Swedish Stokies’ throw-in 14 – 24 timmar, tre länder, tre matcher del 3

Under rubriken ”Swedish Stokies’ throw-in” kommer vi, med ojämna mellanrum, att publicera krönikor, betraktelser, berättelser och annat smått och gott.

Denna gång har vi en berättelse i tre delar om groundhopping, författad av Robert Lindberg. De publicerades ursprungligen i Facebookgruppen Fotbollsresenärerna. Här följer tredje och sista delen.

 

Textförfattaren, Robert Lindberg,
föddes 1954 och växte upp i Huddinge
Centrum. Robert har en gedigen
fotbolls- och idrottsbakgrund. Säker
straffskytt (100 %) i Sörskogens IF,
fotbollsdomare, basketspelare och –
tränare, skribent och redaktör på Vi Tippa. På senare år med groundhopping som hobby. Hittills har han besökt inte mindre än 177 arenor: 143 i Sverige, 23 i England och 11 i Spanien, Tyskland, Skottland, Wales, Finland, Belgien, Nederländerna.

24 timmar, tre länder, tre matcher del 3

Lördag 28 oktober 2023 avspark 18.15
Jupiler Pro League (högsta divisionen i Belgien)
Kehrwegstadium (kapacitet 8 363 varav 5 603 sittplatser)
KAS Eupen – Sporting de Charleroi 2-0 (1-0)
Publik: 2 530 personer.
Program: Såg jag inte skymten av.
Inträde: €21 (248 kronor enligt banken).
Staden Eupen ligger i belgiska Ardennerna i regionen Vallonien, nästan vid tysk-belgiska gränsen. Staden ligger ungefär 16 kilometer från tyska Aachen, 45 kilometer från Liège och lika långt från nederländska Maastricht. Eupen har ungefär 18 000 invånare.
Från mitten av 1500-talet styrdes staden av de spanska habsburgarna för att 1713 hamna under de österrikiska habsburgarna. I slutet av 1700-talet tillhörde staden Frankrike, från 1815 Preussen, sedermera Kejsardömet Tyskland. Staden blev belgisk vid freden i Versailles 1919.
Kehrwegstadium ligger i södra delen av Eupen, tätt inpå huvudleden N68 som är en relativt smal gata med endast en fil i vardera riktningen. Arenan stod klar 1947 och är hemmaplan för KAS Eupen, den första, och hittills enda, klubben från tysktalande delen av Belgien som kvalificerat sig för spel i den högsta inhemska ligan. Klubben bildades 1945 när klubbarna Jugend Eupen och FC Eupen 1920 gick samman. I Jupiler Pro League är det denna säsong endast en klubb som har en hemmaplan med lägre publikkapacitet än Kehrwegstadium – home of The Pandas! – och det är Westerlo vars arena tar in 8 035 åskådare.
Königliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen tog steget upp i högsta divisionen, Jupiler Pro League, våren 2010. Laget slutade näst sist bland de 16 lagen i ligan 2010-11 och tvingades att kvala. Först vann de en fyra matcher lång kvalserie mot dagens motståndare, Royale Charleroi Sporting Club, vilket förde laget vidare till en fyralagsserie med hemma- och bortamöten mot tre topplag (platserna två till och med fyra) från andradivisionen. KAS Eupen förlorade samtliga sex matcher och åkte ur högsta serien. Publiksnittet premiäråret låg på 3 943 åskådare, vilket var särklassigt sämst i högsta divisionen. Snudd på 1 500 sämre än näst sämsta lag och långt från ligasnittet 11 676.
I juni 2012 köptes KAS Eupen av regeringen i Qatar och dess Aspire Zone Foundation. Aspire Academy, med huvudkvarter i Doha, meddelade att de hade för avsikt att använda klubben som en språngbräda för sina akademispelare från Afrika, Sydamerika och Asien.
Hösten 2016 återvände KAS Eupen till Jupiler Pro League efter en andraplats i andraligan och lyckosamt kvalspel. Klubben gör i år sin sjunde raka säsong på högsta nivån och har ännu ej placerat sig bättre än på tolfte plats, vilket skedde säsongen 2018-19. Då var det 16 lag i serien. Säsongen 2020-21 utökades Jupiter Pro League till 18 lag. I år har de återgått till 16 lag. KAS Eupen har slutat på trettonde plats tre gånger, två gånger på femtonde. Fjolårets femtondeplats betydde förnyat kontrakt med en enda poäng tillgodo.
De inledde denna säsong lovande, hemförde tre segrar på sina inledande fyra matcher, därefter har de förlorat sex matcher i följd och ramlat ner till näst sista plats i tabellen.
Charleroi kallas på egna hemsidan ibland Royale de Charleroi, oftare Sporting de Charleroi och kanske helst endast med initialerna RCSC. Klubben har sedan debuten 1947-48 tillbringat åtskilliga säsonger i högsta ligan, med en andraplats från 1968-69 som bästa resultat. De har figurerat i två cupfinaler, förlust både 1978 och 1993. Pär Zetterberg spelade 62 ligamatcher för Charleroi under åren 1991 till 1993 och gjorde 11 mål. Han deltog i 1993 års cupfinal som Standard de Liège vann med 2-0.
När det gäller årets ligaspel så har Charleroi omvänd utveckling om man jämför med Eupen. Charleroi gick segerlösa från de sex inledande matcherna (tre kryss) och har nu vunnit tre av de senaste fyra vilket har lyft laget från nedflyttningsplats till nionde.
Resa med snabbuss på linje 14 från Hauptbahnhof i Aachen till Eupen Werthplatz tar cirka 35 minuter. Sedan vidtar rena klättringen i tio minuter. Motlut 10% stora delar av vägen upp mot kvällens begivenhet. En match i belgiska högstaligan, mitt i ingenstans, känns det som.

