Stoke-Liverpool 0-1

Stoke har spelat många matcher under julen och det märktes då energin inte var på topp. Liverpool vann rättvist utan att imponera och det är bara att nya tag och vända den här ligacupsemifinalen i returen.

De första fem minuterna är Liverpools. Klädda i svart är de alerta och hungriga från avspark och radar upp hörnor. Stoke får inte till något som helst organiserat spel utan får ägna sig åt att försvara sig djupt. Men både Mark Hughes och Stokespelarna ser trots allt mer laddade ut än vad de gjorde under den olyckliga förlustmatchen mot West Bromwich, men det är som om energin rinner av dem efter hand. Det vore bra om Stoke kunde få igång ett eget spel, grova felpassningar i uppspelen och dålig bollkontroll gör att Liverpool enkelt kan vinna bollar på mittplan. Först efter tolv minuter får Stoke till ett längre eget anfall. Spelet jämnas ut lite efter det, men trots det är det ofrånkomligt att det är Liverpool som öppnat klart bäst. Efter lite drygt en kvart drabbas Liverpool av ett stort avbräck när Coutinho tvingas gå ut efter att ha dragit på sig en rejäl sträckning i låret. Tråkigt för honom och Liverpool, men nog tur för Stoke då han var bra under den tid han spelade.

Liverpool har varit svajiga under hösten, med Klopp som tränare har de blivit bättre om än fortsatt ojämna. Och de har varit svaga bakåt, framförallt i luften. Men då Stoke kör med Shaqiri, Arnautovic och Bojan på topp är inte huvudspelet Stokes starka sida. Stokes första chans kommer efter 25 minuter på en hörna längs marken som Bojan får fritt skottläge på en bra bit in i straffområdet. Tyvärr missar han den småstudsande bollen och chansen rinner ut i sanden. Det är ingen Stokespelare som har utmärkt sig. De bästa är Butland i målet och Shawcross. Stabil och lugn insats från deras sida trots Liverpools press. Offensivt är Glen Johnson den enda som utmärkt sig.

Liverpool åker på en sträckningsskada till efter en halvtimme när mittbacken Dejan Lovren glidtacklar undan en boll. En olycklig start för Liverpool. Det är alltid tråkigt när spelare blir skadade. Stoke ser ut att ta över spelet, men just när det börjar se bra ut kontrar Liverpool och efter ett inspel från höger blir det alldeles tomt i Stokes straffområde och Jordan Ibe kan enkelt slå in ledningsbollen. Det målet kom väldigt olyckligt då Liverpool inte hade hittat positionerna efter skadorna. Marko Arnautovic är minuterna efter nära att kvittera på nick efter ett alldeles ljuvligt inlägg från Glen Johnson, men tyvärr studsar bollen en liten bit utanför. Inlägg och huvudspel, ska det bli Liverpools fall igen? I halvlekens allra sista sekund är Johnson ytterst nära att få in en kvittering efter en hörna, men Mignolet gör en bra räddning. Mark Hughes har låtit Peter Crouch och Jon Walters värma upp ordentligt i slutet av första halvlek. Få se vilka motdrag Mark Hughes gör i halvtidsvilan, kan det bli Crouch som kommer in en som räddande ängel? Första halvlek slutar helt rättvist med en ledning för Liverpool, men det känns ändå som fullt möjligt att Stoke kan komma tillbaka och vända den här matchen. En match som för övrigt har spelats i ett hällande regn.

Andra halvlek

Mark Hughes har som förutspått gjort ett byte redan i halvlek. Jon Walters kommer in som striker och Geoff Cameron går ut. Stoke försöker driva upp tempot, öka intensiteten i sitt spel. Och de lyckas också med det, samtidigt som det naturligtvis ger Liverpool möjligheter och ytor att kontra. Walters ankomst på planen ger Stoke en större tyngd framåt, framförallt när trion Shaqiri, Arnautovic och Bojan inte riktigt har kommit in i matchen trots att det gått en timme. Men Stoke äter sig in i matchen, tar mer och mer plats samtidigt som Liverpool börjar backa bakåt och försvara sin ledning. Tyvärr tappar Stoke intensitet mellan 60-70 minuten och det är Liverpool som skapar de farligaste chanserna. Hughes försöker förändra matchbilden genom att ge Stoke ännu större tyngd genom att ta ut Bojan som inte haft någon lysande dag, mot Joselu.

Tiden rinner iväg, Stoke kommer inte till riktigt klara lägen. Det har varit tydligt i ett par matcher nu att när Arnautovic inte får till det, då tappar hela Stoke energi. I ett sista försök att vända matchen kastar Hughes in Crouch de sista tio minuterna. Men då det inte kommer några inlägg till honom kan han inte skapa mycket.

Sammanfattning

Lika pigga som Liverpool var första halvlek var Stoke sömniga. Och det visade sig räcka för Liverpool för att få övertaget i ligacupsemifinalen. För även om Stoke spelade upp sig under andra halvlek räckte det inte för att slå hål på Liverpools nolla. Men det är en match kvar och ett mål är fullt möjligt att vända till en seger och en finalplats.