Chelsea-Stoke 1-1

Ett välspelande Stoke lyckades helt rättvist få med sig en poäng från Stamford Bridge där Mame Biram Diouf nickade in kvitteringen

Diouf får första gången på länge chansen från start som anfallare, vilket innebär att Walters får börja på bänken. Annars är laguppställningen den förväntade där även Bojan får vila och den backlinje som håller sig på benen för dagen får ta plats. Stoke har redan slagit Chelsea två gånger den här säsongen, i ligan i höstas och så efter straffar i ligacupen för någon månad sedan. Vilket märks i matchöppningen. Det är Stoke som för matchen och de spelar med ett stort självförtroende. Samtidigt har Chelsea spelat upp sig rejält på sistone och de kommer att bli en svår motståndare. Särskilt Stokeförsvaret behöver göra en riktigt bra match för att orka stå emot Chelseas kvicka anfallsspel. Fast Chelsea saknar Costa på planen, vilket gör att de inte får samma tyngd längst fram.

Som i de senaste två matcherna är Shaqiri den som till en början är mest kreativ i Stokes anfall. Men under den första kvarten har han uppenbarligen inte siktat in sig ordentligt då flera av de avgörande passningarna är lite för långa.

Chelsea spelar upp sig efter hand och skapar lite halvchanser då de vid flera tillfällen kommer ned djupt in i Stokes straffområde och kan spela snett inåt bakåt. Men det är inte bara Shaqiri som inte har precisionen, Chelseas anfallare med Willian i spetsen är inte ens nära mål vid sina avslut.

Stoke skapar i sin tur två riktigt bra chanser under första delen av halvleken och det är Afellay som står bakom de båda. Först får han ett bra skottläge och sedan spelar han in till Diouf som tyvärr får bollen över på Afellays lysande inlägg. Diouf har annars redan tagit fler offensiva löpningar än vad Stoke lyckats åstadkomma under de senaste fem matcherna. En annan spelare som har imponerat i öppningen är Imbula. När han har bollen känns det som om han alltid har hur mycket tid som helst. En riktigt bra bollhållare och han ger en trygghet på mittfältet som Stoke har saknat efter N’Zonzi.

I 28 minuten får Willian ett bra läge, men som tur är fortsätter han den för Stoke positiva trenden med att skjuta högt över. Stokes försvar har börjar stabilt där de är snabba fram till Chelseaspelarna och krymper utrymmet för dem.

Diouf missar igen! Han blir frispelad av Shaqiri och misslyckas med en volley. Där borde han ha gjort bättre ifrån sig då han hade ganska gott om tid att förbereda sig. Positivt att han hittar fram till frilägen. Inte lika bra att han inte tar tillvara dem. Som så ofta för honom.

Ajajaj. I 39 minuten får Traore alldeles för mycket yta och tid och han tar tillvara det med att snyggt slå in bollen från straffområdeslinjen. Inte en helt rättvis ledning, men det är laget som gör mål som alltid förtjänar att vinna. I anfallet efter får Willian ett bra läge, men hans skott går åter långt utanför. Synd att det inte var han som fick Traores läge förut… Stoke behöver halvtidsvila nu. Chelsea kommer fram alldeles för enkelt i slutet av halvleken. Men det blir inga fler mål. Stoke gör en bra halvlek, den bästa på länge faktiskt, men ligger under med 1–0.

Andra halvlek

Stoke öppnar piggt. Arnautovic som var ganska osynlig i första får till ett bra skott i öppningen där målvakten släpper en retur rakt ut i straffområdet. Men att Stoke är offensiva passar naturligtvis Chelsea perfekt. Då kan de lurpassa och få till kontringar.

Så nära! Efter en bra Stokepress är Shaqiri nära att göra mål. Han får bollen till höger utanför straffområdet, driver bollen inåt mitten och försöker skjuta in bollen in i Courtois vänstra hörn men målvakten räddar till hörna. Efter hörnan är det Chelsea som på en gång skapar flera bra chanser. Matchen är helt öppen trots Chelseas ledning.

Chelsea byter ut Hazard och Traore. I veckan möter de PSG och vill helt klart spara på krafterna. Få se om Stoke kan gynnas av det under de sista 25 minuterna.

Stoke har svårt att komma fram till klara målchanser. I perioder flyter spelet på bra, men är det något som Chelsea är bra på är det att försvara sig. Hughes byter in Bojan istället för varnade Whelan i 74 minuten. Och Bojan kommer fri på en gång efter en fin framspelning av Shaqiri, men han blir lite tveksamt avblåst för offside.

Och precis när det börjar kännas att matchen börjar rinna ut för Stoke del kvitterar de i 85 minuten. Diouf nickar kyligt in en retur som Courtois lämnar efter Shaqiris inlägg. Rätt man på rätt plats. Skönt för Diouf efter de missade chanserna i första halvlek. Direkt efter målet byter Hughes in Joselu istället för Diouf.

I slutminuterna dribblar Imbula bort fyra man och får in bollen till Bojan som så när får bollen in i mål. Det hade varit en härlig avslutning, men en otroligt imponerande löpning av Imbula. Matchen slutar oavgjort, och med tanke på matchbilden får det sägas vara ett rättvist resultat.