Those were the days 15

0b

För att fira avancemanget till Ligacupsemin 2015/16, vänder vi blickarna tillbaka till ligacupsemin mot West Ham, säsongen 71/72. En drabbning i fyra akter, över 49 dagar och av närmast episka mått.

Semifinalen avgjordes, då som nu, i ett dubbelmöte. Stoke inledde hemma, 8 december 1971. Den första matchen förlorades med 1-2 efter att ha tagit ledningen med 1-0 genom Peter Dobing på en stolpretur efter ett skott från Jimmy Greenhoff.

Bortamål räknades inte dubbelt, men West Ham var i kraft av sin bortavinst i första matchen favoriter att nå Wembley när lagen möttes i returen en vecka senare. Stoke tog ledningen på Upton Park med 1-0 genom ett mål av John Ritchie med dryga kvarten kvar. Matchen gick till förlängning, dramatiken stegrades och nådde sin kulmen när Hammers tilldömdes en straff på övertid. Gordon Banks gjorde då en fenomenal räddning på Geoff Hursts straff. Banks lär ha sagt att han håller denna räddning som den främsta i sin karriär (alltså bättre än en viss räddning i VM 1970!).

Den första omspelsmatchen gick av stapeln 5 januari 1972 på Hillsborough. Det var ingen höjdarmatch. Lagen tog ut varandra och matchen slutade 0-0.

Tre veckor senare, 26 januari, spelades den andra omspelsmatchen på Old Trafford. Den blev om möjligt ännu mer dramatisk än match nummer två. I den sjunde minuten bröt West Hams keeper Ferguson kindbenet i en närkamp med Terry Conroy. Jimmy Greenhoff slog in returen, men fick målet bortdömt. Eftersom man på den tiden inte hade någon målvaktsavbytare, fick man ställa en utespelare i mål. I detta fall var det ingen mindre än Bobby Moore som tog platsen mellan stolparna. I den 32:a minuten ordnade Ritchie en straff åt Stoke. Mike Bernard var exekutor och gjorde mål, men först på returen efter att Moore räddat Bernards första skott. Ledningen höll dock bara två minuter innan Billy Bonds lyckades kvittera efter ett skott som ändrade riktningen på Denis Smith. Därefter återvände keeper Ferguson till matchen och ersatte Moore i kassen. Precis före halvtid gav Trevor Brooking Hammers ledningen med 2-1 efter ett fint volleyskott. I den åttonde (!) övertidsminuten kunde Dobing kvittera efter fint förarbete av George Eastham. 2-2 i halvtid således.

Terry Conroy kunde sedan ge Stoke ledningen fyra minuter in i den andra halvleken. Därefter pressade West Ham rejält: Harry Redknapp sköt i stolpen och Bryan “Pop” Robson fick ett mål bortdömt. Stoke kunde dock rida ut stormen och kvittera ut ett avancemang till Wembley. Resten är historia…