Sunderland-Stoke 1-3

Med härlig attityd och riktigt bra spel körde Stoke över Sunderland i 40 minuter. Det skulle visa sig räcka till en stabil seger med 3-1.

Efter förra veckans nesliga förlust mot Wolverhampton skulle Stoke behöva en seger mot Sunderland. Både för att stärka självförtroendet, men också för att få distans till bottenlagen i tabellen.Stoke ställer upp med Crouch på topp och Allen, Whelan och Adam i mitten. Kanske inte så upphetsande, men bara det blir poäng så fungerar allt.

Sunderland öppnar med starkt självförtroende. På hemmaplan är de bra, framförallt mot Stoke. Men när klockan närmar sig tio minuter är det ändå Stoke som styr spelet. Men förutom ett par inlägg mot Crouch har Stoke inte skapat mycket framåt. Det år tid för både Arnautovic och framförallt Shaqiri att kliva fram och ta ett offensivt ansvar.

Mål! Shaqiri slår en lysande boll till Arnautovic som först får bollen på målvakten men som på returen dunkar upp den i nättaket. Snyggt! Och så nödvändigt med samspelet mellan dessa två för att Stoke ska vara farliga framåt.

Direkt efter avspark kommer Defoe fram för första gången i straffområdet. Stoke får se upp med honom. Sunderland kom tillbaka två gånger mot Liverpool häromveckan och Stoke har inte direkt varit stabila i ledning den här säsongen.

Stoke kommer fram bra i Sunderlands straffområde vid lera tillfällen. Sunderland hänger inte med när Stoke snabbt byter kant och slår in långa diagonala inlägg. En medveten taktik från Hughes som hittills gett resultat.

Arnautovic slår till igen! Efter Barcelonainspirerat enpasspel sågar sig Stoke genom Sunderlands försvar och Arnautovic slår distinkt in bollen igen. Ett briljant anfall och skönt att se attityden hos Arnautovic efter målet med näven upp i luften. Om supportrarna har varit frustrerande har nog spelarna varit minst lika frustrerade med det slarviga spelet på sistone.  Förlusten mot Wolverhampton i cupen verkar ha fungerat som en väckarklocka. Stoke har varit tighta och taggade från matchstart idag. Hoppas de nu kan hålla upp speltempot och att de inte släpper in Sunderland i matchen. När spelet gått fort har Sunderland inte hängt med.

Här gick mitt Internet ned i tio minuter. Under den tiden hann Peter Crouch nicka in 3-0. Charlie Adam slog in en boll som Crouh kunde styra över målvakten. Härligt!

Slarvigt Stoke. Arnautovic slår bollen rakt in till en Sunderlandspelare och det blir så när mål. Inte släppa in något innan halvtidsvilan. Men efter bara någon minut springer Defoe sig lätt fri mellan tre Stokebackar och han fångar upp en närmast slumpboll från egen planhalva. Defoe visar klass och gör inga misstag utan rullar behärskat in bollen via stolpen till 1-3. Slarvigt av Stoke. Och onödigt att tappa en trygg och stabil ledning, men vaket av Defoe. Nu gäller det att hålla ut de sista fem minuterna innan pausvilan.

Crouch får ett slag i ansiktet och börjar blöda utan åtgärd från domaren, men Stoke klarar av att behålla ledningen halvleken ut. 3-1 efter stundtals riktigt bra spel under de första 4o minuterna.

Andra halvlek

Inga byten i halvlek och Stoke kickar igång de resterande 45 minuterna. Kom igen nu Stoke! Det blir Sunderland som får första chansen med ett skott som Grant ganska enkelt kan styra undan. Stoke i sin tur får en frispark i farligt läge i 48 minuten. Det blir Adam som tar den men bollen skruvar sig precis utanför stolpen. Hade varit skönt med ett mål där.

Crouch får en halvchans i Sunderlands straffområde, men får inget riktigt träff på bollen. Matchen står och väger tio minuter in i halvleken. Stoke har backat och låter Sunderland styra spelet.

Charlie Adam blir varnad i 5 5minuten och Sunderland får frispark precis utanför straffområdet långt ned till höger. De satsar på att skjuta in den hårt, men bollen och chansen rinner iväg. Undrar om Adam blir Hughes första byte. Med Mike Dean som domare är det gula kortet aldrig långt borta och att avsluta matchen med tio man vore jobbigt.

Återigen snyggt samspel mellan Shaqiri och Arnautovic. Tyvärr missar Arnautovic målet med några centimeter den här gången. Men bra speluppfattning från båda.

Rodwell i Sunderland får en jättechans. Bollen studsar fram till honom och han blir helt fri. Men han får inte alls till det utan bollen hamnar rejält snett. Stokes försvar darrar. Några sekunder senare håller de på att ställa till det igen.

Stoke får till en kontring och Arnautovic görs ned brutalt. Blir bara ett gult kort där, men där var nog det röda kortet inte långt borta. Den efterföljande frisparken blir resultatlös och det blir istället Sunderland som kan vända spelet och få till en hörna. Det är fortfarande minst 25 minuter kvar och Sunderland kryper allt närmare. Det är dags för Hughes att göra byten och förändra matchbilden. Afellay istället för Adam kanske.

Shawcross ger bort en hörna i 67 minuten. Men Sunderland har om möjligt ännu sämre resultat på fasta situationer än Stoke. Tror de bara har gjort ett hörnmål den här säsongen.

Det blir mycket riktigt Charlie Adam som byts ut och Afellay kommer in. Få se om Afelly kan bidra till att styra upp spelet mer  och kanske hålla bollen inom laget lite längre. Får Sunderland ett mål till blir det väldigt nervösa slutminuter.

Stoke kämpar mer nu än får till något välspelad. Arnautovic har helt försvunnit ur spelet, ingen Stokespelare kliver fram och tar ansvar. Men än så länge har de ändå en tvåmålsledning.

Sunderland pressar ned Stoke djupt. Stoke har ansatser till kontringar, Shaqiri kommer loss på kanten och slår in den till Arnautovic som inte kan kontrollera bollen. Men annars har Stoke inte mycket utan de spelar mot klockan.

Efter 85 minuten verkar luften ha gått ur Sunderland och Stoke får lite andrum och kan rulla bollen mellan sig på mittplan. Publiken börjar lämna läktarna och det ska nu mycket till om Sunderland ska kunna komma åt Stoke. Vilket de heller inte gör utan Sunderland får nervöst blicka ned mot de få lagen de har bakom sig. Stoke i sin tur kan nu lyfta blicken och satsa på att åter komma på topp tio i Premier League vilket vore starkt med tanke på hur ojämna de varit den hör säsongen.

I sista ordinarie matchminuten kommer N’Goy in istället för Shaqiri. Stoke behöver alla anfallare de kan få och det är bra att ge unga spelare speltid. Under de dem minuter han är på plan visar han att han kan bli något att räkna med framöver.

Sammanfattningsvis

Stoke blev hårt kritiserade efter förlusten i FA-cupen och spelarna verkade revanschsugna. Under de första 40 minuterna styr Stoke spelet och gör också tre mål. Mål som räcker för att de sedan kan bevaka ledningen och ta med sig tre pong hemåt.