Those were the days 40

När Stoke City ställdes mot Chelsea i den 14:e omgången säsongen 74/75, så var detta lagens fjärde möte inom loppet av endast 18 dagar!

Den 9 oktober möttes lagen i ligacupens tredje omgång; 2-2 på Stamford Bridge sedan Jimmy Robertson och Geoff Hurst gjort Stokes mål. I omspelet en vecka senare blev det återigen kryss: 1-1 på Victoria Ground efter mål av Jimmy Greenhoff. Ytterligare sex dagar senare gick den andra omspelsmatchen av stapeln på Victoria Ground.

Denna gång lyckades Stoke vinna med hela 6-2! Geoff Hurst gjorde 2 mål, Denis Smith och Geoff Salmons gjorde varsitt mål och Chelsea hjälpte frikostigt till genom att göra två självmål!

Åter till matchen 26 oktober. Inför matchen låg Stoke på sjätte plats, tre poäng efter serieledande Liverpool, medan Chelsea parkerade på 17:e plats med elva poäng. Detta fjärde möte mellan lagen i oktober månad skulle komma att bli en väldigt underhållande match.

Stoke tog ledningen i den 13:e minuten genom mål av Jimmy Greenhoff efter fint förarbete av John Mahoney och Geoff Hurst. Chelsea kvitterade sedan Micky Droy nickat in ett inkast från Ian Hutchinson som höll “Delapklass”. 1-1 i halvtid. En kvart in i andra halvlek tog Stoke åter ledningen efter att Geoff Salmons prickat den omarkerade Sean Haslegrave skalle med en väl avvägd högerhörna. Chelsea utjämnade till 2-2 genom Chris Garland. Även detta mål tillkom efter ett långt inkast av Hutchinson! Stoke lyckades dock återta ledningen när Jimmy Robertson gjorde 3-2 med bara fem minuter kvar av matchen. Tyvärr lyckades inte Stoke hålla tätt på sluttampen. Efter ett grovt misstag av keepern John Farmer kunde Hutchinson nicka in 3-3 på övertid. Domaren blåste sedan av direkt efter Stokes kick off.

För Chelseas del slutade säsongen i moll. Man hamnade näst sist och blev degraderade till division II tillsammans med Luton Town och Carlisle United. För Stokes del så var man med och tampades om seriesegern ända fram mot slutet av säsongen. Med tre omgångar kvar ledde Derby på 49 p, följda av Liverpool, Stoke och Everton på 47 p och Ipswich på 46 p med en hängmatch. Tyvärr blev det bara två poäng på de tre sista matcherna för ett något sargat Stoke och man hamnade, precis som föregående år, på en femteplats i ligan. Jimmy Greenhoff blev bästa målskytt i ligan med 14 mål, följd av Terry Conroy på tio samt Geoff Hurst och Geoff Salmons med åtta var.