Efter det tunga motlutet tycker jag att jag gjort mig förtjänt av en öl, i så fall dagens första. Att det finns en pub i arenans södra hörn mot gatan stärker mig i mitt beslut. Biljettkontroll vid entrén till Café Penalty. Därinne är det trångt och bullrigt. Jag knuffar mig fram till disken, beställer en öl, viftar med en sedel.

Café Penalty


Kvinnan bakom disken skakar energiskt på huvudet, pekar längs bardisken och säger något jag uppfattar som ”card”. Jag trycker mig fram till det utpekade hörnet i lokalen. Där sitter en kvinna med en kartong med plastkort framför sig. Det är meningen att jag ska köpa ett sådant kort för €2, sedan ladda ner en app i mobilen, registrera mitt kort där och sedan tanka kortet med valfritt belopp. När det är gjort kan jag köpa mig en öl i puben.

Jag nobbar erbjudandet, väljer att gå in på arenan för att försöka köpa något att äta och dricka där. Det visar sig – naturligtvis! – att man måste använda detta speciella kort även där. Någonstans i bakhuvudet känns det som om jag upplevt detta idiotiska system någon annanstans, eller åtminstone hört talas om det tidigare. Hur som helst, det blir en billig kväll för min del.
Jag slår ihjäl tiden med att kolla kvällens laguppställningar för att se hur Eupens inslussning av akademispelare fortlöper. Om den gör det. I startuppställningen hittar jag spelare från nio olika länder. Tre belgare, sex från övriga Europa, en amerikan och en 22-årig mittfältare från Ghana. Hmm …
För jämförelsens skull kastar jag en blick på Charlerois startuppställning. Rena flaggparaden. Elva spelare från elva olika länder, allt från Madagaskar och Burkina Faso till Japan och Norge. Inte en enda belgare! 
Nog en jäkla tur att fotbollens språk påstås vara universalt.

När lagen och domartrion tågar in på planen möts de av dånet från domedagsklockor. På väg till avrättning? Hur inspirerande kan det vara?

Kehrwegstadium


Sedan vidtar den välkända allsången. Ja, du gissar rätt. ”You’ll never walk alone.”
Sing your own bloody songs, FFS!

