Stoke-Manchester City 1-4

Siffrorna 1-4 speglar inte matchen. Stoke gjorde en klart godkänd insats där både lagets styrkor och svagheter tydligt framträdde.

Manchester City kommer med en storseger i kvalet till Champions league i ryggen. Ett kval där en Agüero i form gjorde hattrick trots att han missade två straffar. Stoke har som vanligt flera skador, Glen Johnson, Butland och Shaqiri får vila och Bardsley, Given och nyförvärvet Joe Allen får starta. På bänken gör även Sobhi debut. Få se om han kommer att få kliva in på banan under dagen.

Förra året gjorde Stoke en av sina bästa matcher mot just City och med Arnautovic som målgörare kunde Stoke vinna med 2-0. Under förra säsongen lyckades alla storlag spela under sin förmåga, något de verkar ha lärt sig en läxa av till i år där både City och United har imponerat i sina öppningar. Stoke kommer inte att få det lätt idag.

De första fem minuterna har City ett knappt bollövertag, men både Allen och Arnautovic ser pigga och taggade ut. City äter sig in i matchen allt mer de kommande tio minuterna och börjar skapa målchanser. Stokes försvar har under en längre tid varit instabilt och det ser inte helt tryggt ut nu heller.

Stoke skapar matchens första hörna efter en knapp kvart, den resulterar i en kontringsschans till City, en chans som i sin tur leder till en möjlighet för Stoke men där Imbula dräller ut bollen över kortlinjen. Kunde blivit en bra chans, synd att Imbula inte fick till det.

Stoke skapar tryck! Arnautovic driver upp bollen på kanten och inspelet leder till bra skottchanser som tyvärr inte leder till något. Klart bättre fart på Stoke än så länge än mot Middlesbrough senast. Bojan skickar in ett smart instick som mycket väl kunde gett ett mål i stället för den resultatlösa hörna som följer. Däremot är Diouf precis som i matchen mot Middlesborugh inte med i spelet. Han springer och försöker, men kommer inte rätt. Undrar om han inte kommer att få starta på bänken i cupmatchen i veckan.

Oj så nära! Silva skarvar ut till Sterling som tur är bara petar till bollen istället för att få tryck på skottet, vilket gör att Given kan rädda.  I 25 minuten får City en dubbelhörna där den andra hörnan leder till en straff! Shawcross håller i  Otamendis arm och tröja. En egenskap som Shawcross tyvärr alltför ofta visar upp. Samtidigt är fasthållningar mer eller mindre standard i hörnsituationer så varför Dean väljer att både blåsa och ge gult kort till Shawcross just den här gången är lite oklart. Kanske har domarna fått nya instruktioner? Så, på papperet en korrekt straff, men i praktiken kan man ställa sig lite undrande. Oavsett allt så är det blåst och Agüero förvaltar det väl och sätter den snyggt.  1-0 City. Synd det då Stoke var väl på samma nivå som City under de första 27 minuterna.

Tända av målet har Manchester City en bra period och får några bra målchanser. Stoke får inte riktigt till det. Uppspelen framåt hittar inte hem utan City kan avvärja Stokes försök tämligen enkelt. Imbula är trygg, men i flera fall går det för långsamt för honom när han möter Citys mer aggressiva mittfält/försvar och han tappar boll. Bojan öppnade som han brukar göra alert där han hittade bra positioner och fick till flera bra inspel. Men i slutet mot halvleken börjar han försvinna. Vad är det som inte funkar för honom? Kondition? Rädsla? Den kreativa kraft han kan bidra med behöver Stoke i 90 minuter, inte i 25,

2-0 City! En frispark till höger nickas in av Agüero. Återigen kommer målet olyckligt när Citys tryck börjar planas ut och åter ett mål där en anfallare kommer in mellan Stokes mittbackar och ostört kan sätta in den. Agüero är vass, men så här enkelt ska han inte få det.

