Stoke-Bournemouth 2-1

Äntligen. Säsongens första seger! En bra första halvlek blev en betydligt sämre avslutning. Trots det kunde Stoke gå vinnande i den här viktiga matchen mot Bournemouth.

Med cupvinsten mot Fulham i färskt minne är det dags för Bournemouth hemma. Mark Hughes har ännu inte hittat den optimala laguppställningen utan han har stuvat om en del igen. Marco van Ginkel, Afellay, Muniesa och Diouf startar på bänken och Walters, Adam och Wollscheid får chansen från start. Det är bara att hoppas att Stoke hittar stabiliteten i spelet. Hittills under säsongen har de spelat bra max en halvlek för att sedan antingen hitta spelet som mot Tottenham eller tappa spelet som mot Norwich och Leicester.

Matchöppningen är avvaktande. Stoke spelar under stor press. Marginalerna har inte varit på Stokes sida hittills under säsongen och laget är i desperat behov av en seger. Det känns som om det bara skulle bli ett par segrar skulle självförtroendet också komma och Stoke skulle kunna spela ut i lugn och ro. Men där är vi inte än.

Bournemouth får Callum Wilson skadad en bit in halvleken, utan fult spel från Stoke, och spelet fördröjs. Det lär bli många minuters tillägg i första halvlek. Stoke är det lag som försöker föra spelet, men de har svårt att komma fram. Det är först i 23 minuten som det händer något när Bojan kommer fram och från snäv högervinkel skjuter på målvakten. Och det anfallet utlöser något. I anfallet efter visar Arnautovic åter prov på sin nya kampanda när han furiöst stormar fram på vänsterkanten och ordnar en hörna. Stadigt bygger Stoke upp ett momentum som förhoppningsvis leder till mål. Stoke pressar högt upp på plan och spelar snabbt. Det är bara den där avgörande passningen som saknas. Bournemouth skapar absolut ingenting nu utan försöker bara få undan bollen. Det är märkligt att det här Stoke som spelar så bra plötsligt ännu inte vunnit en match i ligan. Ännu märkligare att de gång på gång tappat spelet helt och gått från att styra spelet till att bli mer eller mindre utspelade.

Ja! Mål! Så snyggt av Arnautovic som dribblar sig fram på kanten och från kortlinjen spelar fram Walters som enkelt kan bredsida in bollen. Kom igen nu Stoke. Behåll spelet och pressen.

Bournemouth får ett par halvchanser efter målet, men Butland är stabil. Stokes försvar har inte satts på några större prov, men undrar om inte Wollscheid kommer att spela in sig i förstalaget. Stoke skulle behöva en stabil mittback av den gamla stammen nu när Shawcross är borta under hösten. Och en lite mindre yvig Wollscheid skulle kunna vara lösningen.

Glen Johnson slarvar flera gånger i försvaret och Bournemouth får en jättechans men tack vare ett långt ben från Pieters lyckas Stoke hålla undan. Stoke faller tillbaka under tilläggstiden och Bournemouth pressar. Shaqiri drar på sig en sträckning i låret, hoppas det inte är allvarligt, när han springer efter en boll och han ersätts av Afellay.

Stoke håller undan, ett mål i slutet av halvleken hade varit förödande för självförtroendet. Istället kan Stoke gå till pausvila, efter nio minuters tilläggstid, med ledning 1-0. Och det var så nära att det blev 2-0. I sista sekunden startar Arnautovic en kontring och kan så när sätta bollen i mål. Nu gäller det bara att inte tappa spelet utan att börja pressa Bournemouth igen och styra spelet.

Andra halvlek

Stoke backar hem i början av andra halvlek, det är bara att hoppas på att Stoke inte tappar spelet helt. Och efter tio minuter ser det bättre ut. Stoke kan kontrollera bollen och stundtals flytta upp spelet på Bournemouths planhalva.

Diouf kommer in i ställer för Bojan. Bojan har gjort en bra match och det är skönt att se att han kommer in mer och mer i spelet. Få se hur Stoke lyckas behålla bollen i laget när både Shaqiri och Bojan är utbytta. Även om ingen av dem har briljerat idag har de varit passningssäkra och spelbara och öppnat upp ytor för de andra spelarna. Bournemouth lyfter genast upp spelet. Det här kan bli en lång och nervös halvlek. Samtidigt öppnar det sig möjligheter för Stoke att skapa kontringslägen. Med Diouf på topp borde Stoke åtminstone få ett par bra chanser.

I 75 minuten byts Charlie Adam ut mot Marco van Ginkel. I minuten efter kvitterar Bournemouth. Bollen kommer in i straffområdet och Dan Gosling kan skjuta in bollen från straffpunkten. Stoke har återigen sig själva att skylla som släppt in Bournemouth in i matchen. Nu är det verkligen upp till bevis för Stoke. Kommer de stå upp som ett lag eller tappar de allt och låter Bournemouth vända matchen. Minuterna efter kvitteringen ser inte lovande ut, Bournemouth dominerar totalt och kommer fram enkelt till bra mållägen.

Men då från ingenting. En snabb frispark från mittplan går ut till Glen Johnson som slår in ett perfekt inlägg som Diouf kontrollerat stöter in med huvudet. 2-1 Stoke i 85 minuten! Äntligen lite tur för Stoke. Håll i det här nu! Butland gör en fantastisk räddning ett par minuter efter ledningsmålet. Stoke har förmodligen en av Englands bästa målvakter i sitt lag.

Och där blåser domaren av. Stoke tar säsongens första seger. Tre fantastiskt sköna poäng. Efter en bra första halvlek faller Stoke tillbaka igen. Men den här gången håller det ändå hela vägen.