Everton-Stoke 1-0

Stoke förlorade mot ett rappt Everton. Fast även om förlusten inte var orättvis känns den ändå onödig då Everton ordnade vinsten med kombinationen billig straff och tur.

Vi börjar med att kolla på laguppställningen. Mark Hughes har varit konsekvent inkonsekvent under en längre tid och det är alltid intressant att se vilket lag han ställer upp med. Så här precis innan transferfönstret stänger kan varje förändring ge upphov till rykten. Crouch, som många har antagit varit på väg bort, får starta efter sitt hattrick i ligacupen. Något som nog visar att Hughes gärna ser att Crouch stannar i laget. Förståeligt då en Peter Crouch på topp är det närmaste en Plan B som Hughes har.

Sedan saknas Joselu i truppen, och det är troligt att han är på väg bort under de kommande dagarna då det inte verkar finnas några skaderykten kring honom. Även Wollscheid saknas. En del säger att han varit hemma i Tyskland och hälsat på släkt och då blivit sjuk, andra är tvärsäkra på att han är på väg tillbaka till tysk fotboll och att det här är ett tydligt tecken på det.

Annars är dagens laguppställning inte helt överraskande mot ett förväntat starkt Everton. Att Diouf inte har varit bra på kanten väger nog lätt mot det faktum att han är defensivt stark. Sedan sitter Bojan på bänken. Inte heller så överraskande då han hittills inte varit bra i nittio minuter och kanske väger för lätt mot Everton.

Beroende på matchbild är det troligt med inhopp från någon av Ramadan Sobhi, Adam eller Bojan. Kul också med Ngoy på bänken. En spelare för framtiden.

Förra säsongen gjorde Stoke en bragdmatch mot Everton strax efter jul när de vann med 4-3 efter att Arnautovic skjutit en segerstraff i slutminuten. I februari körde Everton över ett svagt Stoke med 3-0, vilket då var den tredje raka 3-0 förlusten i ligan. Det är inte alltid lätt att vara en Stokesupporter. Vi får hoppas på att dagens match mer lutar åt bragdhållet.

Första halvlek

Everton har mest boll i matchöppningen och de får också en första chans där Kevin Mirallas får till ett skott från strax utanför straffområdet, men Givens är bra med och kan enkelt rädda.

Joe Allen har ett skönt driv i steget och tillsammans Imbula kan de två förhoppningsvis hitta varandra allt mer. Allen står för ett genombrott efter tio minuter som så när leder till att bollen går ut till Crouch. Crouch kommer bli riktmärke för många bollar idag. Det gäller bara att han har medspelare med sig in i straffområdet så han kan nå dem sitt nickspel.

Efter tio minuter har Stoke spelat upp sig och för matchen. Det är synd att Shaqiri är skadad då hans inlägg och förmåga att göra det oväntade lyfter Stoke ett steg till. Arnautovic har startat alert på sin kant, på andra sidan går Diouf gärna inåt mitten när Stoke anfaller och högerkanten blir tom då Bardsley sällan går så långt upp på kanten. Diouf har annars startat matchen väl och vunnit många bollar.

Lukaku nära! Lukaku är stark i kampen mot Shawcross och Cameron och kommer loss i straffområdet och får till ett skott som räddas av Shawcross som rutinerat backat ned till mållinjen bakom Given. Farligt! I anfallet efter kommer Imbula i bra läge nära Evertons mål, men istället för att skjuta försöker han ett par dragningar för mycket.

Ännu närmare mål för Everton! Efter en kort hörna nickas bollen in bakom en stillastående Given, men Crouch sträcker ut långa benet och får bort bollen.

Om Stoke tog över efter tio minuter är det åter Everton som tagit tag i tyglarna efter 25. Stokes försvar känns inte helt stabilt även om de inte gått bort sig helt, men de backar gärna ned lågt och väntar med att stöta på Evertons anfallare. Men det är inte lätt. Lukaku känns livsfarlig hela tiden och han kan runda tre Stokespelare utan att ens verka anstränga sig. Stoke behöver lyfta spelet för annars kommer nog baklängesmålet. Och Shawcross är riktigt nära att hjälpa till, han nickar stenhårt undan ett inlägg rakt in i Givens händer. Tur att han var vaken där Given!

