan för att hämta ut det efter matchen.

Lite mer publik idag, 13108. Ca 400 Watford-fans hade tagit sig till Stoke, ungefär lika många som Ipswich-fansen i tisdags.

Watford började matchen piggt men efter ca 10 minuter tog Stoke över spelet. Inga chanser skapades direkt men efter 18 minuter hände det grejer. Hoekstra slog en snygg passning till GNW som vidarebefordrade bollen till Akinbyi som fick öppet mål, 1-0. Spelet satte igång igen och 2 minuter senare var det dags för nytt jubel på The Brit. Hoekstra låg bakom igen, snyggt inlägg till GNW som placerade bollen med skallen via stolpen och in, 2-0. Delilah ekade på The Brit, nu mådde man verkligen bra igen.
Stoke förde spelet men i den 36:e minuten fick Watford fritt spelrum och Helguson kunde reducera på nick, otagbart för De Goey. Lite oroligt igen men strax innan paus fick Ade en fin boll från Halls och han rullade enkelt in 3-1. Psykologiskt viktigt mål för Stoke.

Andra halvlek kontrollerade Stoke fullständigt, inga direkt heta chanser. Ade var nära att fullborda ett hattrick, i en klunga framför mål fick han inte iväg något skott. Ade gick ut lite senare, han såg inte riktigt pigg ut i andra halvlek.

Det mest spännande i andra halvlek var Stoke’s målvakter. Först gick De Goey ut 10 minuter från slutet. In kom Cutler och strax innan slutsignalen fick han en rejäl smäll i en duell med en Watford-spelare. Hall slog en för kort bakåtpassning och Watfordspelaren satsade ganska hårt mot Cutler. Cutler fick bäras ut på bår, nu fick John Halls ta på sig målvaktströjan de sista minuterna. Han behövde aldrig ingripa och Stoke kunde ta 3 viktiga poäng. Nu är vi är så gott som klara för division 1 nästa säsong och vi har häng på en playoffplats! Detta trodde man inte efter Cardiff-matchen hemma i december.

Sammanfattning: John Halls var matchens spelare enligt mitt tycke. Thomas, Hoekstra och Svärd var också mycket bra. Jag blev verkligen imponerad av Svärd i de två matcherna vi har sett, han verkar ha kommit in i laget ordentligt nu.

Härligt med 2 segrar på sitt första besök i Stoke, Tommy har 4 matcher och lika många segrar nu. Dave skojade med Tommy och sa att han skulle flyga över honom till Cardiff och Millenium Stadium om det blir playoff-final.

Nu gick vi till shopen och handlade. När vi gick ut från shopen så stötte vi på Karl Henry som berättade att det var OK med DeGoey men att Cutler hade fått sig en rejäl smäll, dock inga brutna ben. Strax därefter kom Asaba och vi tog autograf av honom. Fick intrycket av att Asaba inte är så nöjd med en bänkplats, han nämnde något om att inköp av fler spelare kanske skulle hjälpa oss till en playoff-plats. Läste sedan på nätet att han bett om att bli uppsatt på transferlistan flera gånger den sista tiden.

På kvällen blev det en pubrunda igen ihop med Dave och hans kompisar. Vi tog det ganska lugnt i kväll, vi skulle upp tidigt i morgon för att påbörja resan hem.

7 mars

Klockan ringde 06:15 och strax efter kl 7 började vi hemfärden, 3 timmar senare parkerade vi bilen på Stansted. Planet gick 12:20 och vi landade strax efter kl 15 svensk tid. Det var tillbaka till vintern i Sverige, nu hade man fått en liten försmak på våren. Strax efter kl 17 var vi hemma i Halmstad igen efter några intensiva men underbara dagar i England.

Nu har man äntligen fått se sitt kära Stoke City spela live och det gav mersmak. Vi pratar redan nu om att åka över någon gång under nästa säsong. Det hade varit kul om vi kunde planera in det när några övriga Swedish Stokies har tänkt åka över.

BE LOYAL….BE PROUD….BE STOKE

Håkan och Nick

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.