Kort efter målet får Stoke flera jättechanser att reducera. Bojan spelar ut bollen på vänsterkanten till Pieters som samspelar med Arnautovic som sätter ned den tillbaka till Pieters som får till ett bra inlägg där Bardsley får till en tung volley som Caballero kan rädda. Returen studsar tillbaka till ett nytt inlägg som Diouf så när kan nicka in. I situationen knuffas Allen hårt omkull utan att domaren reagerar. Med tanke på den relativt mjuka straff som Shawcross orsakade kändes den här situationen med Stokeögon tydligare. Ett bra anfall av Stoke i vilket fall.

Stoke gjorde en i stort sett bra första halvlek. Shawcross fasthållning orsakade en straff och en markeringsmiss på en frispark gjorde att Manchester City kan gå till halvtidsvila med 2-0. Fast visst borde Stoke fått med sig en straff efter knuffen på den hårt arbetande Joe Allen.

Andra halvlek

Arnautovic försöker få in  ett inlägg via yttersidan på foten, men bollen går rakt på målvakten. Han har varit bra idag Marko, men han behöver lyfta sig ett steg till för att bli den stora spelare som vi har sett i perioder under förra säsongen.

Oväntat! Stoke får en straff från ingenstans efter en hörna.Shawcross blev nog knuffad lite i kanten av målområdet av Sterling. Domare Dean imponerar inte i den här matchen även om vi Stokesupportrar naturligtvis inte tackart nej till gratisgåvor. Bojan tar hand om straffen och sätter den säkert i nättaket. En underbar start av andra halvlek! 1-2 efter 49 minuter.

Stoke letar efter långbollar som kan slinka in bakom Citys försvar. Spelet böljar fram och tillbaka utan att något av lagen får till några direkta farligheter. Stoke försöker lyfta spelet upp på Citys planhalva. City har dock inga större svårigheter att värja sig.

Mark Hughes gör sitt första byte i 72 minuten där en för dagen underpresterande Imbula, utan att vara direkt dålig, byts ut mot Walters. Matchen tar dock slut i 86 minuten när Nolito blir frispelad efter fint förarbete av Iheanacho. Nolito får även pytsa in 1-4 i slutet. Trist avslutning, men kul att Sobhi fick göra debut efter att ha blivit inbytt i 88 minuten. Inte mycket tid att göra intryck på, men han kommer kunna bidra med ungdomlig energi och han kommer också bidra till att Stoke kommer att bli en stor klubb i Egypten!

Sammanfattning

Om vi bortser från de sista minuterna skötte sig försvaret förutom på inlägget som ledde till 0-2 helt ok. Wollscheid har fått mycket kritik, men för tillfället är han den mest stabila mittbacken och även Bardsley gjorde en bra match på sin kant. Shawcross har inte varit samma Captain Fantastic efter sin ryggskada. Hoppas han kan lyfta sig och leda försvaret som i gamla goda tider under hösten. Given är stabil i målet, men det kommer bli ett lyft för Stoke när Butland kommer tillbaka. Förhoppningsvis kommer försvarskrisen som varit att bli ett minne blott längre fram på säsongen.

Stoke har ett starkt mittfält med en mängd spelaralternativ, efter den här matchen ska det nog mycket till om inte Joe Allen spelat in sig i förstatruppen. Den stora krisen i Stoke ligger i spjutspetsen, målgöraren. Diouf har fått ett par chanser nu, men inte fått till det. Crouch och Walters känns inte längre som toppforwards i Premier League och Joselu är ett stort frågetecken. Det är fortfarande lite tid kvar på Silly Season. Det är bara att hoppas att Stoke får in en anfallare som kan var den den där som får in 15 bollar på en säsong. Om två veckor vet vi.

På Stokeforumet Oatcake är det domedagsstämning efter den här förlusten. Lyssna inte på dem. Stoke gjorde en klart godkänd match där 1-4 inte alls speglar matchbilden. Matchen levde ända fram till Citys 1-3 mål i 86 minuten.