Spelet går fort nu, böljar fram och tillbaka från straffområde till straffområde. Stoke tappar boll vid några tillfällen, Imbula försöker ofta lite för mycket istället för att släppa bollen vidare eller få till ett skott, och Everton är snabba att ställa om. Tur att Given är med där bak. Skönt med en stabil ersättare för Butland.

Marko Arnautovic tar sig åt ankeln efter en närkamp och blir liggande i ett par minuter, men det verkar inte vara någon fara med honom. Kanske passade han på att lugna ned spelet som gått i ett rasande tempo. Men Everton fortsätter att pressa halvleken ut och Stoke får vara nöjda med oavgjort. Men klart godkända 45 minuter av Stoke.

Andra halvlek

Ross Barkley kämpar sig fram i Stokes försvar och får ett utmärkt läge som tur är slinker utanför stolpen. Everton fortsätter där de slutade i första, med att pressa Stoke bakåt. Och det blir riktigt nära att Everton gör mål om och om igen. Och efter en hörna i 49 minuten får Everton en mycket tveksam straff som de sätter efter att Given först styrt bollen i stolpen bara för att sedan få se bollen studsa i hans bakhuvud och in i mål. Surt är bara förnamnet.

Stoke börjar röra sig framåt efter målet och Arnautovic sätter en boll i ribban efter att ha kommit loss i straffområdet. Stoke har inte marginalerna med sig i den här matchen. Samtidigt som Stoke går framåt öppnar de sig också bakåt, Everton är snabba när de vänder spelet och skapar farliga målchanser.

Med en halvtimme kvar borde Hughes börja fundera på byten. Crouch har inte riktigt hunnit med idag och kanske borde Diouf flyttas in i mitten och Sobhi plockas in på kanten. Och i 65 minuten kommer det första bytet och det blir mycket riktigt Crouch som går ut. Men det är Walters som kommer in. Få se om han kan göra något.

Stoke flyttar upp spelet alltmer och i 69 minuten får de sin första hörna, men den rinner ut i sanden som alltför ofta. Kan Arnautovic, som varit Stokes vassaste anfallare idag, bli den som tar Stoke tillbaka in i matchen? Diouf på kanten har anfallsmässigt varit tunn, men han har täckt upp bakåt.

Ross Barkley kommer loss igen! För andra gången i halveken får han fritt skottläge och för andra gången kommer Given ut och kan täcka undan.

Hur kunde den rinna förbi! Arnautovic spelar in bollen perfekt till en helt fristående Walter som har öppet mål. Men någon har hällt betong i Walters skor och han lyckas inte ta steget fram för att stöta in bollen, Svagt Walters! Där ska han vara på väg framåt och det ska vara mål.

Hughes gör ett dubbelbyte 78 minuten, Imbula och Diouf går ut och Bojan och Sobhi kommer in. Tio minuter kvar att kvittera. Stoke har svårt att få till ett ordnat spel, men båda lagen skapar halvchanser. Med lite tur kanske det här inte är över än.

Stoke slår upp bollar och de studsar omkring i Evertons straffområde, men med Stokeögon studsar de inte rätt. Sobhi har ett par lyckade räder på vänsterkanten. Märks att han är hungrig och vill visa vad han går för.

Stoke kommer tyvärr inte riktigt nära en målchans i slutminuterna utan Everton får med sig tre poäng. Sett över 90 minuter var Everton det bästa laget, men det känns trist att de fick segern efter en riktigt billig straff, en straff som i sin tur retfullt studsade in efter en retur.

Stoke kan trots förlusten ta med sig att försvaret såg stabilt ut trots allt. Det som saknas är fortfarande den där spjutspetsen som gör mål. Vi får se om en vecka om det blir några fler värvningar för Stoke. För tyvärr visade både Diouf, Walters och Crouch att de inte håller mot ett bra Premier Leaguelag. Om Stoke vill komma topp tio i år igen kommer de behöva en målgörare. Sedan borde också Sobhi få chansen från start i nästa match. De få minuter han har spelat har han visat att han skulle kunna klara av det. Dagens bästa Stokespelare var annars Marko Arnautovic som var den enda som bidrog med anfallskraft.