Stoke-Chelsea 1-2

Stoke startar med i stort med samma uppställning som i den mållösa matchen mot Manchester City Den enda skillnaden är att Marko Arnautovic startar istället för Diouf. I truppen saknas både Shaqiri och Imbula.

Stoke öppnar starkt. Sätter press på Chelsea högt upp, men är samtidigt samlade bakåt. Chelsea är en svår motståndare i år. Stoke höll jämna steg i det förra mötet fram till att Chelsea ryckte från 2-2 till 4-2. Diego Costa är tillbaka i gammal god form och har efter tio minuter redan försökt filma till sig frisparkar och gruffat med Stokebackarna. Han kommer bli farlig idag, om han inte lyckas få sig själv utvisad!

1-0 Chelsea. I 13 minuten slår Willian in en lurig frispark från sidan som ställer Grant i målet. Den där borde Grant ha tagit, men överraskningsmomentet, Grant räknade med ett inspel, och att bollen studsar precis innan mållinjen räcker för att han ska fumla in den. Olyckligt då Stoke fram till målet spelat riktigt bra.

Pieters och inspel. Det är två saker som inte alltid går hand i hand och han visar det igen vid ett par tillfällen under de första 20 minuterna. Stoke har inte råd att sumpa inlägg i bra lägen. Pieters har annars fått gott om utrymme på vänsterkanten och förhoppningsvis kommer han få till det så sakteliga.

Chelsea nära igen! Ett snyggt anfall där Stokebekantingen Moses får ett bra läge efter att han blivit framspelad via en klack snett inåt bakåt, men Stoke lyckas som tur är täcka skottet. Chelsea är vassa framåt och nu när Stoke tvingas att lyfta spelet kommer det bli öppningar bakåt.

Nära för Chelsea igen. Efter en halvtimme får Chelsea en frispark till på Stokes vänsterkant. Bollen spelas den här gången snett inåt bakåt och hamnar efter ett tag till en fri Alonso. Men den här gången är Grant med och kan styra undan bollen.

Stoke kör en snabb frisparksvariant och Arnautovic kommer fri på kanten och ordnar hörna. På hörnan nickar Indi sedan in den i mål, men det blir underkänt antingen för att Berahino står offside eller mer troligt för att Berahino levererar en kraftig knuff på en back som gör att Indi får fritt fram. Lite otur i vilket fall, det var linjedomaren som flaggade och först efter en diskussion med huvuddomaren underkänns målet.s

Straff! Jon Walters knuffas ned efter en frispark. En billig straff  kanske, men onödigt av Gary Cahill att gå på honom då Courtois hade varit först på bollen. Men det är bara att tacka och ta emot. Walters förvaltar sedan straffen genom att dundra in kvitteringen. 1-1!

Matchen börjar nu hetta till och bli rejält grinig. Costa har ett gult kort och Stoke är på honom hårt hela tiden. Kommer det en reaktion från Costa som ger honom ett gult kort till?

Fyra minuters tilläggstid innan halvtidsvilan. Stoke har hållit uppe spelet bra efter kvitteringen, men utan att skapa några chanser. En bra förstahalvlek från Stoke som trots tidigt underläge fortsatte att spela efter sin spelplan. Sedan Stoke gick över till vad som närmast liknar 4-4-2 har både spelet och attityden has Stoke varit bättre. Kanske kan den här säsongen avslutas med lite svar för Hughes hur han ska ställa upp laget framöver?

Andra halvlek

Stoke öppnar piggt. Sobhi kommer snyggt runt sin back och kan spela in snett inåt bakåt från kortlinjen, men han hittar tyvärr ingen medspelare. Sobhi är stark man mot man. Hoppas han får några liknade lägen till i matchen.

Chelsea tar efterhand över mer och mer av spelet och chanserna och det börjar bli luckor mellan Stokes backlinje och mittfält. Ytor som Chelsea kan utnyttja. Men de kommer inte igenom och matchen tappar i tempo en kvart in i halvleken. Något som är helt ok sett ur Stokeögon.

Berahino på topp har varit anonym under matchen. Inte lätt att utmärka sig mot Chelsea i och för sig, men han tappar bollar, hamnar fel och kan inte hålla uppe spelet. Han blir mycket riktigt också utbytt i 60 minuten mot Diouf. Dioufs svaghet är hans första touch som ofta är horribel. Märkligt ändå att ingen spelare mer än Crouch har övertygat på topp i år, då har Stoke ändå spelare som Berahino, Diouf, Bony i truppen. En spelare som däremot övertygat är Bruno Martins Indi. Stoke har precis köpt loss honom och då även Shawcross visat gryende form på sistone kanske Stokes mittförsvar till slut har satt sig.

Grant svajar till igen. David Luiz slår en frispark från långt håll som studsar upp framför Grant som med möda kan fösa bort bollen.

Chelsea får ett nytt frisparksläge i rikitgt bra läge. Det blir Alosno som tar den och bollen träffar ribban. Pust.

Stoke får ett kontringsläge där Arnautovic inte kan hitta någon att spela till och chansen rinner ut i  sanden. Stoke börjar backa hem annars och Chelsea ser vassa ut. Kan Stoke hålla ut i 20 minuter till?

Stoke får  hörna efter 71 minuter, men den blir helt misslyckad och trillar ut på andra långsidan. Onödigt att ge bort hörnor på det här sättet. Stoke lär inte få speciellt många chanser, fasta situationer kan vara det som avgör matchen.

Bra räddning av Grant! Pedro Rodriguez får utrymme till vänster i straffområdet, skjuter hårt upp mot främre krysset, men Grant är där och kan styra undan till hörna. Förutom tabben vid målet och osäkerheten vid Luiz frispark har Grant varit bra idag.

Diouf ordnar fram en ny hörna i 80 minuten. Den här gången blir den bättre, men Chelsea kan ändå ganska enkelt rensa undan. I anfallet efter får Stoke en ny hörna. Kan Arnautovic få till det ännu bättre den här gången? Tyvärr lyckas Chelsea få undan bollen igen. Men bättre spel av Stoke som fått upp spelet på Chelseas planhalva.

Bra spel av Stoke igen! Diouf kommer så när fri efter en framspelning av Walters, Arnautovic lyfter sedan in den till Walters som också är nära och till slut får Sobhi ett bra läge som han missar helt.

Med bara några minuter kvar händer plötsligt det som in får hända. Vad gör Pieters? Istället för att rensa undan bollen eller spela hem tar han en omväg fram till en boll i eget straffområde som han är klart först till och fumlar ut den till en hörna. Och på hörnan rensas bollen inte undan ordentligt utan Cayhill kan slå in Chelseas  andra mål. 2-0 Chelsea i 87 minuten. Så onödigt.

Avslutningsvis

Stoke gav Chelsea en hård nöt att knäcka. Men som alltför ofta den här säsongen så avgör indiviudella misstag till Stokes nackdel. Grant tappar in Chelseas första mål och Pieters oförklariga tanke att försöka komma till bollen med rätt fot ledde till hörnan som avgjorde matchen. Synd då det fanns möjligheter mot slutet för Stoke att göra det vinnande målet, fyra hörnor inom loppet av några minuter, bollar som nära nära hittat fram till fria lägen. Men, Chelsea vinner ändå rättvist och Stoke får ta med sig att de var nära. Även om det nu precis efter matchen känns rejält surt.