Erik Pieters #3

#3 Erik Pieters, vänsterback
Född: Den 7:e augusti 1988 i Tiel, Nederländerna.
Längd: 1.83 m
Vikt: 83 kg
Tidigare klubbar: Utrecht (2006-2008) och PSV Eindhoven (2008-2013).
A-lags matcher (mål) för Stoke City innan säsongen 2016-17: 112 (1)
A-landskamper (mål) för Nederländerna: 10 (0)
Kontrakterad fram till: 2020

Erik Pieters växte upp i den mindre kommunen Tiel, känd för sin fruktproduktion, i Nederländerna.
När Pieters först började utöva fotboll i klubben VV Rhelico så var rollen som innermittfältare den position han kände sig som mest bekväm i. Som sextonåring tog han steget till den större klubben Utrecht och deras akademi efter att ha blivit scoutad och senare gått igenom en uttagningsprocess som då minst sagt gick vägen.
Två år senare gjorde Erik sin debut i Eredivisie, landets högstaliga, i en 2-1 förlust mot Willem II. Under debutsäsongen 2006-2007 samt säsongen efter 2007-2008 spelade vänsterbacken 29 respektive 35 matcher för Utrecht och det tog inte längre tid än så för mästarna PSV Eindhoven att öppna upp ögonen.

PSV värvade Erik Pieters för €2.500.000 sommaren 2008.
Debuten för sin nya klubb gjorde han mot sin gamla i en förkrossande 5-1 vinst och sin första match i UEFA Champions League spelade han redan som tjugoåring. Det var dock inte förrän säsong nummer två som han verkligen göt sig fast i startelvan.
Även om hans tid i PSV främst innehöll ljusa stunder, stunder ljusa nog för att dåvarande förbundskaptenen för Nederländerna Bert van Marwijk skulle ge honom flertalet chanser i landslaget, så innehöll den också en del mörka. Förutom ett par mindre gräl med lagkamrater så var Pieters skadad sammanlagt i över femton månader under sin sejour i PSV – bara den gången han slog igenom ett fönster beläget i hemmaarenans spelargång efter att ha blivit utvisad i en ligamatch höll honom borta från fotbollen i 90 dagar. Tilläggas kan dessutom att denna utvisning och ytterligare nya skada skedde i den första tävlingsmatchen på nio månader i och med en tidigare bruten fot.

Rykten om en övergång till England och Stoke City hade redan under Tony Pulis regim cirkulerat lagom frekvent. Men det var Mark Hughes som gjorde Erik Pieters till sin första värvning som Stoke-manager och det för £3.000.000 den 28:e juni 2013.
Under sin första säsong spelade Pieters 39 matcher och det var i den 34:e Premier League omgången det året som han gjorde sitt första och hittills enda mål för The Potters: ”crossbollen” mot Newcastle United som resulterade i en 1-0 vinst.
Efter sitt evigt hårda slit och genuin, uppvisad kärlek för klubben så fick Pieters äran (hans egna ord) att förlänga sitt kontrakt med Stoke City till sommaren 2020. På tre säsonger har holländaren spelat 112 matcher för vår klubb, och det lär bli ännu fler.

Intressant siffra:
Enligt ”Opta Sports” så tacklade Erik Pieters fler motståndare än någon annan försvarare i Premier League säsongen 2015-16.
 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.