Stoke-Chelsea 1-0

Kan Stoke ta en seger till mot ett nervdallrande Chelsea? Och vad kommer då hända med Mourinho? Frågorna kring den här matchen är många och Chelsearelaterade vilket borde ge Stoke möjligheten att spela helt utan press.

Stoke får till ett utmärkt anfall direkt i matchöppningen och Shaqiri försöker sig på en bicicleta. Tänk om den hade lyckats. Stokefansen som fick kritik för att ha varit tysta och passiva under Watfordmatchen sjunger nu för full hals från början. Chelsea får klara sig utan sin tränare Mourinho, han tjänar av ett matchstraff, och de spelar under stor press. Skulle de förlora den här matchen är krisen akut.

I en närkamp får Eric Pieters en Chelseasko i ansiktet och det blir ett långt avbrott då blodet forsar ur näsan på honom. Och sedan får han stå vid sidlinjen i fem minuter innan blodet slutar att rinna, Matchöppningen är annars jämn. Stoke börjar starkt. Shaqiri utmanar hela tiden framgångsrikt sin back på högerkanten. Glen Johnson får så när in bollen efter ett inspel från Bojan. Chelsea är klart stressade. Men de är hela tiden farliga när de kommer fram. Det finns mycket kvalité i laget.

Jon Walters, som precis har skrivit på ett nytt kontrakt, startar som anfallare. Walters har gjort en del bra matcher, här blir han isolerad på toppen. Undrar om inte Diouf skulle fungare bättre mot Chelsea då han har mer speed än Walters.. Bristen på målgörare har varit Stokes största svaghet under säsongen.

Chelsea tar över allt mer ju längre halvleken går. Stoke spelar dock med ett samlat och tight försvar och halvleken slutar mållöst.

Andra halvlek

Precis som i första öppnar Stoke piggt. Shaqiri är den kreativa motorn och i 54 minuten slår han en perfekt genomskärare till Glen Johnson som via Walters får ut bollen till Arnautovic som snyggt på volley gör mål. 1-0 Stoke! Viktigt mål för Stoke och viktigt mål för Arnautovic som tappat lite av den fantastiska form han hade i säsongsöppningen.

Chelsea sätter fart efter målet. Vill ha en snabb kvittering. Stoke backar hem. Det här kan öppna upp för kontringar. Men efter en stund tappar Chelsea gnistan verkar det som och Stoke tar faktiskt över spelet ett tag med en halvtimme kvar.

Men Chelsea har inte gett upp. Pedro skjuter i stolpen! Där var Chelsea ytterst nära en kvittering, Pedro glider in från kanten och sätter en nästan perfekt knorrad boll som lika gärna kunde gått i mål.

Geoff Cameron kommer in i 70 minuten istället för Bojan. Bojan har inte fått igång spelet sedan han kom tillbaka efter sin skada, förhoppningsvis ger varje match han spelar ändå att han kommer in i spelet mer och mer. Tio minuter senare byts Adam ut mot Afellay och Diouf kommer in i stället för Shaqiri.

Chelsea pressar mot slutet. Stoke har haft ett par chanser att utöka, men har inte tagit tillvara dem. Ska Stoke lyckas hålla nollan hela matchen till skillnad mot cupmatchen där Chelsea kvitterade sent. Och svaret på den frågan är ja! Stoke tar tre härliga poäng och Chelseas uppförsbacke blir allt brantare.

Sammanfattning

En av Stokes bästa matcher den här säsongen. Försvaret var solitt, det defensiva mittfältet med Adam och Whelan är starkt, Shaqiri kommer in mer och mer i spelet. Det som saknas är att halvchanserna som man skapar går in. En ny anfallare i nästa transferlucka kan komma att behövas. Stoke står nu med 16 poäng och det börjar se stabilt ut.