Matchupptakten går i samklang med lagen formkurvor. Charlerois Förenta Nationer samspelar prydligt men jag vill inte påstå att de hamrar mot hemmalagets försvarsmur. Eupen har endast några lama försök till omställningar. I 19e agerar flera hemmaspelare lamt även i försvaret, förlorar ett par motlägg och Charleroi passar sig snabbt igenom, serben Nikola Stulic placerar bollen i nät, lågt till vänster om målvakten. Sedan vidtar en pinsamt lång VAR-koll. Till slut döms det offside, den måste ha varit väldigt knapp. Inget mål. Fortfarande 0-0.
Charleroi har i ivorianen Parfait Guiagon en bolltrollare, på gott och ont. I 35e skapar han en öppning, en försvarsrensning på mållinjen förhindrar ett ledningsmål för gästerna.

Eupen avväpnas lätt när de försöker spela sig fram över mittfältet. De lyckas lite bättre när de lyfter långt, till offensive vänster wingback Yentl Van Genechten som sedan ska försöka hitta ensamme toppforwarden Isaac Nuhu.

Craven Cottage?
I 45e får hemmalaget läget de innerst inne måste ha längtat efter. Bollvinst nära eget straffområde när motståndarna är på väg framåt med många spelare. Blixtsnabb omställning, fyra mot tre. Walesaren Isaac Christie-Davies driver bollen i mitten, lägger ut till vänster i exakt rätt ögonblick. Där rusar tjeckiske mittbacken Jan Kral fram och dunkar bestämt in 1-0-bollen till höger om målvakten.
Att Charleroi återupptar sin offensiv direkt efter paus, det är knappast en högoddsare. Domaren tillåter en hel del vilket leder till flera överraskande bollvinster. Och tuffa tacklingar! Det är mycket ge och ta, utan gnäll och sällan någon som ligger kvar efter duellerna. Upp och hoppa! På’n igen!
I 54e lyckas hemmalaget ta sig upp på Charlerois planhalva och där etablera bra tryck. Ett inspel snett bakåt från högersidan når fram till tyske mittfältaren Kevin Möhwald som iskallt placerar in 2-0 bakom Charlerois målvakt, killen från Burkina Faso.
Efter målet anfaller Charleroi envist och borde ha nätat i 64e. En långt slagen vänsterhörna och omarkerad spelare ett par meter ut vid bortre stolpen. Ofattbart att den nicken går utanför ramen!
Eupen har inte något som ens påminner om ett anfall förrän i 67e, då stupar attacken på siste försvararen. Ett par minuter senare kommer Charleroi fram längs högersidan, slovenen Zan Rogelj testar vinkelskott. Hemmalagets amerikanske målvakt, 19-årige Gabriel Slonina (på lån från Chelsea), är raskt nere och håller bollen vid främre stolpen.
Charleroi lämnar stora ytor bakåt och Eupen har tre snabba kontringsattacker vilket resulterar i ett gult kort för gästerna. Jag anser att det är åtminstone ett gult kort för lite. Fula fällningar.
Gästernas algeriske mittfältsgeneral Adem Zorgane ligger bakom matchens sista stora målchans när han på tilläggstid lyfter in till senegalesiske anfallaren Youssouph Badji vars nick tar i stolpen. Innan slutsignalen svarar Slonina för ett sista ingripande när han hejdar en boll som kanske kunnat smita in vid ena stolproten.
Lämnar Kehrwegstadium med (åtminstone) två positiva minnen. Fällstolar på läktaren gör det lätt att ta sig förbi plus att jag fått uppleva ytterligare en match utan (för)störande pyroteknik.
På väg hem kollar jag matchstatistiken. Det känns rätt just i dag. Charleroi 63 – 37 i bollinnehav. Charleroi 533 passningar, 87% till rätt adress. Motsvarande för Eupen 273 respektive 74%. Överensstämmer med mina uppskattningar.
Båda lagen har fem avslut på mål.
Förväntat antal mål (xG), Eupen 0,65, Charleroi 1,16. Eupens två mål kom från fria lägen inne i straffområdet. Nä, därifrån görs inga mål. Jag dammar av en gammal sanning. ”Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.”
Noterbart 1. Med denna match har jag lyckats se tre matcher i tre länder inom loppet av ett dygn (plus några få minuter, jäkla VAR)! Det är jag lite mallig för.
Noterbart 2. En vecka efter jag beställt biljett till matchen fick jag e-mail från KAS Eupen. Dom bjöd in mig till att spela gåfotboll för klubben. Det bifogades tyvärr inget kontraktsförslag med månadslön angiven.
Robert Lindberg

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.