Allt är Lars-Gunnar Björklunds fel – VIP-resa till Stoke

1967 åkte L-G Björklund, i egenskap av chef sporten Sveriges Radion/TV Göteborg, till den brittiska huvudön för att göra ett program om rävjakt. Efter ett dygn tvingades teamet ställa in filmandet då mul- och klövsjuka utbrutit och all rävjakt förbjudits. L-G valde då, förmodligen på grund av logistiska utmaningar, att besöka White Hart Lane för en match mellan Tottenham och Chelsea, idag tvenne ”köbe-lag”.

L-G insåg där och då att engelska fotbollsmatcher skull kunna visas i svensk TV eftersom det normalt sett inte spelades fotboll på lördagar i det stolta nordiska konungariket. Sagt och gjort, tillsammans med småsyskonen Danmark och Norge köptes sändningsrättigheter till engelsk fotboll, tipsextra var fött. Den första televiserade matchen var Wolverhampton Wanderers – Sunderland AFC, 1-0.

Under denna första säsong televiserades 10 januari 1970 Stoke City mot Liverpool FC med drygt 30 000 åskådare. Om vi glömmer resultatet i just denna första kamp inleddes mitt intresse för SCFC där och då på grund av en egen mindre framgångsrik målvaktskarriär och kopplingen till SCFC blev Gordon Banks som 1969/1970 gjorde en fantastisk säsong med VM och räddningen mot Brasilien som höjdpunkt. Säsongen efter 70/71 televiserade Stoke City vid fem tillfällen och resten är som de brukar säga historia, min kärlek till Stoke City var för evigt.

Åren som följde, drygt 45, var jag en lojalt trogen anhängare och vek aldrig, trots spel i undanskymda divisioner och en egen idrottskarriär utanför fotbollen. Under några år var jag medlem i Swedish Stokies utan engagemang och passion. För några år sedan kom jag i snack med en likasinnad Stokie och förbundsengagerad i den Halländska fotbollen. Där och då beslöt jag att nu med passion och engagemang åter bli medlem i Swedish Stokies, även om jag inte visste hur jag skulle bli engagerad.

Nåväl, döm av min förvåning och enorma glädje och tacksamhet när det visade sig att jag vid 2016 års årsmöte lottats fram som vinnare av Swedish Stokies VIP engagemang vid BET 365 stadium. Där och då inleddes planeringen för medlemsresan som omgärdade VIP besöket. Min första, riktiga, reaktion var att fråga min livskamrat Anette om deltagande. Storsint som hon är tackade hon vänligt men bestämt nej då hon vet att jag sedan drygt 25 år har en fotbollskamrat, Roger, som hon tyckte skulle vara ett bättre ressällskap. Därmed fastställdes vårt deltagande i medlemsresan innehållandes, i förväg, tvenne Premier League matcher och umgänge med SCFC svenska fans.

Efter noggrann planering och förberedelse styrdes kosan mot Kastrup flygplats för avfärd till Stoke On Trent. Innan avfärd inmundigades sedvanlig traditionskrävande dansk dryck och Slang med tillbehör. Väl på plats på den brittiska ön samåkte Roger och jag i taxi till Stoke On Trent med tvenne Stokies från sundets pärla Helsingborg, Lasse med tystlåten härlig kompis vars namn jag i demensliknande tillstånd fullständigt tappat, ursäkta. 

Väl framme installerade vi oss i vårt tillfälliga boende på Tollgate Hotel. Och utan omsvep behöver jag här och nu hylla detta lilla lantligt belägna mysiga hotell. En ägare som gör allt för att vi ska trivas, en bra relaxavdelning med tillhörande kylda drycker, fantastisk personal och en tillräckligt väl tilltagen frukost för oss nordligt inresande vikingar. Dessutom behöver nämnas att till skillnad från många andra brittiska övernattningsinrättningar är Tollgates rum rena och välhållna, en överraskning må jag säga. Efter installation förberedes för kamp ett av två inplanerade SCFC – Southampton. På vägen till denna kamp hälsades på andra deltagare och någon vitaminstark dryck slapp ned i magen. Väl på plats, gåendes från brittisk nationalinrättning PUB, besöktes shop på arenan och nödvändiga attiraljer inhandlades för framtida bruk eller förvaring i någon redan överfull låda, enligt livskamraten.

Matchen mot södergrabbarna kan vi lämna därhän, en tråkig noll – noll match där Swedish Stokies sponsrade spelare Marko Arnautovic´ blev utvisad, en händelse som kom att påverka kommande besök på BET 365 stadium. Efter kampen väntade tillsammans med många likasinnade en nödvändig debriefing på därför lämpligt ställe, i vårt fall besöktes några nationalinrättningar med för ändamålet ändamålsenlig lekamlig spis, härligt.

