Lånspelare – bra eller dåligt?

LÅNSPELARE, BRA ELLER DÅLIGT?

Lånspelare är något vi i större utsträckning har fått börja vänja oss vid efter att Stoke degraderades från Premier League. Detta är på inget sätt något nytt fenomen. Redan i fotbollens barndom förekom lånspelare.

Vem fan är A.H. Chequer?

I FA-cupfinalen mellan Wanderers och Royal Engineers 1872 hajade åskådarna till när de såg ett okänt namn i Wanderers laguppställning: A.H. Chequer. Vem tusan är det?

Bakom pseudonymen A.H. Chequer, dolde sig Morton Betts, som i vanliga fall spelade för Harrow Chequers. Det laget hade dragit sig ur FA-cupen efter den första omgången, men det hindrade inte Betts från att spela final. Naturligtvis avgjorde han med matchens enda mål.

Inlånade spelare var tämligen vanligt under amatörtiden och oftast berodde det på ren nödvändighet. Om t ex ett bortalag var någon spelare kort, så var det inte ovanligt att man kunde låna spelare av hemmalaget. Lån av spelare blev egentligen inte en fråga förrän sporten professionaliserades och spelare blev bundna till en klubb via kontrakt. På ett möte i april 1898 förbjöd FA “the loaning and borrowing of players for special matches”. Det skedde vissa regelbrott, men i stora drag upphörde lånandet av spelare.

Under andra världskriget, när det ordinarie ligaspelet var ersatt av regionala Wartime Leagues återkom lånandet av spelare. Många fotbollsspelare hade gått med i RAF och det var svårt för klubbar att få ihop lag. Ett ”gästspelarsystem” infördes, vilket tillät klubbar att låna spelare från match till match. Stanley Matthews spelade en hel del i Stoke under kriget, men han gjorde även matcher för bl a Arsenal, Manchester United, Blackpool och Rangers. De bästa spelarna var naturligtvis väldigt efterfrågade och det hände att man representerade olika klubbar under en och samma vecka. På juldagen 1940 spelade Len Shackleton för Bradford Park Avenue på morgonen, för att senare under dagen spela för Bradford City. Notabelt är att han gjorde mål i båda matcherna.

Efter kriget försvann lånspelarna, men 1966 infördes ett lånesystem som efter en del justeringar under åren är det som vi har i dag.

Ben Pearson. Foto: Stoke City

Varför lånar man in eller ut spelare?

Det finns en rad olika anledningar till att spelare lånas ut till andra klubbar. Här är några av skälen.

För den utlånande klubben:

  • Ge ”young prospects” erfarenhet av spel på seniornivå genom lån till en klubb i en lägre division.
  • Spara lönekostnader
  • Ge spelare möjlighet att bli ”match fit” efter en skada.
  • ”Bli av” med en spelare som är missnöjd med sin situation i klubben eller vice versa.

För den inlånande klubben:

  • Möjlighet till förstärkning genom att låna in ”young prospects” från en högre division.
  • Ingen transferkostnad, bara lönekostnad. I vissa fall kan den utlånande klubben stå för delar av lönen.
  • Täcka för skador eller längre avstängningar.
  • ”Testa” en spelare för att se om han är värd att köpa loss.

Stokes inlånade spelare

Stoke har under de senaste månaderna haft en hel del lånspelare som varit väldigt framträdande. Will Smallbone, Ben Pearson, Axel Tuanzebe, Dujon Sterling och Ki-Jana Hoever har under ett flertal matcher tillhört Stokes bättre spelare.

Will Smallbone. Foto: Stoke City

Det kan man tyvärr inte säga om de allra flesta spelarna som vi haft på lån efter degraderingen från Premier League.  Titta på listan nedan med de övriga inlånade spelarna under de fem senaste säsongena. Det är inte särskilt många av dem som lämnat något bestående intryck.

Benik Afobe (köptes senare), Ashley Williams, Coco Martina, Ryan Woods (köptes senare), Scott Hogan, Mark Duffy, James Chester, Cameron Carter-Vicker, Angus Gunn, Rabbi Matondo, Rhys Norrington-Davies, Jack Clarke, Leo Östigård, Romaine Sawyers, Abdullah Sima, Taylor Harwood-Bellis, Jaden Philogene-Bidace, Josh Maja, Liam Moore, Harry Clarke, Gavin Kilkenny, Tariqe Fosu, Liam Delap, Belent Celina, Matija Sarkic.

När det gäller dagens inlånade spelare som gjort bra ifrån sig, så finns det naturligtvis förhoppningar om att klubben ska köpa loss några av dessa spelare. Det skulle inte vara helt fel att få se Pearson, Smallbone och Tuanzebe i de rätta färgerna under nästa säsong. Paradoxalt nog kan det vara en nackdel att de presterat så pass bra i Stoke. Såvida man inte har förhandlat till sig en utköpsklausul, så kan deras prestationer mycket väl leda till att deras moderklubbar antingen vill behålla dem eller sätter ett högre pris på dem än tidigare.

Ryan Shawcross. Foto: Stoke City

Lånesystemet är något vi på gott och ont får leva med. Det gäller bara, precis som vid vanlig rekrytering, att scouta rätt. Det tycks man ha lyckats bättre med nu jämfört med de föregående säsongerna. Träffar man rätt och sedan lyckas behålla spelaren eller spelarna i fråga så kan det leda till något riktigt bra. Glöm inte att Ryan Shawcross kom på lån till Stoke…

Källor: FourFourTwo, Wikipedia

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.