Marko Arnautovic #9

#10 Marko Arnautović, ytter

Marko Arnautović


Född: Den 19:e april 1989 i Wien, Österrike.

Längd: 1.93 m
Vikt: 83 kg
Tidigare klubbar: Twente (2006-2010), Inter Milan (LÅN, 2009-2010) och Werder Bremen (2010-2013).
A-lags matcher (mål) för Stoke City innan säsongen 2016-17: 110 (19)
A-landskamper (mål) för Österrike: 58 (13)
Kontrakterad fram till: 2020

Marko Arnautović, kanske den mest omtyckta spelaren bland våra supportrar idag, föddes våren 1989 i Floridsdorf – en stadsdel i norra Wien. Marko växte upp med sin far, född och uppväxt i forna Jugoslavien, mor och bror Danijel – som han började att spela fotboll tillsammans med i Floridsdorfer AC. Danijel spelade mer eller mindre i Floridsdorfer AC under hela sin tid som aktiv medan ”Arnie” inte riktigt följde samma spår – inte nödvändigtvis något han själv varken ville eller kunde kontrollera. På grund av hans beteende mot lagledare och lagkompisar så kastades Marko mellan olika klubbar fler gånger än vad många byter sina strumpor. Trots detta så gav inte FC Twente upp sin scoutning av Arnautović utan år 2006 så värvades han av den holländska klubben.

Marko satt på bänken för Twente’s A-lag egentligen redan från första dagen – även om han inte fick spela. Den efterlängtade A-lags debuten kom dock i april 2007 – Kennedy Bakircioglü byttes ut i en match mot PSV Eindhoven och in sprang den unge Arnautović. Parallellt med hans bänknötande hos förstalaget så gjorde han 22 mål på 24 matcher för U19-truppen samt 27 mål på 32 matcher för reservlaget.

Arnie fick chansen att spela för Österrike både på U19 och U21 nivå där han blandade och gav både i prestationer och i intryck. Andi Herzog, något av en legend inom Österrikisk fotboll, var dock säker på sin sak. Marko Arnautović var den största talangen landet hade sett på över 30 år.

Flera större klubbar började snart en dragkamp om Marko’s signatur, bl.a. Feyernoord. Arnie skrev dock på ett nytt kontrakt med Twente i juli 2008 och klubben slutade som bäst tvåa i Eredivisie under Arnautović’s tid med laget.

Dragkampen intensifierades och den 6:e augusti så värvade José Mourinho Marko Arnautović till Inter på lån. Precis innan han skrev på för de italienska giganterna så hade en utredning lagts ned – Arnautović anklagades nämligen för att ha kallat Ibrahim Kargbo, en mörkhyad spelare i i Willem II, för både det ena och det andra. Mycket skriverier om detta klander samtidigt med en skada som Arnautović dragit på sig gjorde att förhandlingarna mellan klubbarna var nära på att läggas ned. ”Dealen” blev slutgiltigen att om Arnautović spelade ett visst antal matcher för Inter så skulle han automatiskt få sig ett permanent kontrakt. Det blev dock aldrig så utan Arnie spelade endast tre matcher för storklubben. Det här är vad José Mourinho, enligt många världens absolut bästa fotbollstränare, hade att säga om spelaren: ”Marko is a fantastic person but he has the attitude of a child”. Det var för övrigt under sin tid i Inter som Arnie träffade och lärde känna Mario Balotelli – en renommerad ”bad-boy” och en spelare som senare kom att bli Marko’s bästa kompis inom fotbollen. Jag bjuder här på ett ganska så välkänt Balotelli-citat: ”Mad-Marko makes me look like a saint”.

Den 4:e juni 2010 bekräftade den tyska klubben Werder Bremen att Marko Arnautović hade skrivit på ett fyra års kontrakt med dem. Han hamnade direkt i blåsväder med klubbens lagkapten och tyske landslagsspelare Torsten Frings som snabbt stämplade Arnie som en ”ytterst arrogant individ” – detta innan Marko ens hade spelat en match för sitt nya lag.

Arnautović spelade 83 matcher under sina tre år i Werder Bremen inklusive sju stycken matcher i Champions League där han alltid presterade på en väldigt hög nivå. Under våren 2012 skadade Arnie sitt knä när han lekte med sin hund och var borta i två månader. I slutet av säsongen 2012-2013, som skulle bli hans sista för Bremen, så valde klubben att internt stänga av Marko samt lagkamraten Eljero Elia då de båda greps för fortkörning i april 2013.

Österrikes A-landslag debuterade han för under sin tid i Twente i en match mot Färöarna den 11:e oktober 2008. Han har sedan dess blivit en större och större del av laget och han startade alla tio matcher under kvalet till EM 2016 (en grupp Österrike vann med hela 28:a poäng framför Ryssland och Sverige som lyckades skrapa ihop 20 respektive 18 poäng).

Den 2:a september 2013 värvade Mark Hughes Marko Arnautović från Werder Bremen för £2.000.000. Efter 110 matcher i den rödvit-randiga tröjan skrev Arnie på ett nytt kontrakt – ett kontrakt som nu sträcker sig fram till sommaren 2020, något som jag tror uppskattas något oerhört av alla Stoke-fans.
Marko Arnautović är serbisk-ortodox kristen och han talar sex språk mer eller mindre flytande. Han är gift med sin fru Sarah och de har en dotter tillsammans. Faderskapet har enligt Marko men kanske främst även enligt hans omgivning gjort honom till en oerhört mycket mognare och vuxnare person.

Bild: Ailura, CC BY-SA 3.0 AT [CC BY-SA 3.0 at (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/at/deed.en) or CC BY-SA 3.0 at (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/at/deed.en)], via Wikimedia Commons

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.