Stoke-Manchester United 2-0

En stabil seger mot ett uppgivet Manchester United. Stoke imponerade med en gedigen laginsats.

Om det här är en viktig match för Stoke är det en direkt avgörande match för Manchester United. Förlorar de här är nog van Gaals tid som manager för United över. All press på United vilket borde passa Stoke bra.

Stoke öppnar piggast, bra samspel mellan Shaqiri och Arnautovic och första halvchansen kommer redan efter ett par minuter. Spelet fungerar bra, det är målen som saknas. Och att det är lite spänt i Stokeleden märks när Shaqiri ilsknar till på Bojan som drar iväg ett misslyckat långskott ifrån 30 meter istället för att spela till Shaqiri.

United, som startar med Rooney på bänken, får inte till det under den första kvarten. De är avvaktande och lite försiktiga. Stoke är de som pressar, skapar småchanser. Men som så ofta under säsongen saknas det där sista. Men så! I 19 minuten, en misslyckad bakåtnick ger Glen Johnson fri yta i straffområdet och han spelar kallt in bollen snett inåt bakåt till Bojan som enkelt kan placera in bollen i mål. 1-0.

Stoke fortsätter att spela bra. Efter 25 minuter får de en frispark i utmärkt läge. Bollen går i muren, men returen hamnar hos Arnautovic som bombar in den stenhårt i målvaktens högra hörn. 2-0! En alldeles underbar öppning av Stoke. Nu gäller det att fortsätta hålla uppe spelet och inte släppa in United i matchen. Och bara några minuter senare är det nära att United reducerar på en frispark, men Butland gör en utmärkt räddning.

Efter 35 minuter blir Arnautovic snyggt frispelad av Bojan, men han slår bollen en bit utanför. Så nära 3-0! United har annars ökat trycket och Stoke har backat lite. Kom igen nu Stoke, håll nollan in till halvtidsvilan. Inga onödiga mål bakåt i slutminuterna. United radar upp hörnor, som tur är blir det aldrig riktigt farligt. Stoke ska ha all heder av sitt spel och sin ledning, men United har varit ganska håglösa under första halvlek. Fortsätter de så här kommer de ha en ny tränare efter nyår. Fortsätter Stoke så här kommer de att vinna den här matchen med fler mål.

Andra halvlek

Hughes har gjort ett byte i halvlek, Marco van Ginkel kommer in istället för Glenn Whelan. Och för United har Wayne Rooney bytts in. Ska han bli mannen som kan vända matchen? Låt oss hoppas att så inte blir fallet! Klart är i alla fall att United kommer att försöka. De öppnar andra halvlek optimistiskt, dock utan att lyckas skapa klara chanser. Stoke håller ihop försvaret bra och väntar på möjligheter till kontringslägen. Bojan åker på en varning för filmning, kanske i sig rätt beslut, men publiken är rättmätigt upprörda då United gick fria från en liknande situation i första halvlek.

Fantastisk räddning från Butland! Rooney spelar in bollen till en fristående Fellaini som bara ska peta in bollen, men Butland hinner ned på marken och får undan bollen. I minuten efter får den i andra halvlek osynliga Shaqiri kliva av och Diouf kommer in. Bra med Diouf på topp då han kan hitta luckor när Stoke ställer om. Bojan i sin tur backar ned en bit och kan stå för de kreativa passningarna och att hålla i bollen.

Sista kvarten tappar Manchester United den lilla energi som de byggde upp i början av halvleken. Stoke däremot är flera gånger nära att komma igenom. Arnautovic som haft några mindre lyckade matcher på sistone har varit riktigt bra och det är han som är närmast att utöka ledningen. Stoke behöver en Arnautovic i form. När han är som bäst har han lite samma styrka som Zlatan, stor och tung men med bra teknik. Det är också skönt att se att Bojan blir allt bättre, att Afellay har kommit in i truppen bra och att försvaret är kassaskåpssäkert. Det som saknas är att fler börjar göra mål. Charlie Adams offensiva kvaliteer lyser helt med sin frånvaro och Diouf lyckas inte få till det när han väl får speltid. Men det här är ingen dag för klagan! En stabil seger mot United är imponerande. Nu gäller det bara att Stoke får lite flyt mot lag som på papperet ska vara lite sämre. Då kommer det bli en fantastisk Stokevår!