Those were the days 38

I dag för tre år sedan, gjordes Stokes “längsta” mål genom tiderna.

Redan 13 sekunder in i ligamatchen mot Southampton låg bollen i Southamptons nät, ditförpassad av ingen mindre än Stokekeepern Asmir Begovic! En rensning, två studs, en förvånad Artur Boruc och ett mål från 92 meters avstånd. Detta var första gången som en målvakt gjorde mål som målvakt för Stoke. Men ytterligare en målvakt har gjort mål för Stoke och det är en historia för sig.

I matchen mot Aston Villa, 16 februari 1952, bröt målvakten Dennis Herod armen i samband med en våghalsig dykning i första halvleks slutskede. Eftersom avbytare inte var tillåtna på den tiden, fick Herod  slutföra matchen som högerytter för att Stoke inte skulle behöva spela med en man kort.

herod

I början av andra halvlek rensade Stokeförsvaret en boll som hamnade hos den omarkerade Herod vid mittlinjen. Herod, som själv ansåg sig vara lite av en utespelare, rusade iväg mot Villas mål, rundade Villakeepern Con Martin och satte bollen i nätmaskorna. Detta skulle visa sig bli vinstmålet i en mycket minnesvärd 3-2-seger mot Villa.

Stoke klarade sig till slut kvar i förstaligan säsongen 51/52 med tre poängs marginal ned till Huddersfield under strecket. Att Stoke skulle hänga kvar var inte något man trodde under den första fjärdedelen av säsongen. På de inledande elva matcherna tog Stoke endast två poäng och hade 7-34 i målskillnad! Därefter spottade man upp sig och tog bl a fem raka segrar.

Herod spelade för Stoke under säsongerna 40-53, med avbrott för fyra års tjänstgöring i brittiska armén under andra världskriget.