Stoke-Everton 0-3

I förra matchen lagen emellan gjorde Everton tre mål mot Stoke och förlorade. Nu gjorde de tre mål igen, men den här gången räckte det till en lätt seger mot ett tandlöst Stoke som inte fick till det alls vare sig framåt eller bakåt. Stoke har nu 0-9 i de fyra senaste ligamatcherna.

Hemmamatch! Stoke är äntligen tillbaka på Britannia och det är bara att hoppas att det kan bidra till ett trendbrott då Stoke har fyra raka förluster bakom sig. Extra spännande den här matchen är att nyförvärvet Giannelli Imbula gör sin debut. Men också intressant att Diouf får chansen som central anfallare. Det är lite märkligt att han bara startat i den positionen en gång tidigare under säsongen. Ett frågetecken inför matchen är Stokes försvar. Glädjande nog startar Wollscheid och Muniesa från start och det får ses som ett bra mittbackspar i det utsatta skadeläget som råder. Det är bara att hoppas att de håller hela matchen. Tidigare under dagen bidrog förresten gamle Stokeklippan Robert Huth med sina två mål till att Leicester kunde besegra Manchester City med klara 3-1.

Shaqiri, som är tillbaka i starttruppen, börjar bra och får till ett farligt inlägg redan efter par minuter. Stoke börjar vasst, men första chansen går till Everton och Mori som får ett fritt nickläge efter en hörna. Everton kommer få chanser då Stokes försvar är försvagat. Förhoppningsvis kommer de inte att sätta tre mål som när lagen möttes förra gången, om nu inte Stoke åter kan sätta fyra.

Straff! Everton får straff när Butland fäller en fri Tom Cleverley. Inte mycket att säga om den straffen och Lukaku gör inget misstag utan han ger Everton ledningen. Känns som om Butland inte hade behövt gå in så hårt då bollen verkade rulla iväg för Cleverley, men det är alltid lätt att bedöma saker efter att ha sett repriser. Uppförsbacke nu för Stoke. Inte den start de behövde.

Stoke lyfter spelet efter målet och mycket sker på högerkanten, Johnson och Shaqiri samspelar bra. På andra kanten lyckas Pieters och Arnautovic inte alls lika väl. Imbula på mitten har öppnat klart godkänt. Det Stoke inte får till är målchanser, men det har varit ett bekymmer under hela säsongen utom då möjligen mot förra gången laget mötte Everton.

Everton får en hörna i 28 minuten och väldigt enkelt kan Seamus Coleman nicka in 2-0. En snygg nick, men att han fick utrymme att nicka in den i lugn och ro visar på bristerna i Stokes försvar. Avsaknaden av Shawcross är enorm. Det ser inte bra ut för tillfället. Everton kan backa hemåt och försvara sin ledning med vetskapen om att Stoke är sårbara bakåt både vid omställningar som i fasta situationer. Om Stoke inte snabbt kan reducera och förändra matchbilden är det risk att det blir ännu en storförlust.

Och istället för en reducering utökar Everton ledningen efter 42 minuter. Av någon outgrundlig anledning slår Wollscheid i ohotat läge bollen in i mittplan från Stokes högerkant rakt till en helt fri Aaron Lennon som tackar och tar emot genom att rulla in 3-0. Bedrövligt försvarsspel och Stoke faller fritt för tillfället.

I halvlekens sista minut får Stoke sin första chans, men skärpan är inte där utan målvakten kan enkelt skopa upp bollen. Frågan är om det finns något Hughes kan göra för att förändra matchen. Ingen av de på bänken har heller imponerat framåt under säsongen.

En småsömnig halvlek där det kändes som om matchen aldrig riktigt kom igång. Everton behövde inte anstränga sig speciellt mycket för att försvara sig mot ett Stoke som trillade boll utan att skapa något farligt. Everton i sin tur tog väl tillvara de chanser som dök upp och leder med hela 3-0.

Andra halvlek

De sista 45 börjar som de första slutade. Stoke försöker spela, men det går för långsamt och Everton väntar på kontringsmöjligheter. Och det är Everton som är närmast att göra nästa mål, närmast under den första kvarten är Lukaku som tvingar Butland till en lysande reflexräddning.

Mark Hughes gör ett underligt dubbelbyte i 62 minuten när han plockar ut Afellay och Shaqiri och istället tar in Ireland och Odemwingie. Så fort de kommer in är Everton ytterst nära igen att göra mål ett par gånger om. Stokes försvar är riktigt uselt den här eftermiddagen. Varje gång Everton anfaller blir det farligt. De kunde lätt haft en betydligt större ledning. Och det får sammanfatta halvleken, rapporteringen blir sparsmakad då skribenten under stora delar av den sista halvtimmen hade huvudet i händerna och inte kunde följa med i alla detaljerna.

Till slut
Stoke hade mycket boll, men det gick alldeles för långsamt och Everton kunde lätt läsa Stokes spel. Och när Stoke sedan var vidöppna bakåt kunde matchen bara sluta på ett sätt – med en rejäl förlust. En positiv sak, kanske den enda, att ta med sig är att Imbula såg stabil ut.

Efter juluppehållet siktade Stoke på Europaspel, som det ser ut nu får Stoke snarare kriga för att nå 40 poäng och undvika att hamna i bottenstriden. Med hela spelare i backlinjen och med någon som börjar göra mål kan den här säsongen ändå sluta ganska bra. Men efter hur det sett ut på sistone är det allt svårare att vara positiv. Stoke har inte gjort ett enda mål i ligan under de senaste fyra matcherna samtidigt som de har släppt in nio stycken.