Stoke City Ladies

Stoke City obesegrade efter fem omgångar!

Säsongen 2018-19 sponsrar Swedish Stokies Faye McCoy i Stoke City Ladies. 28-åringen från Liverpool tackade för uppmärksamheten genom att göra tre mål i söndagens match mot Bradford i den femte omgången i Women´s National League Northern Division.

Engelsk damfotboll har länge legat efter i utvecklingen i förhållande till bland annat Sverige, Tyskland och USA. Ända fram till 1971 fick damerna inte ens använda de anläggningar som FA-klubbarna använde (bland annat med argumentet att fotboll skadade kvinnornas kroppar). De senaste åren har det börjat röra på sig ordentligt, med VM-brons för ”The Lionesses” 2015 och rejäla satsningar från storklubbar som Manchester City, Chelsea och Liverpool. Arsenal har en längre historia och Manchester United har satt igång inför säsongen 2018-19.  Det pågår en omstrukturering av seriesystemet och till de två högsta divisionerna FA Women´s Super League och FA Women´s Championship har det funnits ett ansöknings­förfarande. FAWSL beskrivs från i år som helprofessionell och FAWC som semiprofessionell, och denna säsong deltar 11 lag i respektive serie.

Stoke City Ladies bildades 2001 och spelar alltså för närvarande i serien med det något otympliga namnet ”FA Women´s National League Northern Division”, som är en av två serier på tredjenivån i England. Stoke har inte varit med och ansökt om spel i proffsligorna utan spelar alltså i nivån under, tillsammans med lag som Derby, Nottingham, Hull, Sunderland och Middlesbro. I serien har man hunnit spela fem matcher, med lysande resultat. I premiären slog man Hull på bortaplan med 4-0 och efter bland annat 5-0 mot Doncaster och 7-3 mot Bradford i söndags är man med 13 poäng definitivt med i tabelltoppen.

I våras fick jag glädjen att få en liten intervju med lagets ”media manager” James Knowles.

Ni är numer en del under Stoke City FC:s paraply?

–  Ja, kopplingen blir starkare och starkare för varje säsong och när vi bär klubbmärket känner vi verkligen att det är ”en klubb”.

Har ni tillgång till faciliteter när det gäller träningsanläggning, fysioteam mm?

–  Ja, två gånger i veckan är vi på den fantastiska anläggningen Clayton Wood. Annars har klubben sett till att vi har fått ett eget hem på Community Drive, Nortons Uniteds gamla hemmaarena. Det är mycket ovanligt hos damlag i England och är ett bra lockmedel när vi är i värvningstagen.

Hur är intresset lokalt?

–  Intresset ökar definitivt, inte minst efter framgångarna för landslaget. Vi syns ofta i lokalmedia och är aktiva i sociala medier. Årskortsinnehavare till herrlaget har fri entré till matcherna; annars tar vi en liten entréavgift.

Finns det många egna produkter i laget?

–  Vi har flera som har utvecklats inom klubben men även spelare från Merseyside och förra säsongen anslöt den egyptiska landslagsspelaren Sarah Essam. Numer har vi tre lag som vi fyller med talanger och färdiga seniorer, A-laget, reservlaget och utvecklingslaget. Alla tre hade fina säsonger på sina respektive nivåer 2017-18. Ungdomarna ser förstås upp till landslagsspelarna, men även spelarna i vårt egna a-lag är förebilder.

Riskerar ni att bli av med spelare till de högre divisionerna?

–  Det finns alltid en risk att bli av med spelare, men vi skulle aldrig stå i vägen för någon som vill utvecklas. Vi siktar dock på att nå högre nivåer tillsammans med våra spelare.

Slutligen, vad är målet för de kommande åren?

–  Det är ett stort steg till de högsta serierna, men våra faciliteter uppfyller kraven och visst är målet att klättra uppåt!

Tore Kleist

Bilden är publicerad med tillstånd från Stoke City Ladies och hämtad från deras officiella Facebookkonto.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.