Southampton-Stoke 0-1

Efter landslagsuppehåll är det dags igen för Premier League. Stoke möter rödvitrandiga Southampton, en klubb som öppnat säsongen bra och som dessutom är en mardrömsmotståndare för Stoke på bortaplan. En svår utmaning, men tack vare Bojans eleganta klack med utsidan av foten kunde Stoke ta hem tre viktiga poäng.

Det är två lag i bra form som möts, något som märks i matchöppningen. Högt tempo och stabilt passningsspel från båda håll. Stoke har samma manskap som i förra matchen där den irländske hjälten Jon Walters åter får chansen på topp. Första riktiga chansen i matchen går till Southampton som efter att bollen har flipprat fram och tillbaka i straffområdet får till ett avslut som går knappt utanför.

Stoke kommer ofta snabbt upp med bollen på mittplan. Med tryggheten bakåt som Adam och Whelan ger kan Bojan, Arnautovic och Shaqiri spela ut mer.  Det känns som om Stoke till slut har hittat spelet som kan ta upp dem på den övre halvan i tabellen. Och det ger resultat redan i den här matchen! Shaqiri driver fram bollen efter tio minuter och spelar in till Arnautovic som förlänger ut till Pieters på kanten, Pieters slår ett snyggt inlägg som Bojan sprintar fram till och slår snyggt in bollen i mål med utsidan av foten. En lysande start  av Stoke och ett lysande anfall!

Stoke backar hem en aning efter målet, men är farliga i kontringarna. Shaqiri får ett friläge, men lyckas inte få bollen över målvakten. Om Stoke håller tätt bakåt kan det mycket väl bli ett eller ett par mål till på de kontringslägen som kommer att uppstå.

Southampton får tryck i Stokes straffområde flera gånger, men Stoke spelar tätt, koncentrerat och kan utan större bekymmer försvara sig. Samtidigt är det lite oroväckande när försvaret faller djupt in i eget straffområde. Ett litet misstag, en boll som studsar fel och Southampton kommer få målchanser.

En i stort sett bra första halvlek av Stoke där det tidiga målet gör att laget kanske backar hem lite mer än nödvändigt. Southampton tog över spelet mer och mer ju längre halvleken led, men Stoke kunde ändå gå in till vilan med ett-noll i ryggen.

Andra halvlek

Halvleken hinner knappt börja när Shaqiri får en möjlighet i straffområdet, men han skjuter högt över. Ajaj. Där borde han ha träffat mål åtminstone. Stoke behöver göra mål på de chanser som dyker upp för att vara säkra. Southampton lär fortsätta att pressa för att kvittera. Men Stoke öppnar bäst och skapar flera halvchanser. Shaqiri behöver nog skotträna för han lyckas dra ett skott strax utanför straffområdet en bra bit utanför. Positivt ändå att han får lägena, nästa steg blir att börja sätta dem.

Stoke börjar halvleken bäst, men efter en sju-åtta minuter ökar Southampton tempot och parkerar sig i Stokes straffområde.  Bra spel från dem, som tur är får de inte klara målchanser. Det är skönt att se hur väl Shawcross och Wollscheid håller ihop försvaret. Men om pressen fortsätter är risken stor att Stokes nolla brister.

Efter drygt tio minuter av kontinuerlig press kommer Stoke tilllbaka i spelet. Med ett bra kortpassningsspel håller de bollen i laget, drar ned tempot. Men Mark Hughes skulle behöva göra en del byten i det här läget. Och Shaqiri är den som får gå ut efter 65 minuter och han ersätts av Afellay. Ett defensivt byte av Hughes, vi får se om det var ett bra val om en halvtimme. Även Bojan byts ut i 71 minuten, en bra första halvlek av honom. Geoff Cameron kommer in och tar hans plats. Hughes ser helt klart till att stärka defensiven.

Southampton tar tillbaka kommandot. Stoke orkar inte hålla upp spelet. Och med Bojan och Shaqiri borta är det nog den här matchbilden som kommer att dominera framöver. Men Stoke är vassa i omställningslägen. Glen Johnson slår en briljant frispelning till Arnautovic som tyvärr får hela foten under bollen och missar grovt. 2-0 där hade varit alldeles underbart. Stoke radar faktiskt upp målchanser i 80 minuten. Adam skjuter över och Afellay får till ett skott som slickar stolpen. Southampton i sin tur skulle kunna fått en straff då deras spelare faller som käglor i Stokes straffområde.

I 87 minuten kommer Diouf in i stället för Walters. I minuten efter spelar Arnautovic in bollen snett inåt bakåt och Afellay får ett jätteläge. Men målvakten får en hand på bollen. Återigen så nära 2-0. Även om Southampton har pressat är det Stoke som haft målchanserna. Stoke borde ha kunnat få in minst ett mål till.

Stoke håller undan! Ett stabilt försvar. Ett vasst kontringsspel. En bra match som helhet. Men Stoke gjorde det onödigt spännande då de borde ha punkterat matchen i god tid innan slutsignalen. Tre poäng och Stoke rör sig uppåt i tabellen till den övre halvan där de välförtjänt hör hemma.