Ligacupen 71-72

LIGACUPEN 71/72

Stoke Citys väg till Ligacuptriumfen 71/72 sträckte sig över sex månader och tolv matcher inklusive fem omspel.

Stoke gick in i turneringen i omgång två i september 1971 och inledde med en seger över Southport (div IV) med 2-1 efter mål av Denis Smith och Jimmy Greenhoff. Detta var endast tredje mötet med Southport genom tiderna. De två första mötena ägde rum säsongen 26/27 när Stoke vann Division Three North och åter gick upp i den näst högsta divisionen.

I omgång tre svarade Oxford United (div II) för motståndet. Efter 1-1 på bortaplan (målskytt Greenhoff) blev det omspel på Victoria Ground. Denna match vanns tämligen komfortabelt med 2-0 med John Ritchie och Sean Haslegrave som målskyttar.

Efter dessa relativt enkla matcher stötte Stoke på ett betydligt tuffare motstånd i den fjärde omgången: ligaledande Manchester United. United hade tagit ledningen i ligan tre veckor tidigare och skulle sedan komma att hålla den positionen halvvägs in i januari.

Matchen spelades på Old Trafford, 27 oktober 1971. United tog ledningen genom mål av Alan Gowling. John Ritchie kvitterade med 20 minuter kvar och det målet tog Stoke vidare till ett omspel.

Två veckor senare gick omspelet av stapeln på The Vic inför 41 000 åskådare. 0-0 efter förlängning och ännu ett omspel. Även den andra omspelsmatchen gick på Victoria Ground. United tog ledningen genom George Best innan Stoke vände och vann med 2-1 efter mål av Peter Dobing och John Ritchie. Ritchies mål kom i den 88:e minuten och de 42 000 på läktarna var i extas.

Stoke skulle även komma att ställas mot Manchester United i FA-cupkvartsfinalen senare samma år. Även där drog Stoke det längsta strået, denna gång efter endast ett omspel (1-1 borta följdes av 2-1 efter förlängning hemma).

Stoke var genom segern över Man United klara för kvartsfinal i Ligacupen för tredje gången genom tiderna. I kvarten skulle Bristol Rovers (div III) svara för motståndet. Stoke kunde till slut avfärda The Pirates relativt komfortabelt efter en 4-2-viktoria på Victoria Ground. Målskyttar var i tur och ordning Jimmy Greenhoff, Denis Smith, Mike Bernard och Terry Conroy.

I och med segern mot Bristol Rovers var Stoke nu klara för semifinal i Ligacupen för blott andra gången. Man lottades mot West Ham och detta semifinalmöte skulle komma att bli ett av de mest klassiska ligacupmötena. Semifinalerna avgjordes i ett dubbelmöte, men det skulle ta fyra matcher innan en segrare kunde koras.

8 december 1971 gick den första matchen och Stoke inledde på hemmaplan inför 36 000 åskådare. Trots tidig ledning efter 14 minuter genom mål av Peter Dobing på en stolpretur från Jimmy Greenhoff, kunde Stoke inte förhindra att West Ham vände och vann med 2-1 efter mål av Geoff Hurst och Clyde Best.

Bortamål räknades inte dubbelt, men West Ham var i kraft av sin bortavinst i första matchen favoriter att nå Wembley när lagen möttes i returen en vecka senare. Stoke tog ledningen på Upton Park med 1-0 genom ett mål av John Ritchie med dryga kvarten kvar. Med bara minuten kvar av matchen fick West Ham sin gyllene chans att avgöra. Hammers fick straff efter sjabbel i Stokeförsvaret. Straffexekutor var den så småningom blivande Stokespelaren Geoff Hurst. Straffen var hårt slagen, men Gordon Banks i Stokemålet gjorde en fantastisk räddning. Banks lär ha sagt att han håller denna räddning som den främsta i sin karriär (alltså bättre än en viss räddning i VM 1970!). ITV:s kommentator Brian Moore kommenterade det hela med ” “Banks has saved it…miraculously..”