Dag två på vår resa ägnades till stora delar till besök i en Stoke On Trent förort, Manchester, där besök på fotbollsmuseum och nya spännande nationalinrättningar stod på programmet. Fotbollsmuseet var en spännande upptäckt som kan rekommenderas om man klarar brittisk chauvinism, men värt ett besök. Manchester visade sig vara en trevlig förort och har man inte varit där kan det vara värt ett besök. Väl tillbaks i huvudort och med möjlighet till socialisering med övriga deltagare på resan väntade trevligt umgänge med tillbehör.

Dag tre på vår resa lades på besök med en trevlig ungdomsmatch på SCFC träningsanläggning Clayton Wood. Av någon anledning var vårt besök känt och vi blev välkomnade och visade till sittplats i bås där inga motståndarfans syntes till, visserligen var vi totalt inte fler än ett 50 tal men det var en rejäl organisation trots detta. I halvtid erbjöds vi maskinkaffe för en blygsam penning vilket passade bra då temperaturen motsvarade svensk normal sommar temperatur, kallt alltså.

På fjärde dagen skapade…………….. Nej det var en annan historia. Vår fjärde dag inleddes med frukost och därpå ett något stressigt medlemsmöte som innebar en viss pulsförhöjning då Roger och jag denna dag skulle till fullo njuta av min framlottade vinst redan från tidig förmiddag. Nåja, efter mötet bar det i taxi av till BET 365 stadium där vi mottogs av Hazel Bailey vars uppdrag denna matchdag var att guida oss VIP:are runt och i BET 365 stadium där det finns alla möjligheter att gå fel. Efter en hälsningsritual tillsammans med övriga utvalda släpptes så bomben, vår sponsrade spelare Marko Arnautovic´ var inte på arenan och med största sannolikhet skulle han inte dyka upp, vilket var en del i vår VIP tour, att få träffa den sponsrade spelaren och av honom erhålla en tröja med autografer, en tröja som sedan lottas ut bland Swedish Stokies medlemmar.

Vi fick snabbt glömma den tjurige, numera West Ham, spelaren och fokusera på övrigt trevligt som låg framför oss. Och trevligt blev det, en stadium rundtur med Terry Conroy som guide. Mr Conroy en tidigare Irländsk landslagsspelare som representerade Stoke City mellan 1967 – 1979. Terry Conroy var vad vi 40 plussare skulle kalla en kantspelare eller ytterforward. Terry Conroy blev och är en favorit då han ur ingenting kunde skapa något, inte minst genom sin dribblingsförmåga. Det var vår guide, kul och häftigt. Efter rundtur fick vi möjlighet att möta spelarna när de anlände till arenan. Och eftersom ”vår spelare” inte var på plats fick vi ta emot tröjan av Joe Allen och snacka lite med honom, trevligt även om han blev lite överrumplad där och då av Hazel som styrde upp situationen något. Vad vi omöjligt kunde veta var att vårt möte med Joe Allen kablades ut i nutidens tipsextra, vilket gett upphov till såväl förvåning som avundsjuka……………hehe. 

Efter mottagning av spelarna väntade en måltid av engelsk karaktär som med tanke på temperaturen avnjöts till fullo. Matchen mot mästarna Leicester City var kanske inte en match som går till historien, oavgjort 2-2 och från båda lagen ett krampaktigt spel som skulle hänga i resten av säsongen. Efter match och påfyllning av nödvändig fluidum under såväl halvtid som efter matchen väntade ett avsked till Hazel som tagit hand om hela gänget på ett galant sätt. Hon var oerhört ursäktande och besviken på ”vår spelares” uppträdande, dessutom hade vi via mail resonerat om möjligheten för oss att träffa Gordon Banks, den uthållige minns inledningen av denna berättelse, men av detta bidde det inget då han var hemma i en rejäl förkylning. 

Den totala upplevelsen av en medlemsresa med Swedish Stokies är obeskrivbar och glädjefull på alla plan, efter denna första fantastiska upplevelse har ytterligare en medlemsresa förärats mitt deltagande och kommande nu i december är bokad och klar. Ni som eventuellt funderar eller tvekar, sluta och boka in er, det är en underbar upplevelse med fantastiska människor och därtill svenska ibland nördiga SCFC fans, härligt ungänge utlovas. Den som vinner utlottningen av VIP deltagande kan jag bara gratulera och önska en trevlig resa. Dessutom finns möjlighet att utan större mödor bli medlem, på plats, i Flat Cap society, lett av Chief Flap Cap mr. Scherman, och det är få utvalda förunnat.

Fotbollshälsningar

Johan Johqvist

Ps: tre veckor efter hemkomst kom ett tjockt brev från SCFC innehållandes två matchprogram från vårt besök med Gordon Banks autograf, helt ok.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.