Stoke-Chelsea 5-4 (1-1)

Efter helgens avslagna match mot Watford är det dags för Stoke att ta sig an Chelsea i ligacupens fjärde omgång. Om Stoke har svajat den här säsongen är det ingenting mot vad Chelsea gjort. Där riskerar hela korthuset på att rasa ihop när som helst. Frågan är om Chelsea som inte kunnat prestera i vanliga fall kan göra det en kall regnig tisdagskväll i Stoke? Vi får hoppas att svaret på den frågan är nej. Chelsea startar dock med full styrka , ett tecken på att matchen är viktig för dem.

En mycket välkommen nyhet i Stoketruppen är att Captain Fantastic är tillbaka. Ryan Shawcross gör sin säsongspremiär i A-laget efter ryggoperationen och han kommer ha Wollscheid vid sin sida. Även Muniesa är tillbaka, nu som vänsterback. Till höger i försvaret spelar Phil Bardsley, som nog får sägas vara kvällens stora frågetecken. Kommer han klara av att hålla Chelseas namnkunniga anfallare på stången? I Stokes anfall frontar Walters med Diouf och Arnautovic på kanterna.

Chelsea dominerar matchen i öppningen, kommer enkelt runt på Stokes kanter och Costa kan så när lirka in bollen från nära håll. Fortsätter det så här så kommer Shawcross och Wollscheid verkligen få visa vad de går för.

Stokes första anfall leds av Arnautovic. I Watfordmatchen fick han inte till det alls, men här behöver han prestera och stå för kreativiteten då både Bojan och Shaqiri inte är på plan. Matchen jämnas ut under de första 20 minuterna, men Chelsea är ändå vid flera tillfällen ytterst nära att ta ledningen. Snyggaste målchansen står dock Muniesa för som sätter en bicicleta strax över mål.

Efter en dryg halvtimme går en skadad Diego Costa ut och ersätts av Remy. Även om Chelsea har skapat de flesta chanserna blixtrar det inte direkt om deras spel. Fast det gör det inte om Stoke heller. Det är betydligt mer Tony Pulis än Hughes över Stoke den här kvällen. Men det är å andra sidan också en kall och regnig kväll i Stoke.

Stoke avslutar halvleken med ett lysande anfall som nog både resulterat i mål. Bollen hamnar ute hos Diouf som spelar in till Walters som snurrar runt men kommer för nära Begovic som kan täcka upp. Stokes bästa chans i halvleken.

Andra halvlek

Inga byten i halvlek och matchbilden ser ut att bli likadan där Chelsea är laget som driver framåt. Olyckligtvis skadar sig Muniesa, som spelar sin första match på länge efter skada, och Marc Wilson kommer in i stället. Stoke ställer knappast upp med sin starkaste försvarslinje, både Wilson och Bardsley har fått mycket kritik, Shawcross gör sin första match för säsongen och även om han har spelat upp sig rejält har Wollscheid gjort en del tveksamma matcher.

MÅÅÅÅÅÅÅL! Vilket mål! Glenn Whelan driver kraftfullt och spelar fram till Walter som från stillastående i straffområdet lyfter upp bollen och pangar in den i nättaket bakom en chanslös Begovic.

Chelsea försöker sätta press på Stoke, de skapar halvchanser men Stoke lyckas hålla undan. I 76 minuten kommer Shaqiri in istället för Afellay. Afellay har jobbat hårt. En bra match av honom. Walters försöker skruva in bollen i krysset men missar ganska grovt i en snyggt uppbyggd kontring, Kanske skulle han ha spelat bollen till Shaqiri i ett tidigare skede, men hade han gjort mål där hade   kvällen definitivt var hans. I sista minuten byts Walters ut mot Odemwingie.

Chelsea verkar smått uppgivna mot slutet, men när Diouf misslyckas med att rensa bollen får Chelsea en hörna och Remy får fritt fram när Wilson helt tappat sin markering och Remy kan kvittera på övertid. Surt för Stoke som hade matchen i sin hand. I minuten efter får Bardsley sitt andra gula kort och blir utvisad. Så nära att gå vidare, men plötsligt är Stoke i rejäl brygga.

Första förlängningskvarten

Båda lagen har gjort alla sina byten så nu är det bara hålla ut. Stoke är nere på 10 man och de backar hem och hoppas på kontringsmöjligheter. Och efter fem minuter får Arnautovic en möjlighet när han på sitt karakteristiska sätt viker in från kanten till straffområdet,  men han får inte till skruven riktigt utan bollen smiter utanför stolpen. Stoke behöver nog sätta varje liten tillstymmelse till halvchans om de ha ska en möjlighet att ta hem det här. För det är Chelsea som totalt dominerar och de har redan i förlängningens öppning missat flera bra mållägen.

Men matchen tappar fart och första förlängningskvarten rinner iväg. Fortfarande 1-1!

Andra förlängningskvarten

Chelsea försöker skruva upp trycket, men om Stoke lyckas hålla undan ett tag kommer nog även den här kvarten att tappa i tempo. Arnautovic ser ut att vara den piggaste spelaren på banan. Han har sprungit och jobbat hela matchen och det är han som står bakom de chanser som Stoke får. Shaqiri får ett bra läge i straffområdet efter en passning från just Arnautovic men schweizaren dräller bort bollen. Det är dags för Shaqiri att visa att han är värd pengarna som Stoke lade på honom i somras.

Chelsea slarvar bort bollen vid flera tillfällen mot slutet. Riktigt dåligt av dem att inte kunna skapa mer mot ett decimerat Stoke som dessutom har en av sina på papperet svagaste backlinjer. I sista minuten gör Butland, som har varit lysande ikväll,  en strålande räddning på en boll som håller på att rinna in vid stolproten. Det blir en minuts extratid men Stoke lyckas hålla undan och det går till straffar!

Riktigt starkt av Stoke att orka spela igenom förlängningen med tanke på vad som hände under övertidsminuterna under ordinarie matchtid.