Älskad av alla, saknad av alla

Gordon Banks

1937 – 2019

Från England når oss den sorgliga nyheten att Stoke City FC:s och hela världens målvaktslegendar har lämnat oss, han blev  81 år. Hans familj låter meddela att han avled stilla i sömnen i natt.

Gordon Banks rankades som världens kanske bäste målvakt någonsin. Vi i Swedish Stokies är mer än hedrade av att han accepterade att vara hedersmedlem hos oss. De få av oss som har fått träffa honom kan också vittna om vilken gentleman han var. En så ödmjuk idrottsman väcker beundran överallt. Och det var just det Gordon Banks var, älskad och aktad över hela världen. Inte bara för sitt sätt naturligtvis, han var en målvakt utöver det vanliga. Hans räddning på Peles nick under VM 1970 räknas fortfarande som The Greatest Save Ever.

Han föddes 30 december 1937 i Sheffield och tanken var att han skulle bli gruvarbetare. Efter värnplikten värvades han till Chesterfield och debuterade i A-laget 1958. Redan nästa år hamnade han i Leicester och debuterade i landslaget mot Skottland på Wembley 1963. Sin karriär i Stoke City inledde han 1967 och blev kvar till 1972 när han i en bilolycka miste synen på ena ögat. 1977 gjorde han ändå överraskande comeback i Fort Lauderdale Strikers och blev utsedd till North American Soccer Leagues mest värdefulle spelare.

Han har på senare tid aktivt arbetat åt Stoke City Football Club och vi kunde se honom vara med och lotta senaste VM i Fotboll.

Främsta meriter:

VM-guld 1966

Ligacupseger med Stoke City 1972.

Ligacupseger med Leicester City 1964.

EM-brons 1968.

73 landskamper för England

Uttagen i världslaget i VM 1966.

Utsedd till världens bästa målvakt (av FIFA) 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971

Vi sörjer naturligtvis Gordon Banks i Swedish Stokies. Men vi ska också hedra honom genom att hålla våra flaggor extra högt för honom och för laget. Minnas honom som en fin man och en fantastisk fotbollsspelare. Våra tankar går naturligtvis också till hans familj, hustrun Ursula och hans tre barn Robert, Wendy och Julia.

Nils Scherman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.