Swansea-Stoke 0-1

Efter två raka segrar skulle det sitta fint med en tredje. Swansea började säsongen bra men har tappat en hel del sedan dess. Stoke brukar ha svårt mot Swansea på bortaplan, det är bara att hoppas att den trenden vänder och att Stoke kan gå segrande ur den här striden.

Matchen har knappt börjat när Bojan dribblar sig fram från mittfältet in i straffområdet och blir fälld. Straff! En straff som Bojan sedan sätter bombsäkert högt upp i högra hörnet. Vilken start! 1-0 efter fyra minuter. Och bara ett par minuter senare får Stoke en chans till. En pigg och lekfull öppning från Stokes sida. Kvalitén finns i laget, det gäller bara att kunna bibehålla spelet en hel match.

Efter en dryg kvart håller Butland på att ställa till det då han sånär petar ut bollen till en Swanseaspelare, men Butland reder ut situationen. Men han har tur som inte bli varnad eller till och med utvisad av domaren då han går in med dobbarna först i duellen. Lite oroväckande har Swansea arbetat sig in i matchen mer och mer och har skapat flera halvchanser. Stoke fortsätter att slarva i passningsspelet och spelar lite lojt. Men när en halvtimme har gått ser det mer stabilt ut och Stokes snabba passningsspel gör att Swansea i perioder får jaga boll och när Swansea väl får bollen är Stokes försvar stabilt och släpper inte till några luckor.

Johnson och Shaqiri samspelar snyggt och Johnson får ett jätteläge som han tyvärr inte förvaltar väl. Stoke spelar betydligt bättre igen i slutet av halvleken och är kreativa och hela tiden farliga. Shaqiri som inte riktigt kommit in i laget och spelet än levererar flera strålande passningar.  Swansea är klart frustrerade. Klagar på domslut, stressar. Gary Monk ser ut att explodera på sidlinjen. En bra matchbild ur Stokes synvinkel.

En utmärkt första halvlek av Stoke, kanske den mest imponerande på hela säsongen. Joselu som fick chansen att spela på topp i Dioufs frånvaro har gjort ett gott arbete. Mittfältet med Whelan och Adam har under den här matchen fyllt upp luckan som uppstod efter Nzonzis flytt. Det enda som Stoke får se upp med är slarvandet i uppspelen som redan kunde ha kostat ett mål bakåt.

Andra halvlek

Småchanser åt båda håll. Andra halvlek börjar livligt. Shaqiri kanske har börjat få ordning på sitt passningsspel, men avsluten sitter inte alls där han vill. Hughes verkar ha uppmanat honom att gå in mer i mitten samtidigt som Bojan rör sig ut på kanten. Det är flera spelare i Stoke som vill göra mål, Shaqiri, Joselu, Arnautovic. Alla är heta och kanske blir de för heta och en del chanser rinner ut i sanden tack vare det. Men när de hittar varandra blir det riktigt snyggt spel.

Oj! I 57 minuten drar Jonjo Shelvey bollen hårt i insidan av stolproten. Där var det nära en kvittering. I minuten efter gör Swansea ett dubbelbyte och in kommer Gylfur Sigurdsson och Sung-Yueng Ki. Swansea försöker pressa, men Stokes försvar är solitt. Wollscheid, som har varit ett orostecken, har sedan han kom in i laget tillsammans med Cameron gett mittförsvaret en välbehövlig stabilitet. Och med Shawcross på bättringsvägen, han har börjat spela med U21-laget,  kanske backkrisen är på väg att gå över.

Marco van Ginkel kommer in istället för Charlie Adam och Afellay löser av Arnautovic. Hughes byten är inte alltid helt lyckade, få se hur de här bytena kommer att påverka spelet. En kvart kvar att spela och Stoke leder fortfarande med ett-noll. Bojan har gjort sitt för dagen och in istället för honom kommer Stephen Ireland.

Båda lagen spelar dåligt i slutet, två trötta lag. Det är gott om individuella misstag och tappade bollar. Swansea har mycket boll och pressar ned Stoke i straffområdet, men Swanseas avslut har som tur är kvällen igenom varit dåliga. Stoke kan till slut ganska enkelt hålla undan. En periodvis strålande första halvlek och en taktiskt välspelade andra halvlek gav tre nya poäng och ytterligare ett kliv uppåt i tabellen. Tre raka segrar i ligan!