Den första omspelsmatchen spelades 5 januari 1972 på Hillsborough inför 47 000 åskådare. Det var ingen dålig match, men den slutade 0-0 efter att lagen tagit ut varandra.

26 januari, tre veckor efter det första omspelet, spelades den andra omspelsmatchen på Old Trafford inför 49 000 åskådare i ett kallt och regningt väder. Matchen blev om möjligt ännu mer dramatisk än match nummer två. I den sjunde minuten bröt West Hams keeper Ferguson kindbenet i en närkamp med Terry Conroy. Jimmy Greenhoff slog in returen, men fick målet bortdömt. Eftersom man på den tiden inte hade någon målvaktsavbytare, fick man ställa en utespelare i mål. I detta fall var det ingen mindre än Bobby Moore som tog platsen mellan stolparna i väntan på att Ferguson eventuellt skulle återvända. I den 32:a minuten ordnade John Ritchie en straff åt Stoke. Mike Bernard var exekutor och gjorde mål, men först på returen efter att Moore räddat Bernards första skott. Ledningen höll dock bara två minuter innan Billy Bonds lyckades kvittera efter ett skott som ändrade riktningen på Denis Smith. Därefter återvände keeper Ferguson till matchen och ersatte Moore i kassen. Precis före halvtid gav Trevor Brooking Hammers ledningen med 2-1 efter ett fint volleyskott. I den åttonde (!) övertidsminuten av första halvlek kunde Peter Dobing kvittera efter fint förarbete av George Eastham.

Terry Conroy kunde sedan ge Stoke ledningen redan fyra minuter in i den andra halvleken. Därefter pressade West Ham rejält: Harry Redknapp sköt i stolpen och Bryan ”Pop” Robson fick ett mål bortdömt. Stoke kunde dock rida ut stormen och kvittera ut ett avancemang till Wembley.

Detta var andra gången som Stoke hade tagit sig till Ligacupfinal. Den första gången var säsongen 63/64, då man förlorade med 3-4 mot Leicester City över två möten. Målvakt i Leicester vid den tidpunkten var f ö den inte helt obekante Gordon Banks.

I finalen ställdes Stoke mot Chelsea, som slagit ut Spurs i sin semi med 5-4 sammanlagt. De flesta höll Chelsea som ganska klara favoriter i finalen. Finalen ägde rum 4 mars 1972 på Wembley inför en publik på 97 852. Stoke ställde upp med följande uppställning:

Gordon BanksJackie Marsh, Alan Bloor, Denis Smith, Mike PejicMike Bernard, George Eastham, Terry ConroyJimmy Greenhoff, John Ritchie, Peter Dobing. Avbytare: John Mahoney

Stoke tog en tidig ledning efter fem minuter genom Terry Conroy på nick efter att Chelseaförsvaret blockerat två avslutsförsök av Greenhoff och Smith. Chelsea kom tillbaka i matchen, men det var Stoke som hade de bästa chanserna i första halvlek. Både Dobing och Greenhoff hade utmärkta lägen som dock Chelseakeepern Peter Bonetti kunde avvärja. Chelsea kunde kvittera strax före halvtid. Efter ett sällsynt misstag av mittback Alan Bloor kunde Peter Osgood liggande skjuta bollen förbi Gordon Banks. 1-1 i halvtid.

Matchen tappade lite i kvalitet under den andra halvleken. Halvvägs in i halvleken kom det matchavgörande målet som också var matchen snyggaste. Jackie Marsh lyfte ut bollen till Conroy på vänsterkanten. Conroy gick förbi sin back och slog ett inlägg som John Ritchie snyggt nickade ner till Greenhoff som nöp till på halvvolley. Greenhoffs tunga skott kunde Peter Bonetti inte hålla, utan veteranen George Eastham var framme på returen och gav Stoke ledningen med 2-1. Chelsea hade några farligheter under de sista 20 minuterna, men samtliga lägen kunde avvärjas av Banks.

När domaren till slut satte pipan till munnen och blåste av matchen, så hade Stoke äntligen efter 109 års väntan vunnit en större titel.