Hur går det 22/23?

Snart är det dags för Stokes femte raka Championshipsäsong. Som alltid inför en ny säsong finns det förhoppningar och förväntningar. Ska vi äntligen kunna lämna ”Championships mittenträsk” och närma oss toppen? Vi har pejlat läget genom att ställa några frågor till sju Swedish Stokies-medlemmar.

 1. Var kommer Stoke att hamna i tabellen och varför?
 2. Vad krävs för att vi ska kunna nå play-off?
 3. Vilka är Stokes nyckelspelare den kommande säsongen och finns det någon som du tror kan slå igenom i år?

Mats Hörnell:

 1. Jag tror att säsongen blir ytterligare en säsong där Stoke lider av FFP och sina egna tidigare misstag…. men nu verkar det vara bra läge för att börja bygga upp igen. Det blir troligen MON’s sista säsong och Stoke slutar på 11te plats. Efter att många av oss under säsongen haft stora hopp att nå play-off…. som vanligt….

Som många av er sett, så är jag en kass tippare – så ta det med en stor nypa salt….

 1. För att nå play-off behövs en stabilitet i backlinjen – det var länge sedan nu…. – och en striker som gör 20 mål. Det har vi inte råd till…så se mitt tråkiga svar ovan. 😳
 2. Jag såg hur Josh Tymon tog stora steg framåt förra året och tror han blir nyckel för vårt offensiva spel. Nick Powell skadad igen, annars är han outstanding i laget. Hoppas att Harry Souttar kan komma tillbaka i närheten av sin kapacitet före sin skada. Joe Bursik kommer att slå igenom stort i år och spelar PL nästa år.

Mikael Persson:

Med ett nyktert halvfullt glas tror jag att Stoke kan nå plats 6 och därmed kval. Önsketänkande antagligen, men anledningen är att O Neill mer eller mindre  nu har sin egen trupp och att vi nu blivit av med (deadwood) spelare som varken vill spela för Stoke och som jag tror även har  förpestat sin omgivningen i truppen. Hoppas även mycket på att Harry Souttar stabiliserar försvarsarbetet och kommer väljas till årets spelare i Championship. Framåt kommer Emre Tezgel slå igenom som 16-åring och pytsa in 20+ i år. Dessa båda kommer ligga bakom att vi når kvalet. Hur det sedan går har jag ingen aning om 🙂.

Ola Bjørlo Strande:

 1. Jeg tror det vil bli vår beste sesong i Championship etter nedrykket, men frykter at det ikke holder helt inn. Jeg tipper åttendeplass. Det som gjør at vi ikke når play-off er mangelen på en spiss som skårer 20 mål eller mer i løpet av sesongen, og at Nick Powell mister rundt 30 av de 46 seriekampene.
 2. Som sagt må vi finne en spiss som skårer i nesten hver eneste kamp. Jeg tror vi får et godt forsvar sentralt med Jagielka, Flint, Souttar tilbake og mange sultne unggutter. Så må vi finne en bedre balanse på midtbanen enn vi klarte i fjor. Jeg håper vi skal klare å etablere oss raskere i angrep, ikke spille så mye på tvers og bakover i midtbaneleddet. Klarer vi i tillegg å komme rundt på kantene og få slått gode innlegg til den målfarlige spissen vi kanskje ikke har akkurat nå, da tror jeg det kan bli play-off. Kanskje til og med direkte opprykk!
 3. Vår nøkkelspiller tror jeg blir Lewis Baker. Jeg håper han vil blomstre ytterligere etter en lovende sesong i fjor. Og så tror jeg tredje-generasjon Wright kan bli årets overraskelse. Han vil ende opp med to-sifret antall mål og like mange assists. Og når sesongen er over skriver sikkert Jagielka under på en ny kontrakt for ett år eller to til! Nick Powell vil være mer hos fysio og legen enn på bana, men det er ingen overraskelse…

Percy Andersson:

 1. Vi kommer att hamna 1:a i tabellen.
 2. Vi måste äntligen få en säsong utan långvariga skador på nyckelspelare.
 3. Key players för mig är fem stycken; Bursik, Jagielka, Souttar, Baker och Powell.

Johan Johqvist:

 1. Jag tror och hoppas vi hamnar topp 6 och som minst hamanr i play-off. Jag tror MON i år på riktigt får en bra och stark trupp som kan ge oss en bra säsong. Värvningarna känns bra och rätt utifrån vad som saknades förra säsongen.
 2. En tydlig spelidé där rörelse utan boll kommer bli en nyckel. Vi har många bra spelare, samtidigt upplever jag att vi saknat de uppoffrande löpningarna för varandra, utan boll. Jag tror vidare att kontinuitet kommer bli en nyckel. Att byta spelare för mycket skapar en oro och en vilja att ta i lite extra när/om man får chansen, och att överarbeta tenderar ofta att hämma en spelare. Rädslan att bli på sidan till nästa match påverkar också spelare negativt.
 3. För mig är laget som helhet nyckelspelare. Jo, en bra centrallinje är alltid önskvärt där mitt-mitt står för det stabila vilket ger trygghet hos de kreativa spelarna att våga göra det lilla extra. En bra målvakt, två bra mittbackar, två mittfältare är för mig nyckelspelare, här tänker jag att samtliga på dessa poster har chansen att bli nyckelspelare.

Hugo Hemlin:

 1. I dagsläget känns en mittenplacering mest trolig. Powell skadad i början av säsongen och en väldigt tunn trupp i skrivandets stund gör att övre halvan känns som en svår nöt att knäcka.
 2. Att vi lyckas få fram en målskytt som skickar in 20+ mål i ligan och att samspelet försvar/målvakt behöver bli bättre. Varken Bursik eller Bonham känns som den trygga, självsäkra målvakten som äger sitt straffområde och det smittar av sig i backlinjen. Förhoppningsvis kommer Souttar tillbaka i gott slag efter sin skadefrånvaro.
 3. Baker och Campbell. Det är dags för Campbell att börja uppfylla de höga förväntningar som finns på honom. Med lite tur får han vara skadefri en längre period och då kunna bli en målskytt vi saknat i många år.

Anders Hiller:

 1. Hjärtat säger högt – topp 6., men hjärnan är lite mer pessimist. Då blir det 12:a. Anledningen är att jag efter förra säsongen tyckte mig se ett lag utan det riktigt bra ledarskapet. Det förefaller vara en trend i europeisk toppfotboll att de yngre förmågorna tar över efter de äldre, vad det gäller coacher. De nyare fräschare idéerna vinner terräng och de äldre tappar mark. Tyvärr är vi av det senare slaget. Michael O`Neill verkar vara en ”hygglig prick”, men hans bäst före datum kan vara passerat (hoppas jag har fel).
 2. Tre saker: Få skador, att nyförvärven tillför energi och kapacitet samt att publiken, fansen, alltid ställer upp!
 3. Jacob Brown var grymt bra förra säsongen. Han kan och bör vara en tongivande spelare i år som gör ännu fler mål. En skadefri Nick Powell häller jag också som en potentiell nyckelspelare. D’Margio Wright-Phillips hoppas jag ska bli en spelare med fler matcher och poäng.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.