Stoke-Swansea 3-1

Tre poäng. Och äntligen fick Wilfried Bony göra mål.  När sen också Ramadan Sobhi visade prov på sina Ramadonatakter hade Swansea inte mycket att sätta emot. Stoke kunde till slut ta en ganska enkel seger mot ett blekt Swansea.

Matchen hinner knappt börja innan Stoke får en hörna som studsar fram till Bony som äntligen kan göra sitt första mål i Stoketröjan. 1-0 Stoke! En kalasstart. Tyvärr kvitterar Wayne Routledge på nick efter ett fint inlägg av Sigurdsson fem minuter senare och Swansea är åter med i matchen. 1-1 och det har inte ens gått tio minuter av matchen.

Efter Swanseas mål står matchen och väger. Charlie Adam som ersätter en småskadad Cameron har inlett bra. En chans för honom att försöka spela sig in i laget och ett förtroende från Hughes som väljer att starta med alternativet Imbula på bänken.

Med en kvart spelad är spelet slarvigt från båda sidor. Stoke har svårt att hitta fram med sina passningar. Allen, Arnautovic och Shaqiri har inte fått till det och kanske saknar de Cameron bakom sig.

Shaqiri tvingas kliva av efter 26 minuter och han ersätts av Ramadan Sobhi. Ska bli intressant att se hur det kommer gå för en matchotränad Sobhi.

Så nära! Arnautovic fångar upp en boll, slår den snett bakåt till Charlie Adam som träffar stolpen. Men förutom målchansen är det inte mycket Stoke . När klockan börjar närma sig halvtimmen har Swansea morskat upp sig och styr spelet allt mer utan att vara speciellt farliga. Stoke får se upp så att de inte tappar greppet om matchen.

Nytt stolpskott från Adam! Han knorrar snyggt bollen från höger om straffområdet rakt in i stolpen nära krysset. Tredje gången gillt kanske. En ledning där hade varit skönt.

Men, Arnautovic rundar målvakten efter att ha blivit frispelad av Joe Allen, men även han sätter bollen i stolpen. Snygg kontring av Stoke och en perfekt passning och löpning av Allen respektive Arnautovic. Synd bara att stolpen var i vägen för tredje gången under första halvleken.

Routledge är nära att utöka sin målskörd för kvällen, men hans tunga skott räddas undan till hörna av Lee Grant. Ett baklängesmål där strax före halvtidsvilan hade varit tungt.

En pigg början och ett tidigt mål från Stoke kunde ha gett dem styrka att dominera matchbilden. Men efter Swanseas snabba kvittering blev halvleken nervös och inget av lagen imponerade speciellt mycket. Stoke är trots det närmare en ledning då de haft tre ramträffar!

Andra halvlek

Inga byten i halvlek. Första chansen går till Bony som tyvärr får hela foten under bollen på Arnautovic passning snett inåt bakåt och bollen går högt över. Stoke öppnar starkt oh styr matchen. De får bara vara försiktiga att de inte blir för offensiva. Får Sigurdson en chans framåt är risken stor att det blir mål.

Sobhi skriver in sig i Stokes historieböcker när han dribblar sig fram på vänsterkanten och slår bollen på en Swanseaback, Alfie Mawson, som inte kan annat än styra in bollen i eget mål. 2-1 Stoke. Sobhi har tagit för sig på sin kant, han behöver visa vad han går för och nu ska det nog mycket till om han inte får vara med i truppen om än inte i förstauppställningen.

Stoke backar hem lite efter målet. Släpp inte in Swansea i matchen nu! En halvtimme kvar.

Småslarv i Stokeförsvaret ger sånär Routledge friläge, men än så länge har bollen studsat Stokes väg. Swansea börjar ändå skapa lite mer och Stoke fortsätter att vara en aning passiva. Hughes får nog börja fundera på byten snart om den trenden fortsätter. Charlie Adam börjar se sliten ut och kanske läge att ta ut honom.

3-1 och nu ska det väl vara klart. Det börjar med att Arnautovic gör en magisk nedtagning och sedan släpper han bollen vidare till Joe Allen som kommer fri och får på ett bra skott som målvakten räddar. Men Allen fångar upp returen och får in den in i mitten där Bony kommer och sätter dit den. Två mål av Bony! Fantastiskt. Och han är nära att nicka in en tredje på hörna strax efter.

Arnautovic åker på ett gult kort efter att ha gjort vad som såg ut som en regelrätt tackling. Liknande tacklingar har gått domaren obemärkt förbi vid flera tillfällen tidigare under matchen. Surt då Arnautovic blir avstängd i nästa match mot West Ham. Med Shaqiri eventuellt skadad och Arnautovic borta blir det en utmaning för Stoke.

Hughes plockar ut Bony i 79 minuten och in kommer Jon Walters. Som vanligt ett lite märkligt byte av Hughes.

Pieters orsakar så när han en straff när han försöker täcka ut en boll över linjen. Domaren blåser först straff, men linjedomaren uppmärksammar honom på att förseelsen började utanför straffområdet. Frisparken som följer blir ofarlig. Skönt slippa onödig dramatik i slutminuterna.

Peter Crouch får komma in i slutminuterna istället för Arnautovic. Stoke kan ganska enkelt hålla undan de sista 7-8 minuterna och vi har en ny trepoängare att glädjas över.

Avslutningsvis

Stoke glimtade till ibland och det var det som avgjorde matchen. Bony gjorde äntligen det han skulle, vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Arnautovics nedtagning och framspelning till Allen skapade tillfället som gav Bonys andra mål. Och så fick Sobhi kliva in i hetluften och visa att han är en talang att räkna med och Stokes 2-1 mål var helt hans förtjänst. Det här kombinerat med ett stabilt försvar och målvaktsspel räckte mer än nog mot ett svagt Swansea. Det känns som om när Stoke får ihop alla delar en dag kan de slå vilket lag som helst. Där är de inte riktigt än, men att se en föraning om det räcker långt och det räckte idag för en seger mot Swansea.