Stoke-Manchester City 2-0

Stoke.Manchester City

Det var en rejält blåsig dag i Stoke vilket gjorde matchen svårspelad. Men en underbar första halvlek  med briljant spel av Bojan, Shaqiri och Arnautovic gav en ledning med 2-0. Mål som sedan visade sig räcka matchen ut.

Mark Hughes har uppenbarligen studerat hur Manchester City åkte dit rejält mot Liverpool. Stoke startar med en offensiv uppställning med Bojan som striker och bakom honom ska Shaqiri, Afellay och Arnautovic få fram de avgörande passningarna. En annan nyhet i laget är att Cameron ersätter Adam på det defensiva mittfältet, det ska bli intressant att se hur han klarar av det. Camerons mittfältkompis Glenn Whelan blir förresten idag den 49 Stokespelaren som nått upp till 200 ligamatcher!

Manchester City saknar flera nyckelspelare som Agüero, Kompany och Toure. Joe Hart återvänder dock till målet och Englands två bästa målvakter är på planen. Men City har en bred trupp och laget håller en hög klass.

Stoke börjar med att hålla linjerna. Mittfältet möter upp City en bra bit in på egen planhalva. Stoke ser  inte ut att gå på huvudlös offensiv.  Efter sju minuter får Stoke sin första omställningschans, Shaqiri gör en snabb löpning på högerkanten, drar två man och spelar in bollen perfekt till Arnautovic som stöter in ledningen. Fantastiskt förarbete av Shaqiri och 1-0 är ett faktum! En perfekt start för Stoke som nu i lugn och ro kan fortsätta med sin spelplan, tight bakåt och sedan hugga blixtsnabbt när det ges tillfälle.

Slarv i försvaret ger de Bruyne ett gyllene tillfälle att kvittera, men ett svagt avslut gör det lätt för Butland. I minuten efter slår Shaqiri och Arnautovic till igen! Shaqiri slår en underbar frispelning som Arnautovic kyligt slår in under Hart. 2-0 Stoke!

Manchester City försöker ta tag i spelet, men de är klart skakade. De har ingen plan B för tillfället utan tvekar och de är medvetna om att de är sårbara bakåt. Förhoppningsvis kommer de vara kvar i det tillståndet ett bra tag till.

Bojan, Shaqiri och Arnautovic ger fler exempel på att de börjar hitta varandra. När Stoke anfaller kommer de lätt igenom Citys försvar på båda kanterna. Och efter drygt 35 minuter är Arnautovic ytterst nära att göra ett hat trick när han nickar strax utanför. I 43 minuten får Arnie ett nytt friläge, han får förbi bollen förbi Hart men bollen tar i ribban. Så nära 3-0 två gånger om. City har annars spelat upp sig lite i slutet av halvleken och det är skönt att Stoke kan gå in till halvtidsvilan med nollan intakt. En felfri halvlek från Stoke och ledningen kunde faktiskt ha varit större.

Andra halvlek

Inga byten i någotdera lag. Skönt att se att Arnautovic som verkade vara småskadad i slutet av första kan fortsätta. City är rörligare och snabbare i början av andra och de känns gitigare. Men Stoke är inte ofarliga. I 53 minuten springer Bojan rakt igenom Citys försvar och får till ett bra skott, men Hart gör en snygg räddning. Bojan har varit pigg idag. Kreativt spel, snabba dragningar, bra passningar. Skönt att han börjar hitta tillbaka till spelet som han visade upp förra hösten.

Efter tio minuter får Pellegrini nog och han gör ett dubbelbyte. Fernandinho och Bony går ut, Delph och Iheanacho kommer in. I 62 byts Silva ut, han fick inte alls till det, och han ersätts av Jesus Navas. Vi får hoppas att de inbytta är lika ineffektiva som laget i övrigt varit. Skulle Manchester City reducera kommer det bli en nervbitande sista halvtimme.

Nära igen! Bojan klackar in bollen till Arnautovic som bredsidar till Shaqiri som inte får in bollen. Och några minuter senare slår Shaqiri in en lysande boll till Bojan som så när går i mål. Med tanke på chanserna förtjänar Stoke verkligen att vinna den här matchen med bred marginal. Det blir det sista  Bojan gör i den här matchen. Hughes plockar ut honom i 72 minuten och tar in Joselu istället.  Som helhet den bästa matchen som Bojan gjort den här säsongen.

Manchester City får spela  de sista 20 minuterna med tio man då Fernando blir skadad och City redan har gjort sina tre byten. Nu borde Stoke kunna hålla undan. I 77 minuten går Shaqiri ut och van Ginkel ersätter honom och i 85:e är det Walters som kommer in istället för Afellay. Slutminuterna blir mest ett ställningskrig och Stoke kan ganska enkelt hålla undan.

Sammanfattning

Stokes bästa 90 minuter i årets Premier League. Varje lagdel fungerade perfekt. Sköna tre poäng. Nu får vi bara hoppas på bättre stabilitet och större framgång mot mer defensivt spelande lag.

Mål

Stoke: Marko Arnautovic (7, 15)

Laguppställning

Jack Butland
Glen Johnson
Ryan Shawcross
Philipp Wollscheid
Eric Pieters
Glenn Whelan
Geoff Cameron
Xherdan Shaqiri (ut 77)
Ibrahim Afellay (ut 85)
Marko Arnautovic
Bojan Krkic (ut 72)

Avbytare

Jakob Haugaard
Joselu (in 72)
Mark Wilson
Marco van Ginkel (in 77)
Charlie Adam
Mame Biram Diouf
Jon Walters (in 85)

Domare: Martin Atkinson
Arena: Britannia Stadium
Publik: 27264

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.