Stoke-Manchester City 2-0

Det var en rejält blåsig dag i Stoke vilket gjorde matchen svårspelad. Men en underbar första halvlek  med briljant spel av Bojan, Shaqiri och Arnautovic gav en ledning med 2-0. Mål som sedan visade sig räcka matchen ut.

Mark Hughes hade uppenbarligen studerat hur Manchester City åkte dit rejält mot Liverpool. Stoke startade med en offensiv uppställning med Bojan som striker och bakom honom skulle Shaqiri, Afellay och Arnautovic få fram de avgörande passningarna. En annan nyhet i laget var att Cameron ersatte Adam på det defensiva mittfältet, det ska bli intressant att se hur han klarar av det. Camerons mittfältkompis Glenn Whelan blev förresten  den 49 Stokespelaren som nått upp till 200 ligamatcher!

Manchester City saknade flera nyckelspelare som Agüero, Kompany och Toure. Men City har en bred trupp och laget håller en hög klass. Joe Hart återvände dock till målet och Englands två bästa målvakter var på planen.

Stoke började med att hålla linjerna. Mittfältet mötte upp City en bra bit in på egen planhalva. Stoke såg  inte ut att gå på huvudlös offensiv.  Efter sju minuter fick Stoke sin första omställningschans, Shaqiri gjorde en snabb löpning på högerkanten, drog två man och spelade  in bollen perfekt till Arnautovic som stötte in ledningen. Fantastiskt förarbete av Shaqiri och 1-0 är ett faktum! En perfekt start för Stoke som nu i lugn och ro kunde fortsätta med sin spelplan, tight bakåt och sedan hugga blixtsnabbt när det gavs tillfälle.

Slarv i försvaret gav Kevin de Bruyne ett gyllene tillfälle att kvittera, men ett svagt avslut gjorde det lätt för Butland. I minuten efter slog Shaqiri och Arnautovic till igen! Shaqiri slår en underbar frispelning som Arnautovic kyligt slog in under Hart. 2-0 Stoke!

Manchester City försökte sedan ta tag i spelet, men de var klart skakade. De hade ingen plan B utan tvekade, medvetna om att de var sårbara bakåt.

Bojan, Shaqiri och Arnautovic gav fler exempel på att de börjar hitta varandra. När Stoke anföll kom de lätt igenom Citys försvar på båda kanterna. Och efter drygt 35 minuter var Arnautovic ytterst nära att göra ett hat trick när han nickade strax utanför. I 43 minuten fick Arnie ett nytt friläge, han fick förbi bollen förbi Hart men bollen tog i ribban. Så nära 3-0 två gånger om. City hade annars spelat upp sig lite i slutet av halvleken och det var skönt att Stoke kunde gå in till halvtidsvilan med nollan intakt. En felfri halvlek från Stoke och ledningen kunde faktiskt ha varit större.

Andra halvlek

Inga byten i någotdera lag. Skönt att se att Arnautovic som verkade vara småskadad i slutet av första kan fortsätta. City var  rörligare och snabbare i början av andra och de kändes giftigare. Men Stoke var inte ofarliga heller. I 53 minuten sprang Bojan rakt igenom Citys försvar och fick till ett bra skott, men Hart gjorde en snygg räddning. Bojan var pigg under matchen. Kreativt spel, snabba dragningar, bra passningar. Skönt att han börjar hitta tillbaka till spelet som han visade upp förra hösten.

Efter tio minuter fick Pellegrini nog och han gjorde ett dubbelbyte. Fernandinho och Bony gick ut, Delph och Iheanacho kom in. I 62 byts Silva ut, han fick inte alls till det, och han ersattes av Jesus Navas. Men de inbytta var lika ineffektiva som laget i övrigt varit.

Nära igen! Bojan klackade in bollen till Arnautovic som bredsidade till Shaqiri som inte fick in bollen. Och några minuter senare slog Shaqiri in en lysande boll till Bojan som så när går i mål. Med tanke på chanserna förtjänade Stoke verkligen att vinna den här matchen med bred marginal. Och det blir det sista Bojan gjorde i den här matchen. Hughes plockade ut honom i 72 minuten och tog in Joselu istället.  Som helhet den bästa matchen som Bojan gjort den här säsongen.

Manchester City fick spela  de sista 20 minuterna med tio man då Fernando blev skadad och City redan hade gjort sina tre byten.  I 77 minuten går Shaqiri ut och van Ginkel ersatte honom och i 85:e kom Walters  in istället för Afellay. Slutminuterna blev mest ett ställningskrig och Stoke kunde ganska enkelt hålla undan.

Sammanfattning

Stokes bästa 90 minuter i årets Premier League. Varje lagdel fungerade perfekt. Sköna tre poäng. Nu får vi bara hoppas på bättre stabilitet och större framgång mot mer defensivt spelande lag.